Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Rekalle saa vilkuttaa - Lasin koululla lapset pääsivät rekan ohjaamoon testaamaan näkyväisyyttä

AAMUPOSTI|Pitkä yhdistelmäajoneuvo oli hyvänä apuvälineenä, kun Volvo Trucksin kampanjassa opetettiin lapsille liikenneturvallisuutta.

HF Autohuollosta Merja Koskela kyseli lapsilta, mitä pitäisi tehdä, ennen kuin ylittää katua.

Tiedettiin, että pitää pysähtyä ja katsoa molemmille puolille, ennen kuin lähtee ylittämään.

Koskela lisäsi, että jos näkee rekan, kannattaa vilkuttaa. Rekkakuski vilkuttaa silloin takaisin sen merkiksi, että on huomannut lapsen, ja silloin on turvallista ylittää tie.

Kampanjassa näkyvyyttä havainnollistettiin vielä sillä, että lapset saivat vuorollaan kivetä rekan ohjaamoon. Toiset lapset lähtivät rekan edestä kulkemaan eteenpäin ja kuljettajan piti huomata, milloin pipot näkyvät.

Yllätys lapsille oli, että kuskin penkiltä ei huomannut edessä olevia kuin vasta noin neljän metrin päästä.

–Tässä testissä kuljettaja oli lyhyt, aikuinen näkee vähän enemmän, Koskela huomautti.

Lapsille testi oli jännittävä ja tieto yllätys, miten hankala rekan ohjaamosta on nähdä myös sivulle. Testissä oli apuna oppilasjono "kuolleessa kulmassa". Sekin näkyvyysongelma selvisi ohjaamon penkiltä.

Jos joku vilahtaa auton sivulla, ei kuljettaja näe eikä ehdi reagoida.

Eikä iso autoa saa hetkessä pysähtymään.

Kampanjassa kerrotaan myös siitä, että kuorma-auto ei mahdu kääntymään oikealle heti oikean suojakivetyksen kohdalta, vaan se ajaa risteyksessä kappaleen matkaa eteenpäin ennen kääntymistä. Suuntavilkku kertoo kuorma-auton aikeista, ja sitä on tärkeä seurata. Lasten on aina pysähdyttävä risteyksessä ja odotettava, että kuorma-auto on mennyt ohi.

Tämä voi aiheuttaa hämmennystä, sillä ulkopuolisen silmään voi näyttää siltä, että kuorma-auto jatkaa suoraan eteenpäin. Kun se äkkiä kääntyy, kuorma-auton vieressä oleva pyöräilijä joutuu vaaratilanteeseen. Jos suuntavilkku on päällä, kuorma-auto on aikeissa kääntyä eli siihen pitää varautua.

Lapset saivat myös arvata, montako rengasta pihalle tuodussa kuorma-autossa oli. Sitä yritettiin selvittää laskemalla näkyvissä olleita renkaita. Oikea vastaus oli 14 ja yksi vararengas. Lisätietoa tuli myös siitä, että polttoainetankin vieressä on lisäainetta, jota lisäämällä pakokaasupäästöjä ei niin paljon tule.

Kampanja on muokattu lapsille sopivaksi, eli siinä ei pelotella onnettomuuskuvilla.

Maailmalla onnettomuuksia tapahtuu. Joka vuosi yli 1,2 miljoonaa ihmistä kuolee liikenneonnettomuuksissa, ja näistä 10 prosentissa on

mukana hyötyajoneuvo. Liikennekuolemia tapahtuu täten yli 3 400 päivässä. Maailman terveysjärjestö

WHO arvioi, että luku kasvaa 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jos asialle ei tehdä mitään.