Kevät tuo ehkäisyvälinebuumin – hyvinkääläisopiskelijat suosivat kierukkaa

HYVINKÄÄ | Kierukat ovat lisänneet suosiotaan nuorten ja opiskelijoiden ehkäisyvälineissä. Hyvinkääläiskoululaisten ja opiskelijoiden ensimmäinen ehkäisy aloitetaan oman koulun terveydenhoitajan vastaanotolla, jollei kondomeja oteta lukuun. Hyvinkään kaupungin opiskelijaterveydenhuollon Merja Mertasen mukaan useimmilla ehkäisyasiat nousevat pintaan erityisesti kevään tullen.

– Silloin voidaan puhua pienestä buumistakin, ehkäisy kesäksi kuntoon, Mertanen hymyilee.

Kondomi on suosituin ehkäisyväline, mutta sitä ei suositella ainoaksi ehkäisyksi synnyttämättömille.

–Nuorille suosittelen tuplaehkäisyä. Kondomin etu on sukupuolitaudeilta suojaaminen, mutta epävarmuutensa vuoksi raskaaksitulon estämiseen on syytä valita rinnalle esimerkiksi kierukka. Se onkin nostanut suosiotaan viime vuosina. Markkinoille on tullut pienempiä ja matalahormoonisempia kierukoita, joita halutaan nyt paljon. Toinen on pillerit, jotka toki eivät sovi kaikille, esimerkiksi aurallisesta migreenistä kärsiville tai niille, joilla on taipumusta unohteluun pillerien ottamisessa. Myös ehkäisyrenkaita käytetään jonkin verran. Mertanen kertoo.

Mertasen luona käyvät tavallisissa terveystarkastuksissa Hyvinkään Yhteiskoulun, Hyrian sekä Laurean ammattikorkeakoulun oppilaat. Tarkastus on oiva paikka nuorille ja vanhemmillekin opiskelijoille keskustella ehkäisyvaihtoehdoista.

–Nuoret ovat tulleet tässäkin suhteessa avoimemmeksi. Oma seksuaalinen suuntautuminen tuodaan keskusteluissa esiin tai hakeudutaan sukupuolitautiepäilyksen kanssa vastaanotolleni. Ennen oltiin häveliäämpiä, Mertanen miettii.

Pillerireseptien uusimisen ja jokavuotisten kontrollikäyntien lisäksi muita ehkäisyasioihin liittyviä Mertasen kanssa käsiteltäviä asioita ovat pelko raskaudesta ja jälkiehkäisy.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut