Syöpä vie hiukset, Mari loihtii peruukin – Hyvinkääläiskampaamo haluaa auttaa syöpäsairaita

Hyvinkääläiskampaamo perusti peruukkiliikkeen erityisesti syöpäsairaille.

Parturi-kampaaja Mari Tikkanen ja peruukkiliikekouluttaja Terhi Päivärinta ovat tyytyväisiä nykyperuukkien luonnolliseen ulkonäköön. Ari Peltonen

Heidi Kajander-Maavuori

AAMUPOSTI | Syöpäsairausdiagnoosin saaneen ajatukset eivät ensimmäisenä käy ulkonäköön, mutta ensishokin jälkeen etenkin naisille oma tukka ja ulkonäkö tulevat hyvänä kakkosena huolenaiheiksi. Muuttuneella ulkonäöllä on vaikutuksensa mielialaan, joten moni kääntyy peruukkipalvelujen puoleen. Hyvinkäältä ei tarvitse enää lähteä pääkaupunkiseudulle saakka, sillä hyvinkääläinen parturi-kampaamo Salon Marionett laajentaa toimintaansa erityisesti syöpäpotilaiden tarpeisiin vastaavaan peruukkimyyntiin.

- Toimittuani parisenkymmentä vuotta hiusalalla tahdoin laajentaa osaamistani. Tuttavan sairastumisen kautta joku vuosi sitten aloin pohtia peruukkiasiantuntemuksen hankkimista. Kampaajan työssä olen usein kuuntelijan roolissa ja halusin tätä kautta päästä myös konkreettisesti auttamaan, kampaamoyrittäjä Mari Tikkanen kertoo.

Peruukin hankinta on herkkä asia. Vaikeassa elämäntilanteessa oleva vakavasti sairastunut ihminen ei välttämättä halua, että ehkä kukaan tuttukaan saa tietää sairaudesta.

– On pelkoa, että joutuu hiuksettomana kulkemaan yleisillä paikoilla. Valtaosa toivoo peruukilta oman luonnollisen tukan kaltaisuutta niin väriltä kuin tyyliltäkin ja halutaan päästä kokeilemaan malleja vielä, kun omia hiuksia on jäljellä, peruukkiliikekouluttaja Terhi Päivärinta kertoo.

Tarjolla on joko keinokuidusta tai aidosta hiuksesta valmistettuja peruukkeja. Keinokuituinen on kevyempi ja kustannuksiltaan pienempi, mutta peruukkien kehityksen myötä hyvin aidonnäköinen. Aidoista hiuksista valmistettua peruukkia suositellaan useimmiten silloin, mikäli hiukset lähtevät pysyvästi.

– Keinokuituiset pitkähiuksiset mallit maksavat noin 350 euroa ja aitohiuksisista joutuu maksamaan 500-2000 euron hintahaarukassa. Liikkeeseeni tilattavat peruukit tulevat luotettavalta suomalaiset 40 vuotta alalla toimineelta maahantuojalta, joten toiminta on vakaalla ja eettisellä pohjalla, Tikkanen sanoo.

Peruukin perusteet

Kun peruukki myönnetään lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi esimerkiksi ihosairaus- ja/tai syöpäpotilaalle, jolla on laaja-alaista hiusten lähtöä, voi sen hankintaan saada palvelusetelin tai maksusitoumuksen omasta sairaanhoitopiiristä.

Peruukkia tulee hoitaa oikein, jotta se säilyy hyvänä. Keinokuituperuukit eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten saunaan niitä ei kannata ottaa. Sitä tulee pestä, harjata ja tuulettaa säännöllisesti. Peruukkiliikkeistä voi ostaa juuri peruukkien hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Siellä sen voi myös huollattaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 2. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 3. Riihimäen kaupungintalolle laadittava uusi kaava ennen myyntiä
 4. HyPS voitti HIFKin naisten Kolmosessa – B-tytöt aloittavat sarjansa lauantaina vieraissa
 5. Uusia tiemerkintöjä tehdään tänä vuonna ainakin elo-syyskuulle – "Keltaisia merkintöjä näkyy varmasti toukokuun 2023 loppuun asti"
 6. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 7. Jokerit pelaa SM-liigajoukkueita vastaan kuuden vuoden tauon jälkeen – osallistuu harjoitusturnaukseen Imatralla
 8. Lumeavioliitto avasi ovet kisalavoille – Neuvostojohtaja Brežneviäkin lähestynyt mestaribodari Olev Annus muutti Suomeen tammikuussa 1984
 9. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 10. Mari Kiuru kilpaili toiseksi Pikonlinnassa
 11. Linda Henriksson golfasi reikäpelin Suomen mestaruuden ja pohtii paluuta Yhdysvaltain kakkostason kilpailuihin
 12. HyPSin miesten kiri puri Nelosessa – Nurminen maalasi kahdesti
 13. Muhoksen metsäpalon sammutustyöt jatkuvat viikonlopun yli – palopesäkkeitä on runsaasti
 14. Miestä epäillään alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – poliisi on saanut useita ilmoituksia miehestä tämän vuoden ja viime syksyn aikana.
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.