Koirakin tarvitsee lihashuoltoa - luento koirahieronnasta Hyvinkäällä lauantaina

”Lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta.”

Koirahieroja Kirsti Hyppösen mukaan lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta. Mia Lagström

Mia Lagström

Ihmisiä ja ravihevosia hierotaan, mutta että koiria?

– Yhtälailla koirilla voivat lihakset mennä jumiin ja kipeytyä, koirahieroja Kirsti Hyppönen kertoo. Siinä missä ihminen saa lihaksistonsa jumiin ja huonoon kuntoon istumalla liikaa, aiheuttaa koirille useimmiten ongelmia remmissä kävely.

– Koiran kroppaa ei ole tarkoitettu siihen, että se makaa 23 tuntia päivässä ja liikkuu sitten tunnin hihnassa, jos kärjistetysti asian ilmaisee.

Koirien kanssa harrastetaan myös enenevässä määrin erilaisia vauhdikkaita harrastuksia, kuten agilitya, joka voi kipeyttää lihakset. Tällöin on tärkeä muistaa lihashuolto.

– Aktiivisen koiran hyvä hierontaväli on 4–6 viikkoa. Ennaltaehkäisevä hoito on aina lyhyempi tie kun odottaa lihasten kipeytymistä. Vääränlaiset liikkeet ja asennot kuormittavat kehoa ja niveliä. Pahimmillaan koiralle voi tulla vääristä asennoista ja liikkeistä nivelkulumia, joita ei voi korjata.

Erityisen tärkeää lihashuolto on perusrakenteeltaan poikkeaville koirille. Hyppösen mukaan Pertti Peruskoirana voidaan pitää suomen pystykorvaa. Kun siitä lähdetään pidentämään tai lyhentämään runkoa ja jalkoja, voi se aiheuttaa koiralle haasteita.

Lihasjumit näkyvät asentojen, liikkeen ja käyttäytymisen muutoksina. Jos koira istuu hassusti tai lakkaa tekemästä jotain, jota se yleensä tekee, ovat ne merkkejä, että joku on vialla. Koira saattaa esimerkiksi lakata hyppäämästä autoon, välttää kosketusta tai vetäytyy. Pahimmillaan koirasta voi tulla äkäinen.

Ensin kannattaa sulkea pois se mahdollisuus, että eläimellä on joku sairaus.

Hyppönen korostaa, että koirahieroja ei tee diagnooseja. Jos koiralla on kipuja, on ensisijainen paikka aina eläinlääkäri.

– Ensin kannattaa sulkea pois se mahdollisuus, että eläimellä on joku sairaus.

Hyppösen mukaan lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta.

– Ensimmäisellä kerralla koirat saattavat olla vähän kummissaan, miksi ihminen koskettaa niitä tällä tavalla. Toisella kerralla ne ovat jo vanhoja tekijöitä.

Toki jos lihakset ovat hyvin kipeät, voi hieronta tehdä kipeää. Hierojan onkin osattava tarkkailla ja lukea koiraa. Muuten saattaa käydä sormille huonosti.

Luento koirahieronnasta

Oppitassussa (Lyijykatu 7, tila 4, Hyvinkää) järjestetään lauantaina 10.3. klo 15 luento koiran lihashuollosta. Hinta 20 euroa. Käytäntö, jossa harjoitellaan omien koirien kanssa, järjestetään lauantaina 17.3. klo 15 alkaen. Hinta on 45 euroa. Käytännön osuuteen osallistuminen edellyttää teorialuentoon osallistumista. Ilmoittautumiset sähköpostitse kh.hypponen@gmail.com

Lisää tietoa facebook.com/HauKunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 2. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 3. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 8. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 9. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 10. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 11. Näköislehdessä tänään: Johanna Hurtig kyseenalaisti vanhoillislestadiolaiset opit – se tiesi lähtöä liikkeestä
 12. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 13. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 14. Hyvinkää avaa sisähalleja seuratoimintaa varten – kentille pääsee vain vuoron varaamalla
 15. 30 vuotta sitten: Riihimäelle avautui motelli-ravintola Arizona – kuuluisa siitä tuli kuitenkin vasta vuosia myöhemmin Bonanza-bordellina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.