"On mahtavaa kuulla tuntini tuottaneen ihmisille iloa" – Hyvinkääläinen Maila, 78, on toiminut vapaaehtoisena liikuntaryhmäohjaajana 42 vuotta

Hyvinkääläinen Maila Antikainen on ohjannut vapaaehtoisena liikuntaryhmiä jo 42 vuoden ajan.

Maila Antikainen on toiminut vapaaehtoisena liikuntaryhmien ohjaajana 42 vuotta. Nykyään hän ohjaa senioritanssiryhmää. Toni Forssell

Toni Forssell

HYVINKÄÄ|–On parempi hoitaa terveyttä edeltäkäsin, kuin sairautta jälkeenpäin, kuuluu hyvinkääläisen Maila Antikaisen, 78, motto.

Ja niin hän on todella tehnytkin. Antikainen on nimittäin ohjannut vapaaehtoisena erilaisia liikuntaryhmiä jo 42 vuoden ajan.

Nuoresta asti liikkumaan tottuneelle Antikaiselle palo liikuntaryhmien ohjaamiseen alkoi vuonna 1975.

–Asuimme Paavolassa ja naapurissamme alkoi ohjatut jumppatunnit, joille päätin osallistua. Niiden tuntien ohjaaja oli sitä mieltä, että minussa voisi olla ainesta ohjaajaksi, Antikainen muistelee.

Niinpä hän päätti osallistua ohjaajakurssille, jonka jälkeen Antikainen aloitti vetämään kuntoliikunnan voimisteluryhmää Paavolassa.

Pikku hiljaa asiasta kiinnostuivat myös Hyvinkään kaupunki ja seurakunta. Ei aikaakaan, kunhän ohjasi liikuntaryhmiä myös muun muassa Kytäjällä, Nopossa ja Hyvinkäänkylässä.

Antikainen ohjasi ryhmäliikuntaa pääosin naisille ja eläkeläisille.

–Myöhemmin kävin myös invalidien liikuntaohjaajakurssin, hän lisää.

Niinpä hän alkoi ohjaamaan liikuntaryhmiä myös näkö-, kuulo- ja kehitysvammaisille sekä reumapotilaille.

Kiireisimpinä vuosina Antikaisella oli jokin ryhmä ohjattavanaan joka päivä. Tämän lisäksi oli tietysti omat päivätyöt työnohjaajana Maatalousopistolla, jossa hän teki 26 vuoden mittaisen työuran.

Energiaa kaikkeen tähän on Antikaisen mukaan löytynyt siitä, mitä hän on tehnyt.

–Kyllä se on liikunta itsessään, joka antaa virtaa tehdä sitä uudelleen, hän sanoo.

Motivaation lähdettä vapaaehtoiseen liikuntaryhmien ohjaamiseen hänen ei tarvitse miettiä pitkään.

Ohjattavilta saatu palaute ja ilon tuottaminen ovat hänelle kultaakin kalliimpia.

–On mahtavaa kuulla, kun ihminen tulee tunnin jälkeen kertomaan, kuinka se on tuottanut hänelle iloa. Tai kun yksinäinen ihminen kiittelee sitä, että tunti on lisännyt hänen sosiaalisia suhteitaan.

Nykyään Antikaisella ei ole säännöllisesti ohjattavana enää kuin yksi vakituinen ryhmä. Se on hänelle kuitenkin erityisen rakas.

Kyseessä on nimittäin yhdessä hänen miehensä kanssa perustaman Hyvinkään senioritanssijat ry -yhdistyksen alainen tanssiryhmä.

Vuonna 2006 perustettu yhdistys oli Antikaiselle pitkäaikainen haave.

–Jäätyäni eläkkeelle vuonna 1999 näin senioritanssia ja ajattelin, että tuota haluaisin opetella, Antikainen kertoo.

Kursseja järjestettiin Varkaudessa ja Maila päätti osallistua kurssille yhdessä miehensä kanssa.

Tämän jälkeen he rupesivat tanssimaan eläkeyhdistyksen järjestämässä senioritanssiryhmässä.

–Pikku hiljaa porukka rupesi kuitenkin vähentymään ja ryhmä alkoi käymään tylsäksi, Antikainen kertaa.

Muillakin eläkeyhdistyksillä oli omia ryhmiään, mutta ne oli pääosin tarkoitettu ainoastaan yhdistysten jäsenille.

Mailalla syntyi ajatus senioritanssiryhmästä, jonne kaikki olisivat tervetulleita. Hyvinkään senioritanssijat ry sai alkunsa.

–Hyvinkään silloisen kaupunginjohtaja Ossi Savolaisen myötävaikutuksella saimme ryhmälle tilat Sahanmäestä, Antikainen kiittelee.

Tanssiryhmään osallistui aluksi 25 ihmistä. Sittemmin määrä on kasvanut yli 60 tanssijaan, jotka on jaettu kolmeen ryhmään. Antikainen ohjaa näistä yhtä.

–Meinasin jo jäädä pois, mutta huomasimme, että minua tarvitaan yhä, hän hymyilee.

Vuosia Sahanmäessä ilmaisissa tiloissa kokoontunut tanssiryhmä kohtasi taannoin pienoisia vastoinkäymisiä, kun paikkaa jouduttiin vaihtamaan.

–Tämän vuoden alusta jouduimme siirtymään Villatehtaalle, ja sen myötä joudumme nykyään perimään myös 10 euron vuosimaksun ryhmäläisiltä, Antikainen harmittelee.

Maksun periminen ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vaikuttanut kurssille osallistuvien määrään. Summa on sen verran pieni.

Maanantaisin kokoontuvan senioritanssiryhmän lisäksi Antikainen ohjaa satunnaisesti niin sanottua istumatanssiryhmää, esimerkiksi pyörätuolissa istuville vanhuksille.

Ideana on harrastaa tanssia istuma-asennossa käytännössä pelkällä ylävartalollaan.

–Saan kutsuja niiden ohjaamiselle monista eri palvelulaitoksista.

Ryhmäliikuntaohjauksien vähentyminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hänen liikkumisensa olisi radikaalisti vähentynyt.

–Käyn itsekseni edelleen pilateksessa, vesijuoksussa sekä vesijumpassa. Eilen kävin lumikenkäilemässä, Antikainen luettelee.

Miltei koko elämänsä liikkumiselle omistanut nainen on seurannut huolestuneena ihmisten vähentynyttä liikkumista. Ihmiset ovat hänen mukaansa vuosi vuodelta passiivisempia.

–Voi olla, että työelämästä on tullut niin kiireistä, että itsestään huolehtimiselle ei tunnu jäävän aikaa ja energiaa, hän pohtii.

Passiivisuus ei kuulu kuitenkaan Antikaisen tapoihin, eikä hän vielä olekaan päättänyt, milloin on aika jättäytyä eläkkeelle ohjaajan tehtävistä.

–Katsotaan sitä sitten taas ensi syksynä, kun uudet ryhmät aloittavat. Nyt pitää kuitenkin saada tämä ryhmä oppimaan, hän naurahtaa.

Monia ryhmiä

Maila Antikainen on ohjannut vuosien aikana vapaaehtoisena ainakin seuraavia liikuntaryhmiä.

Ensimmäisenä hän ohjasi Kuntoliikunnan voimisteluryhmää Paavolassa vuodesta 1975 lähtien.

Kehitysvammaisille sekä näkö- ja kuulovammaisille hän ohjasi voimistelua Hyvinkään kaupungin pyytämänä Hämeenkadun koululla.

Voimistelua hän ohjasi myös Invalidit ry:ssä sekä Reumayhdistys ry:ssä Reumaryhmä Nopossa, kuten myös Kytäjän maapirtillä kokoontuneessa naisten reumaryhmässä.

Eläkeläiset ry:ssä hän ohjasi naisten voimistelua judosalilla 2 kertaa viikossa 15 vuoden ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.