USU-gallup: Valtaosa ei patistaisi äitejä nykyistä aiemmin töihin – "Taustalla perinteinen käsitys työnjaosta"

Lasta hoidetaan kotona 1,5–2-vuotiaaksi. Joka viides suomalainen patistaisi äidit töihin nykyistä aikaisemmin.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen

Enemmistö suomalaisista eli 58 prosenttia vastustaa ajatusta siitä, että pienten lasten äitien tulisi palata nykyistä aiemmin työelämään.

Yli puolet perheistä käyttää kotihoidontukea siihen saakka, kunnes lapsi on vajaa kaksivuotias.

Äidit patistaisi työelämään nykyistä aikaisemmin joka viides (21 %) vastaaja. Jokseenkin yhtä monella (22 %) ei ole kantaa asiaan.

Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista, jossa kysyttiin: Tulisiko pienten lasten äitien palata mielestäsi nykyistä aiemmin työelämään?

Myös Kelan tutkimuksissa ikäraja on asettunut samaan: yli puolet suomalaisista oli Kelan tekemän kyselyn mukaan sitä mieltä, että lapsen olisi hyvä olla vähintään kaksivuotias mennessään päivähoitoon.

–Noin kaksi vuotta näyttää olevan suomalaisten yleinen käsitys siitä, milloin hoitoon voi mennä, tutkija Anneli Miettinen Kelasta sanoo.

Hallituksen kariutuneen perhevapaauudistuksen tavoitteena oli epätasaisesti jakautuvien perhevapaiden tasaisempi jako, mikä parantaisi sekä työelämän että vanhemmuuden tasa-arvoa. Suomessa naiset pitävät valtaosan perhevapaista.

Miettisen mielestä perhevapaauudistuksesta käyty keskustelu ei mennyt hukkaan, vaikka uudistus kariutui.

–Perheet tekevät usein valintoja ja päätöksiä miettimättä asiaa sen tarkemmin. Silloin tyypillisesti valitaan vaihtoehto, jossa nainen jää kotiin. Nyt keskustelussa nousi esiin, että on muitakin vaihtoehtoja ja ratkaisuja, Miettinen sanoo.

Erikoistutkija Johanna Närvi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on Miettisen kanssa samaa mieltä.

–Lasten pitkän kotihoidon kannatus on meillä vahvaa. Taustalla on monia tekijöitä, mutta yksi on perinteinen käsitys vanhempien työnjaosta ja siitä, että nimenomaan pienten lasten äitien pitää olla kotona.

Pienituloisimmat kotitaloudet suhtautuivat USU-gallupin perusteella ajatukseen äitien työhönpaluun aikaistamisesta suurituloisia kriittisemmin. Tutkijoiden mukaan äitien työhönpaluuseen vaikuttaakin työmarkkinatilanne.

–Jos äidillä on ollut määräaikaisia työsuhteita, jouduttaisiin hakemaan uutta työpaikkaa, jota ei välttämättä ole tarjolla. Kotihoidontuen käyttäminen pitkään on tyypillisintä äideille, joiden työmarkkina-asema on ollut jo ennestään heikko, Miettinen sanoo.

Närvin mukaan käytäntö sanelee perheiden ratkaisut.

–Kun lapsi on parivuotias, puolella lasta kotona hoitavista äideistä ei ole työsuhdetta, johon palata. Toisaalta pienituloisten äitien ei ole yhtä kannattavaa palata töihin kuin suurituloisten äitien.

Asiaan vaikuttavat paitsi tulot myös työsuhteen joustavuus: matalapalkka-aloilla työvuorot voivat olla lastenhoidon kannalta hankalat.

Alueellisesti eniten kannatusta ajatus äitien nykyistä nopeammasta työelämään paluusta sai Helsinki-Uusimaan suuralueella.

–Voisi ajatella, että pääkaupunkiseudulla on työpaikkoja mutta myös toisaalta korkeat asumiskustannukset suhteessa muuhun maahan. Se varmasti vaikuttaa tulokseen, Närvi sanoo.

Valtaosa perheistä käyttää kotihoidontukea jonkin aikaa mutta alueelliset erotkin voivat olla suuria. Kelan tutkimuksen mukaan runsaimmin kotihoidon tukea käytetään Pohjanmaan alueen kunnissa ja joissakin Lapin sekä Satakunnan alueen kunnissa.

Nykytilanne

Perhevapaita jaetaan Suomessa äitien ja isien kesken vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, joissa lasten kotihoitoa ei ole tuettu samaan tapaan kuin Suomessa. Suomessa perhevapaita käyttävät pääasiassa naiset.

Hallituksen perhevapaiden uudistuksen yksi tavoite oli, että naisten työmarkkina-asema ei heikkenisi lasten hoidon takia. Pitkät perhevapaat vaikuttavat ura- ja palkkakehitykseen sekä tuleviin eläkkeisiin.

Jompikumpi vanhemmista voi olla pois töistä niin kauan kun lapsi täyttää kolme vuotta. Perhe saa siihen asti hoitovapaan tai kotihoidon tukea.

Vanhempainrahan taso määräytyy työtulojen mukaan tai tulojen puuttuessa peruskorvauksella. Rahaa voi saada vajaan vuoden ajan ja enintään 54 arkipäivää siitä on kiintiöity isälle. Äitiysvapaata lukuun ottamatta huoltajat voivat päättää kumpi jää vanhempainvapaalle.

Isän on käytettävä vapaa kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 2. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 3. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 4. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 5. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 6. Pato hävisi jalkapallon Kolmosessa – vaihdotkaan eivät tuoneet apua
 7. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 8. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 9. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen
 10. Leidit jatkoi voittopolulla naisten superissa – sade vihmoi ja liukkaat mailat lentelivät, mutta Tahkon ote piti
 11. Jokerimörssärit pommittivat KaMalle avausvoiton, Kiri suli 10–0-tilanteesta tappioon
 12. Mäkelä ja Lipsanen loikkivat voittoihin kylmässä sadekelissä – "Mies alkoi olla jo kohmeessa"
 13. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 14. Saderintama etenee kohti pohjoista – suurimmat sademäärät mitattu länsirannikolla
 15. Norwichille jälleen tappio Valioliigassa, Pukki tuli vaihdosta kentälle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi
 3. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 4. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 5. Vanhankirkon sillasta tehtiin urakkapäätös – paalutustyöt alkavat jo heinäkuussa
 6. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 7. Riihimäki sai uuden tv-tähden: 11-vuotias Elsa Mämmelä valikoitui 200 hakijan joukosta Ex-onnelliset -sarjaan
 8. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä
 9. Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta, kolmannen murhasyyte kaatui – oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä"
 10. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Versowoodin henkilökunta taltutti palonalun Riihimäellä
 13. Seiska: Pääministeri Sanna Marinin isä on kuollut
 14. Korona haukkasi jopa puolet liikevaihdosta – Yritysten tunnelmat Riihimäellä ja Hyvinkäällä vaihtelevat toimialasta riippuen
 15. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.