Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Numismaatikolle raha on harrastus – keräilyesineessä kiinnostaa myös tarina

Ulrich Hoefsilla on käsissään uusin Numismaatikko. Lehdessä on juttua monipuolisesti niin Viron itsenäisyysrahoista kuin Suomen vankilapoleteista. Anette Kerkelä

toimitus

AAMUPOSTI|Rahaihminen, mikä se sellainen on? Joillekin raha on motiivi elää, numismaatikolle raha on motiivi harrastaa. Toiset keräilevät alkuperäisiä allekirjoituksia seteleihin kirjoitettuna, toisille säästöpossut ovat intohimo ja jotkut keräilevät tietyn aikakauden rahoja.

Hyvinkään Seudun Numismaatikot Ry:n Ulrich Hoefsia harrastuksessa ei kiinnosta pelkkä raha vaan tarina rahan takana.

– Minun keräilyrahallani kiinnostavinta on tarina. Kun senaatti vuonna 1918 hylkäsi punaisten painamat rahat, tuli niistä arvottomia. Missä vaiheessa rahan arvon mitättömyys huomattiin, kenelle sanottiin, että rahasi ei kelpaa ja miksi joku sai palkkion arvottomalla rahalla? Näihin minä yritän ottaa selvää muun muassa vuosien 1919–20 lehtikirjoituksista, Hoefs kertoo.

Monesti kiinnostus lajiin tulee aivan yllättäen. Joku saattaa löytää vanhan rahan ja alkaa sitten etsimään tietoa siitä. Osalla rahoista on tarina, osalla taas ei.

–Hyvinkään seudun numismaatikot järjestävät Vanhan Rahan Päivän, jonne voi tuoda rahansa näytille ja me sitten arvioimme niiden arvon tai kerromme tarinan, mikäli sen tiedämme, Hoefs neuvoo.

Vanhan Rahan Päivää vietetään kerran vuodessa ja teema kulkee vuoden mukaan. Viime vuonna teemana oli 100 vuotta itsenäisyyttä, kun tänä vuonna teema epävirallisen tiedon mukaan tulee olemaan rautatiemuseo.

Ennen kuin Vanhan Rahan päivää syksyllä pääsemme viettämään, on ohjelmassa myös paljon muuta. Kerhotoimintaa järjestetään ja siihen ovat tervetulleita kaikki historiasta, rahasta tai ihan vaan säästölippaista kiinnostuneet.

Numismaatikot kokoontuvat seuraavan kerran torstaina 8.3. Hyvinkään kaupunginkellarissa osoitteessa 4–6. Ohjelmassa on vuosikokous sekä esitelmä kultarahasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut