Puna-armeijan kaatuneita oli kuin marjoja mättäillä – "Hyökkäämään lähti 170 miestä, vain kolme palasi ehjänä"

Jari Pietiläinen

Tänään tulee kuluneeksi 78 vuotta talvisodan päättymisestä. Tuolloin häpeärauhaksikin nimitetty sopimus aseiden vaikenemisesta tehtiin 12. maaliskuuta 1940 – seuraavana päivänä105 päivän taistelut päättyivät.

Rauhalla oli ankara hinta, sillä kaatuneita ja kadonneita oli lähes 26 000.Karjala ja Sallan-Kuusamon alue menetettiin; peräti 400 000 evakkoa joutui pois kotiseuduiltaan.

Helsinkiläisittäin katsottuna yksi talvisodan merkittävimmistä joukko-osastoista oli Jalkaväkirykmentti 11 eli Ässärykmentti, joka koottiin etupäässä Kallion, Sörnäisten ja Vallilan työläiskaupunginosien ja itäisen Uudenmaan miehistä.

Ässärykmentin miehille kehittyi talvisodan kiivaissa taisteluissa poikkeuksellisen vahva joukko-osastohenki.

Todella tiukkaan paikkaan Ässärykmentti joutui maaliskuussa 1940, jolloin se yritti torjua puna-armeijan aikeet tulla Viipurinlahden yli. Jos puna-armeija olisi onnistunut yrityksessään, se olisi merkinnyt Viipurin jäämistä mottiin.

JR 11:n miehet tekivät tällöin raivokasta vastarintaa.

Täysin vammoitta jäi vain kolme puna-armeijan sotilasta."

Puna-armeijan aliupseeri Feodorov kertoo tiukasta paikasta rintamalohkolta, jossa Suomea puolustamassa oli Viipurinlahdella juuri Jalkaväkirykmentti 11. Feodorovin kuvaus on tallennettu vuonna 2010 julkaistuun teokseen Talvisodan Ässä-rykmentti.

– Tultiin Viipurin edustalle kaupungin lounaispuolelle rannikolle. Maaliskuun 1. päivänä ilman mitään tykistövalmistelua tai panssareitten tukea aloimme ylittää lahtea. Rannikolle ei ollut pitkä matka, Feodorov kuvailee.

Venäläiset huusivat hyökätessään uraata, mutta suomalaiset tulittivat kiivaasti. Venäläisten oli pakko painua matalaksi ja lopulta vetäytyä.

– Maaliskuun 3. päivänä lähdettiin taas hyökkäykseen. Tämäkään hyökkäys ei onnistunut ja minäkin haavoituin. Hyökkäämään lähteneistä 170 miehestä jäi täysin vammoitta vain kolme sotilasta, Feodorov kauhisteli.

Taistelut rantaviivalla raivosivat niin väkevinä, että niiden jälkeen jäi rojua ja ruumiskasoja. Silminnäkijät kertovat jäällä olleen ruumiita kuin "marjoja mättäillä".

Osa venäläisistä hukkui panssarivaunujen sisälle."

Samanlainen hävitys kohtasi Viipurinlahdella myös venäläisten panssarivaunuja. Kun panssarivaunupataljoonan joukot pääsivät lahden puoliväliin, vajosi ensimmäinen vaunu jäihin.

– Miehistöstä ennätti hypätä ulos vain vaunun johtaja, muut hukkuivat vaunun mukana, paljasti aliupseeri Tšernenko myöhemmin.

Saattoi olla, että samainen Vickers T-26 -vaunu nostettiin 2000-luvun alussa ylös Viipurinlahden pohjasta. Ylös nostetun vaunun sisälläolivat kahden miehistöön kuuluneen miehen ruumiit.

Tuoni niitti myös Ässärykmentin miehiä talvisodassa armotta: kun aseet maaliskuussa 1940 laskettiin, rykmentin tappiot olivat kaatuneina, haavoittuneina ja kadonneina peräti 71 prosenttia kirjavahvuudesta.

Vammoitta siis selvisi harvempi kuin joka kolmas ässä.

Erityisen ankarat tappiot JR 11 koki maaliskuussa 1940 juuri Viipurinlahden saarilla ja pohjoisella rantaviivalla. Helsingin työläiskaupunginosien miehistä koottu rykmentti hälvensi tiukalla taistelumoraalillaan muun Suomen epäilykset siitä, että Stadin kundit eivät osaisi taistella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri nilviäisilta tulossa elokuussa Riihimäellä – tuhtia tietoa etenkin espanjasiruetanoista
 2. Trial palaa Riihimäelle vuosikymmenten tauon jälkeen – lauantaina kisataan Agan mäellä
 3. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 4. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 5. Jyrki Anttila tulkitsee Rautavaaraa ja Kuusistoa Riihimäellä – "Nämä kaksi laulajaa kuuluvat lapsuuden laulajaihanteisiini"
 6. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 7. Poliisiammattikorkeakoulu sai evätä Venäjän kaksoiskansalaisen opiskelupaikan mahdollisen painostusriskin takia, päätti KHO
 8. Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä
 9. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 10. Toisen ihastus, toisen vihastus – kiertoliittymät herättävät aina keskustelua – Riihimäellä uusin syntyi äänestyksellä
 11. Ruuhkaa passien ja aselupien haussa – sähköinen asiointi ei sovi kaikille
 12. Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja on toimitettu perustuslakivaliokunnalle
 13. Kesätoimittaja Ida Paasosen kolumni: Tämä kevät opetti näkemään lähelle
 14. Niemisen Sora hakee lupia Lopelta
 15. Mestari palaa tuttuun sirkukseen – Alonso Renaultin rattiin ensi kaudeksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 7. Pakkaa maalaustarvikkeet ja piipahda perjantaina Promenadigallerialla – Suuri Maalaustapahtuma juhlistaa kuvataiteen päivää
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 12. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 13. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 14. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa
 15. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.