Päihde- ja mielenterveysyksikön työntekijät arvostelevat uutta systeeemiä ja työntekijävajetta

Ylilääkäri: uusi Ketterä-systeemi kehittyy koko ajan

Ylilääkäri Minna Mantilan mukaan odotusajat ovat pidentyneet mm. henkilökunnan vaihtuvuuden ja sijaisrekrytoinnin vaikeuksien vuoksi. Ari Peltonen

Pia Herme

RIIHIMÄKI| Riihimäen päihde- ja mielenterveysyksikön työntekijöiden ”mitta on tullut täyteen”. Henkilökuntaa närästää sijaisuuksien hidas täyttö, jonka seurauksena töitä on tehty vajaalla joukolla jo viime kesästä lähtien. Sairaslomat ovat kiristäneet työtahtia entisestään.

–Tämä näkyy ennen kaikkea siinä, että potilaiden odotusaika hoitoon pääsyyn on kasvanut puolen vuoden sisällä, yksiköstä kerrotaan.

Henkilökunnan mielestä esimerkiksi äitiyslomansijaisuudet tai eläköityminen ovat varmasti ennakkoon tiedossa, mutta hakuun on ryhdytty vasta työntekijöiden jäätyä pois. Selkeää vastausta siihen, miksi näin toimitaan, ei ole saatu.

”koittakaa jaksaa” ei paljon auta

Työntekijät näkevät lisäksi, että jonoa lisää myös nykyinen toimintamalli.

Viime vuoden keväällä (AP 22.5.2017) kerrottiin vielä uuden Ketterä-yksikön onnistuneen tavoitteessaan järjestää asiakkaan ensitapaaminen 1-3 vuorokauden kuluessa. Uusi välivaihe on tehnyt systeemistä kankean, mikä on työntekijöiden mukaan pidentänyt varsinaiseen hoitoon pääsyn aikaa.

Myös puhelinjärjestelmää pidetään ontuva, mutta se on tarkoitus uudistaa.

–Olemme yrittäneet keskustella tästä esimiesten kanssa, mutta ”koittakaa jaksaa” -rohkaisut eivät paljon auta. Nyt emme jaksa enää, kuuluu viesti.

Ongelmat esiin nostaneet on leimattu hankaliksi, vaikka tilanne puhuttaa kaikkia työntekijöitä. Lähijohto on jokin aika sitten tosin vaihtunut, joten työntekijät toivovat heidän pystyvän pistämään asioihin vauhtia.

Työntekijät tähdentävät, että itse työ asiakkaiden kanssa ei heitä rasita, vaan uuden systeemin kitkatekijät.

–Ja se, ettei johto kuuntele.

Päihde- ja mielenterveysyksikkö

Perustason palvelut yhdistettiin saman katon alle keväällä 2016.

Riihimäen yksikössä kokoaikaisia työntekijöitä 5, joista kaksi osallistuu Ketterä-työryhmän arviointityöhön. Osa-aikaisia 3.

Ketterän idea on tarjota asiakkaalle nopeasti ensitapaaminen, jossa arvioidaan tämän kokonaistilanne; sen jälkeen hän saa ajan vastaanotolle. Aiemmin palveluiden tarvetta katsottiin kussakin organisaatiossa erikseen.

Taloon muutti sittemmin Riihimäen sairaalasta erikoissairaanhoidon aikuis- ja nuorisopsykiatria, joiden kanssa yhteistyö saman katon alla on aiempaa sujuvampaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.