Kotihoitaja kertoo: On tavallista, että hoitaja merkitsee käyntinsä tarkoituksella väärin – Aamuposti sai "juoksulistoja" nähtäväkseen

Katri Porttinen

HYVINKÄÄ|Kotihoitajan työ on jatkuvaa taistelua kelloa vastaan, selviää hoitajien Aamupostin nähtäväksi toimittamista asiakaslistoista, joita hoitajat kutsuvat juoksulistoiksi.

Ne määrittelevät muun muassa, kuinka monta asiakasta vuoron aikana on ja montako minuuttia kullekin on varattu.

Aamuposti sai nähtäväkseen yhdeksän eri listaa tai osia niistä. Asiakkaiden henkilötiedot on piilotettu. Kyse on tavallisista työvuoroista Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana.

Listat näyttävät, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole hoitajille varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa.

Esimerkki: hoitajalla on yhdessä kohtaa työvuoroa neljä asiakasta, joille pitäisi antaa yhteensä 95 minuuttia laskutettavaa hoitoa.

Listan mukaan hoitajalla on hoitotyöhön sekä matkoihin neljän asiakkaan välillä kuitenkin yhteensä vain 65 minuuttia aikaa.

Hoitajat merkitsevät tulo- ja lähtöaikansa kännykällä Hilkka-järjestelmään. Aamupostin haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa.

–Matkoihin pitää saada jostain aikaa. Lisäksi halutaan suojella hitaampia työkavereita, joilla käynti ottaa kauemmin, hoitaja sanoo.

–Jos merkitsisi, että on jotenkin onnistunut selviytymään 30 minuutin ajasta vaikka 20 minuutissa tai allekin, seurauksena olisi, että asiakkaan aikaa luultavasti myöhemmin lyhennettäisiin, hoitaja sanoo.

Se tarkoittaisi, että hoitajille tulisi vuoroihin jatkossa vielä enemmän asiakkaita, hän lisää.

Kotihoidon esimies Katja Viljakaisen mukaan on mahdollista, että näin tapahtuu, mutta sallittua se ei ole.

–Jos ei ehdi olla kuin 20 minuuttia, ei saa merkitä 30 minuuttia.

Viljakaisen mukaan hoidosta laskutetaan asiakkaita hoito- ja palvelusuunnitelman mukaan. Suunnitelman toteutumista seurataan päivittäin ja suunnitelmaa muutetaan tarvittaessa.

–Ei ihan yhden päivän perusteella, mutta jos käy selväksi, että asiakas maksaa liiasta, tehdään uusi suunnitelma. Kuilua suunnitellun ja toteutuneen välillä on saatu kavennettua.

Viljakaisen mukaan siirtymät asiakkaiden välillä pyritään huomioimaan listoissa. Yksi siirtymä vie keskimäärin viisi minuuttia, hän sanoo.

–Pitää muistaa, että lista on vain suuntaa antava. Kotihoitotyö vaatii, että pystyy ajoittamaan päivänsä tilanteen mukaan ja tarvittaessa muuttamaan käyntijärjestystä.

–Käynnit siis pitää ajoittaa tiettyjen aikaikkunoiden sisälle. Toki on myös asiakkaita, jotka tarvitsevat lääkkeen vaikkapa tasan seitsemältä.

Aamupostin haastattelemien hoitajien mukaan aamuissa voi olla samanaikaisesti useita tällaisia potilaita.

Sitten pitää vain valita, mihin menee ensin, hoitaja sanoo.

Tuloksentekijä lähettää ulos 120 listaa päivässä

Hyvinkään kotihoito sai vuonna 2016 kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Vuoden tuloksentekijä -palkinnon, koska oli tilastojen mukaan onnistunut merkittävästi kasvattamaan hoitajien asiakkaan luona viettämää työaikaa.

Kotihoidon tavoitteiden mukaan esimerkiksi lähihoitajien työajasta 60 prosenttia pitää olla asiakkaan luona tehtävää työtä.

Kotihoidon resursseja on vähennetty: edellisen valtuuston päätöksellä kotihoidosta on vuosina 2016–2017 säästetty kaikkiaan 635 000 euroa.

Hyvinkään kotihoidossa työskentelee noin 100 hoitajaa. Esimiehen mukaan asiakaslistoja lähtee työnjaosta ulos noin 120 päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 12. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 13. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.