Rakennustöissä erilaisia pakkasrajoja - betonityöt seisahtuvat -15 asteessa

Samuli Äijälä on tottunut käyttämään hyvää suojavaatetusta pakkasella Hangonsillan YIT:n rakennustyömaalla. Tarja Heikkonen

toimittaja

AAMUPOSTI|Rakennustöitä tehdään pakkasellakin. Hyvinkään kaupungin rakennusinsinööri Anssi Hietikko toteaa, että kaupungin työntekijöille ei ole määritelty pakkasrajaa. Koneille ja työvaiheille sen sijaan rajoja on.

Esimerkiksi Hyvinkään lentokentän vesijohto- ja viemäritöissä joudutaan ottamaan huomioon putkitöiden pakkasraja -20. Asennustöissä -15- -20 asteessa joudutaan jo noudattamaan erityistä varovaisuutta. Koneilla ja laitteilla on pakkasraja -25.

–Konekuskeille -20- -25 alkaa olla rajoissa, pystyykö tekemään. Koneet seisovat yöllä työmailla. Niissä on tosin vepasto eli lämmityslaite. Ei ole tarkoitus urakoitsijoiden koneitakaan rikkoa. Pakkanen on otettava huomioon, etteivät koneet kärsi.

Työntekijöille on lämmittelyyn sosiaalitila. Kovalla pakkasella työmaa seisoo. Työntekijöille järjestetään sisätöitä eli koneiden kunnostusta sisätiloiss

–Tietysti voi käydä niin, että jokin työmaa viivästyy pakkasen takia. Sille ei voi mitään.

YIT:n Hangonsillan työmaan vastaava mestari Jyrki Jokinen toteaa, että pakkasrajat muodostuvat koneiden ja laitteiden käyttömahdollisuuksista.

–Kuitenkin pakkanen lauhtuu päiväsaikaan. Normaalia työpäivää tehdään eli aamuseitsemältä työt käynnistyvät.

Sisätyövaiheissa pakkanen ei haittaa. Runkovaiheessa olevassa talossa ensimmäinen tunti käynnistellään koneita.

–Nosturintoimittaja sanoo -18 astetta pakkasrajaksi, ja betonipumpuilla on -15 astetta. Täytyy siten välttää esimerkiksi aamuvaluja ja siirtää ajankohtia päivemmälle, tilanteen mukaan.

Ulkotöissä on mahdollisimman hyvät suojavarusteet talvityöhanskoista alkaen. Taukoja pidetään tiheämmin, ja käytössä on lämmin parakki. YIT rakentaa Hangonsillan alueelle seitsemän asuintaloa. Kaksi kohdetta on nyt työn alla.

Talvirakentamisessa useita pakkasrajoja

Hyvinkään kaupungin rakennustöissä työntekijöille ei ole määritelty pakkasrajoja, joillekin töille on. Esimerkiksi putkitöissä on rajana -20 astetta, ja -15- -20 asteen pakkasessa on jo käytettävä erityistä varovaisuutta. Koneille ja autoille on pakkasraja -25.

Rakennuskassan mukaan sääeste määritetään ennen työn aloittamista työmaakohtaisesti ja työmaan muut olosuhteet huomioon ottaen. Vastaavasti metsäalalla voidaan etukäteen tarvittaessa määrittää pakkasraja, jolloin ulkona työskentelyä ei voida kohtuudella vaatia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.