Tankourheilun SM-kisat Hyvinkäällä – Tankotanssi pistää kropan uusiksi

Voimaa ja notkeutta tulee lähes huomaamatta.

Hyvinkääläiset tankotanssijat Susanna Schildt, Claudia Åvist ja Johanna Sarén ovat jo taitavia tankotanssijoita, vaikka eivät ole harrastaneet lajia vasta kuin muutaman vuoden. Mia Lagström

Mia Lagström

Hyvinkääläiset tankotanssijat Susanna Schildt, Claudia Åvist ja Johanna Sarén kapuavat tangoille varsin keveän oloisesti. On vaikea uskoa, kun tanssijat kertovat harrastaneensa lajia vasta muutamia vuosia. Sarén aloitti vajaa vuosi sitten. Tanssijoilla täytyy olla taatusti usean vuoden voimistelu- tai telinevoimistelutausta.

Tankotanssiopettajien Maija Kaipasen ja Reetta Mällisen mukaan liikunnallisesta taustasta, voimasta ja notkeudesta on hyötyä, mutta välttämätöntä se ei ole.

– Me olimme Reetan kanssa varsinaisia sohvaperunoita kumpikin ennen tankotanssiharrastusta. Tankotanssi vaatii voimaa, mutta se tulee harjoitellessa. Tässä nostellaan kolmen kilon painojen sijaan koko ajan omaa painoaan, joten kehitystä tapahtuu nopeasti, Kaipanen kertoo.

Kaipanen ja Mällinen perustivat Hyvinkäälle parisen vuotta sitten tankotanssi- ja akrobatiakoulun Pole Fit Factoryn sekä Pole Sports Finland -tankotanssiliiton, joka toimii kansallisen IPSF -lajiliiton alaisuudessa. Alkuun harrastajia oli parisenkymmentä. Nyt heitä on jo pari sataa.

– Lajista on tullut valtavan suosittu. Erityisesti lapsiryhmät täyttyvät nopeasti.

Kaipasen mukaan tankotanssin sijaan voitaisiinkin puhua tankourheilusta, jota harrastavat kaiken ikäiset – ja myös miehet.

– Tankotanssi yhdistetään strippareihin, mutta alun perin tankotanssi oli yksi sirkuksen ohjelmanumeroista muun akrobatian ohessa. Stripparit omivat sen vain jossain vaiheessa itselleen. Nyt tankotanssista on tullut tavallisten ihmisten kuntoilulaji ja kilpaurheilumuoto, Mällinen kertoo.

Kuntoilumielessä tankotanssi onkin mahdottoman hyvä laji. Tankotanssi on tanssijoiden mukaan niin hauskaa, ettei sitä välttämättä edes osaa mieltää kuntoiluksi. Kroppa saa voimaa ja muuttuu uuteen uskoon lähes huomaamatta.

Schildtin mukaan tankotanssissa viehättää myös sen erilaisuus moneen muuhun urheilumuotoon verrattuna.

– Se on riittävän outoa ja hauskaa. On hienoa nähdä, mihin kaikkeen oma keho pystyy.

Myös Sarén kertoo, että tankotanssi inspiroi hänet liikkumaan.

– Peruskuntosaliharjoittelu alkoi olla tylsää. Vaikka tankotanssi on yksilölaji, harrastetaan tätä ryhmässä. Tunneilla on mahdottoman hyvä henki. Kaikki kannustavat toisiaan. Tästä on tullut vähän toinen koti, jossa on mukava olla.

Sitkeyttä laji toki vaatii. Temppuja ei opi helpolla. Tankotanssijan tunnistaakin mustelmistaan, joita on vähän joka puolella kehoa.

– Kivunsietokyky kasvaa, Sarén nauraa.

Vaikka tankotanssi on vaativaa, ei sen oppiminen ole tanssijoiden mukaan mahdotonta. Kuinka vaikea ja haastava laji on, riippuu omista tavoitteista, harrastaako vain omaksi ilokseen vai tähtääkö kilpauralle.

Pole Sports Finland järjestää tulevana viikonloppuna Hyvinkääsalissa tankourheilun SM-kisat. Mukana ovat myös Schildt, Åvist ja Sarén sekä Milla Kotkavalkama, Milla Toljamo, Kristiina Kauranen, Katri Vilppola ja Silja Sukanen Pole Fit Factorysta.

Schildt kertoo tähtäävänsä omassa sarjassaan mitalisijoille, Åvist toivoo hopeaa. Sarénin mukaan hänelle tärkeintä on päästä esiintymään.

– Pääsee näyttämään osaamistaan. Se on kivaa.

Tankourheilun SM-kisat Hyvinkäällä

Pole Sports Finland järjestää tankourheilun SM-kisat Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) sunnuntaina 11.2. klo 14 alkaen. Kilpailusarjat ovat Amatööri, Ammattilainen ja Eliitti. Mukana on kilpailijoita 6-vuotiaista yli viisikymppisiin. Lisää tietoa kisoista sekä Pole Fit Factoryn toiminnasta löytyy netistä www.polesports.fi sekä www.polefitfactory.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.