”Minä kuolen, sinä jäät” – tukea viime matkalle

Uusi sairaala lisää saattohoitopaikkoja Hyvinkäällä.

Muistiyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Morri (oikealla) kiitteli Terhokodin kouluttajaa Miia Salosta tietorikkaasta luennosta. Olavi Saarinen

toimitus

HYVINKÄÄ|Rakenteilla olevaan uuteen Hyvinkään sairaalaan tulee seitsemän saattohoitopaikkaa. Nykyisin saattohoitoa annetaan sairaalassa, terveyskeskuksessa ja kotisairaalassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön uusissa ohjeissa on tavoitteena, että oireita lievittävä eli palliatiivinen hoito ja saattohoito pitää tarjota potilaalle asuinpaikasta riippumatta.

Tarve kasvaa suurten ikäluokkien vanhetessa. Ohjeissa tehostetaan kotisaattohoidon laatua ja saatavuutta kotisairaaloiden avulla.

Terhokodin kouluttaja Miia Salonen luennoi saattohoidosta Hyvinkään Seudun Muistiyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa Laureassa.

Terhokoti on 17-paikkainen saattohoitokoti Helsingin Lassilassa. Saattohoidon lisäksi Terhon psykososiaalisen tuen ja oirehoidon yksikkö tarjoaa elämää helpottavaa ja oireita lievittävää hoitoa jo silloin, kun vielä tautiin suuntautuvat hoidot ovat käynnissä.

Vaikea sairaus merkitsee aina sairastavalle itselleen ja hänen perheelleen tai muulle lähipiirille sopeutumista uuteen tilanteeseen. Sairauteen kohdistetut hoidot saattavat olla raskaita ja tulevaisuus on epävarmaa.

Perinteisen saattohoidon oheen on tullut ”Psykososiaalisen tuen ja oirehoidon” toimintamalli. Siinä keskitytään helpottamaan sairastavan vaivoja ja samalla tukemaan ja helpottamaan sekä sairastavan että hänen perheensä jaksamista ja selviytymistä.

Hyvinkäällä koulutettiin kaksi vuotta sitten yksitoista vapaaehtoista saattohoidon tukihenkilöä. Koulutuksesta vastasivat Hyvinkään seurakunta sekä terveyskeskuksen vuodeosaston ja kotisairaanhoidon lääkärit ja sairaanhoitajat.

Sairaalapastori Carina Lievendahlin mukaan tukihenkilöillä on ollut saattohoidettavia 36.

–Saattohoitoajat ovat vaihdelleet yhdestä kerrasta usean kuukauden rinnalla oloon. Omaisilta on tullut hyvää palautetta. He ovat kokeneet saaneensa merkittävästi apua ja tukea.

–Vapaaehtoiset kertovat kasvaneensa ihmisinä ja oppineensa elämästä, ennen kaikkea sen ainutlaatuista arvoa ja merkityksellisyyttä, pastori Lievendahl kertoi.

Uusi tukihenkilökoulutus on suunnitteilla ensi syksyksi. Sitä ennen ennakoidaan uuden sairaalan sekä Hyvinkään muiden hoivakotien tarve. Koulutuksen alkamisesta kerrotaan Aamupostissa ja seurakunnan nettisivuilla. Ilmoittautua voi sairaalapapeille. Ennen koulutukseen tuloa henkilöt haastatellaan.

Olavi Saarinen

Saattohoidolle uudet suositukset

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi uudet saattohoitosuositukset viime joulukuussa.

Tavoitteena on tarjota oireita lievittävä eli palliatiivinen hoito ja saattohoito jokaiselle potilaalle asuinpaikasta riippumatta.

Suositus perustuu kolmiportaiseen malliin palvelujen järjestämisestä perustasolla, erityistasolla ja vaativalla erityistasolla.

Uusilla suosituksilla pyritään korjaamaan nykyinen hajanainen järjestelmä.

Hoidon taso ja saatavuus ovat vaihdelleet maan eri osissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.