Sisäilmasairaudet pakottivat hyvinkääläisperheen luopumaan tavaroistaan – uutta kotia on etsitty jo vuoden ajan

Hyvinkääläisperhe altistui rintamamiestalossa homeelle ja siitä alkoi sairastelujen kierre. Sen seurauksena jouduttiin luopumaan myös miltei kaikista tavaroista.

Hyvinkääläinen Pia Rajamäki ei itse ole saanut oireita huonosta sisäilmasta tai hajusteista, mutta tuntee henkilöitä jotka ovat. Ongelmaan pitäisi hänen mielestään kiinnittää enemmän huomiota. Rajamäki ei tunne juttuun haastateltua perhettä. Toni Forssell

Toni Forssell

AAMUPOSTI|Hajusteyliherkkyys ja sisäilmasairaudet ovat monille vielä suhteellisen tuntemattomia käsitteitä, joita osa jopa vähättelee.

Toisille ne ovat kuitenkin valitettavan määräävä osa omaa arkeaan ja oireet kuten hengitystietulehdukset, ihottuma, päänsärky sekä astma ovat tulleet jo liiankin tutuiksi.

Ongelmat ovat vakavia, eikä asiaa ainakaan helpota ulkopuolelta tuleva leimautumisen pelko. Myös esimerkiksi työpaikan tai asunnon löytäminen voi olla vaikeaa.

Yksi tällainen tapaus löytyy Hyvinkäältä, jossa nelilapsinen perhe joutui sisäilmasairauksien takia luopumaan rintamamiestalostaan sekä suurimmasta osasta tavaroistaan. Talossa he ehtivät asua vain yhdeksän kuukautta, jonka aikana kaikille tuli erilaisia oireita.

–Ensimmäisenä oireena olivat jatkuvat infektiot ja lapset sairastivat lähes taukoamatta koko talossa asumisen ajan. Puolen vuoden asumisen jälkeen kahdelle lapsistani sekä miehelleni ilmaantui iho-oireita, kertoo perheen äiti.

Oireiden kirjo oli kaiken kaikkiaan hyvin laaja. Joukossa oli päänsärkyä, lihaskramppeja ja -kipuja, yöllistä yskää sekä myös neurologisia oireita.

Kaikki sairastuivat myös angiinaan. Myös perheen nuorin lapsi, joka oli muuttaessa vasta kolme kuukautta. Hän sai allergisen reaktion myös kolmesta eri antibiootista, koska elimistö oli lääkkeen suhteen niin voimakkaasti puolustuskannalla.

–Myöhemmin selvisi, että oireilun takana oli mitä todennäköisimmin pienen altistuminen homeelle. Hänellä ei altistuessaan ollut mitään vastustuskykyä, joten hän oireili kaikkein voimakkaimmin ja keho hyökkäsi sitten ”kaikkea vierasta” vastaan, äiti kertoo.

Talosta muutettiin pois viime maaliskuussa ja sen jälkeen kaikkien oireet rupesivat helpottamaan. Astma jäi kuitenkin pysyvästi kolmelle lapsista.

Oireet alkavat kuitenkin heti, jos he joutuvat millään tavoin tekemisiin homeen kanssa.

–Pienimmälle ihottuma tulee heti rajuna, astmakohtauksen kaltainen hengenahdistus myös mikäli ongelma on tarpeeksi paha.

Muuton yhteydessä jouduttiin myös luopumaan suuresta osasta tavaroista, sillä puhdistuksista huolimatta ne aiheuttivat kaikille oireita.

Muutamat tärkeimmät asiat, kuten lasten piirustuksia, kaste- ja hääpuvut sekä vihkitodistus ja tärkeitä papereita, on kuitenkin säästetty.

–Olemme välillä kokeilleet hakea kellarista tavaroita ja katsoneet tuleeko vielä oireita, ikävä kyllä tulee.

Nykyinen asunto on perheen kokoon nähden liian pieni, mutta sopivan kokoista, oireita aiheuttamatonta asuntoa ei ole toistaiseksi löytynyt.

Toisilta lääkäreiltä parempaa hoitoa

Hyvinkään Laureassa järjestetään maaliskuussa Arjen kemikaalit, uhka terveydelle? -seminaarin toinen osa.

Sen tarkoituksena on jakaa tietoa ja ymmärrystä kasvavaan ongelmaan, sekä löytää ratkaisuja. Toiveissa olisikin asennemuutos, sillä se johtaa myös toimintatapojen muutoksiin.

Seminaarin yhdyshenkilö Reetta Lappalaisen mukaan hajusteyliherkkyys ja sisäilmasairaudet vaikuttavat hyvin laaja-alaisesti.

Yksi tärkeä osa-alue on rakentaminen. Hänen mukaansa olisi parasta, että kaikki julkiset rakennukset olisivat optimaalisessa kunnossa ja mahdollisimman päästöttömiä.

–On kuitenkin ymmärrettävää, että kunnalla ei ole välttämättä rahaa laittaa kaikkea kerralla uusiksi.

Tähän liittyen Lappalainen onkin puhunut altistuneille erikoissuunnitellun tilan puolesta. Tila voisi olla esimerkiksi koulurakennuksen sisällä.

–Erikoistilalla voidaan myös saada kokemuksia siitä, minkälaisilla suunnitteluvalinnoilla saavutetaan hyvä sisäilma julkisessa tilassa, josta voi olla hyötyä jatkossa.

Lappalaisen mukaan kyseisiin sairauksiin suhtautuminen on Suomessa hyvin kahtiajakautunutta. Toiset vähättelevät sairautta ja toiset taas tunnustavat sen.

Lappalainen on myös kerännyt sairauksista kärsivien vastaanottamia kommentteja.

–Esimerkiksi hajusteyliherkät ovat saaneet kehotuksia psykiatrille menemisestä, Lappalainen sanoo.

Asenteet vaihtelevat myös lääkärikunnittain ja kahtiajako on yhä nähtävillä.

–On surullista, että osalta lääkäreistä saa paremman vastaanoton ja hoidon sairaudelleen kuin toisilta, Lappalainen harmittelee.

Seminaari 7. maaliskuta

Laurea-ammattikorkeakoulu järjestää yhdessä Suomen Hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n ja Terve Sisäilma ry:n kanssa Arjen kemikaalit, uhka terveydelle -seminaarin 7.3.2018 klo 8.30-16.30 Laurean kampuksella Hyvinkäällä sekä verkossa.

Puhujina seminaarissa on muun muassa ympäristölääketieteen professori Tuula Putus ja mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen

Seminaarilla halutaan lisätä ihmisten ymmärrystä, kuinka elinolosuhteemme vaikuttavat terveyteemme.

Tapahtuma luo mahdollisuuden myös verkostoitumiselle ja vertaistuelle.

Tapahtuma on ilmainen sekä tuoksuton.

Ennakkoilmoittautumisen voi tehdä osoitteessa:https://goo.gl/forms/uL9G2Imj7LY9O3eN2

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.