Automaatti ottaa hammaspotilaat vastaan Riihimäellä – Laite opastaa oikeaan paikkaan ja helpottaa töiden ajoittamista

Hammashoitaja Sirpa Malmi kertoo ensimmäisen automaatin jo helpottaneen asiointia. Toinen automaatti tulee käyttöön ensi viikolla. Petri Lyy

Petri Lyy

RIIHIMÄKI | Ilmoittautumisautomaatti ottaa jatkossa vastaan kaikki hammashoitoon Riihimäen terveyskeskukseen saapuvat.

Automaatti on jo käytössä B-ovella, ja D-ovella sellainen tulee käyttöön ensi viikolla.

Laitteelle voi vilauttaa kela- tai ajokorttia tai sille voi näpytellä sosiaaliturvatunnuksen. Kone tunnistaa tulijan ja opastaa edelleen oikeaan odotustilaan.

Tieto potilaan saapumisesta kulkee saman tien hammaslääkärille. Jos edellisen potilaan hoito on pahasti kesken, odottajalle voidaan ilmoittaa viivästyksestä. Jos taas potilas on myöhässä, hammaslääkäri voi käyttää enemmän aikaa edelliseen potilaaseen.

Erityisen iso apu automaattista on ylihammaslääkäri Kirsi Peltola-Haaviston mukaan lohkeamaklinikalla, jossa aikataulut ovat tiukat. Potilaita saapuu 15–20 minuutin välein.

Yksinkertaiset, helposti paikattavat lohkeamat hoidetaan monihuone-menetelmällä, jossa lääkärillä on käytössään samanaikaisesti kaksi huonetta ja kaksi hoitajaa. Hoitaja valmistelee toista potilasta sillä aikaa kun lääkäri hoitaa toista potilasta. Lääkäri pääsee aina ikään kuin valmiiseen pöytään.

–Lääkäri käytännössä juoksee suulta suulle, Peltola-Haavisto kuvailee.

Aiemmin ilmoittautumiset tehtiin perinteisesti "luukulla".

Ilmoittautumiskone ei Peltola-Haaviston mukaan vie kenenkään työpaikkaa, vaan se säästää nyt vastaanotossa työaikaa muuhun hyödylliseen, kuten takaisinsoitto-palvelun puheluihin.

Riihimäen kaikki hammashoitolat Peltosaaren hoitolaa lukuun ottamatta ovat siirtyneet Kallionkadulle pääterveysaseman rakennukseen.

Peltosaaren hoitolankin muutto on edessä vielä tämän vuoden aikana.

Keskittämisen taustalla on välinehuolto, jota hammashuollossa tiukentavat EU-standardit ja muut turvallisuusvaatimukset.

–On järkevintä, että meillä on vain yksi välinehuolto, ja siksi vastaanotot on keskitetty, Peltola-Haavisto mainitsee.

–Sijainti on keskeinen, ja ainakin koululaisille tänne on helppo tulla.

Suuterveydenhoito Riihimäen seudulla

Ilmoittautumisautomaattia varten mukaan kannattaa ottaa kela- tai ajokortti. Vanhempien on hyvä opetella lapsen henkilötunnus sen loppuosaa myöten. Automaatti helpottaa vastaanoton toimintaa.

26000 asiakasta kahdessa vuodessa, joista 16000 Riihimäellä, 5200 Hausjärvellä ja 4800 Lopella.

Tilastoinnissa on 2 vuoden jakso, koska tarkastus joka toinen vuosi riittää.

Hammaslääkäreitä 21, suuhygienistejä 11, hoitajia 29, välinehuoltajia 7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.