Tervakosken paperitehtaan 200-vuotisjuhlaa juhlistetaan Tervakoski 2 -näytelmällä

”Tehdas on vaikuttanut tervakoskelaisten elämään paljon.”

Tervakoski 2 -näytelmä alkaa, kun tehtaan työntekijät Pikku-Ana (Ville Ilo), Kalervo (Juha Salminen) ja Himu (Ari-Pekka Louhelainen) alkavat muistella tehtaalla työskennellyttä Jaffaa. Mia Lagström

Mia Lagström

Tervakosken Seuratalolla käy melkoinen pauke ja kopina. Napialan Työväennäyttämön lavastaja rakentaa lavasteita Tervakoski 2 -näytelmään. Työn touhussa ovat myös näyttelijät, jotka käyvät läpi näytelmän kohtauksia.

– Ensimmäinen Tervakoski-näytelmä sai ensi-iltansa helmikuussa 2015. Sen 18 näytöstä olivat kaikki loppuunmyytyjä. Tervakoski 2 -näytelmäänkin on myyty jo reilusti yli 1 000 lippua, tuottaja Harri Valo kertoo ja antaa isot kiitokset kaikille kiinnostuneille. Esitystä on kiva tehdä, kun tietää, ettei tarvitse tyhjille saleille esiintyä.

Alun perin Tervakoski-näytelmiä piti olla vain yksi.

– Käyttämätöntä aineistoa jäi silloin paljon. Tehtaan historia on niin laaja, ohjaaja Sanna Saarela sanoo.

Aihe on nyt myös ajankohtainen, sillä Tervakosken paperitehdas täyttää tänä vuonna 200 vuotta.

– Tehdas on vaikuttanut tervakoskelaisten elämään paljon. Sen on tarjonnut työpaikat ja harrastusmahdollisuudet. Se on rakennuttanut tänne niin asunnot kuin uimalankin. Täällä on aina puhuttu ”meidän tehtaasta”.

Nyt nähtävä näytelmä eroaa ensimmäisestä osasta siinä, että ensimmäisessä osassa tarkasteltiin tehtaan elämää tehtaan sisältä päin. Tervakoski 2 -näytelmässä tehdasta katsellaan ulkopäin. Näytelmä kertoo Tervakoskelle muuttavasta perheestä, jonka isä Jaffa menee tehtaalle töihin.

– Tehdasta katsellaan näytelmässä niin Jaffan, hänen vaimonsa kuin lapsensa silmin.

Näytelmän isona teemana on ulkopuolisuuden tunne. Pieneen tiiviiseen yhteisöön on vaikea ulkopuolisen päästä mukaan.

– On sanottu, että ihminen on tervakoskelainen vasta sen jälkeen, kun on asunut täällä 30 vuotta.

Saarelan mukaan vieraan pelko on juurtunut suomalaisiin syvälle. Pelätään ilman, että edes tiedetään, mitä pelätään.

– Jos ensimmäinen näytelmä kertoi yhteisöllisyydestä, kertoo Tervakoski 2 sen varjopuolesta. Tästä huolimatta kyseessä ei ole synkkä tarina. Siinä on synkkiä juonteita, mutta se kuuluu elämään.

Tervakoski 2 on täysin oma näytelmänsä, eikä sen katsominen edellytä ensimmäisen osan näkemistä. Näytelmän on käsikirjoittanut Metti Löfberg yhteistyössä Sanna Saarelan kanssa. Näytelmä perustuu tervakoskelaisilta kerättyihin tarinoihin.

Tervakoski 2 Tervakosken Seuratalolla

Napialan Työväennäyttämön Tervakoski 2 -näytelmä Tervakosken Seuratalolla (Seuranaukio 3) pe 16.3. (yksityistilaisuus, loppuunmyyty), la 17.3. klo 15 (ensi-ilta), to 22.3. klo 18, pe 23.3. klo 18 (loppuunmyyty), la 24.3. klo 15, su 25.3. klo 15, to 29.3. klo 18, la 31.3. klo 15, pe 6.4. klo 18, la 7.4. klo 15, su 8.4. klo 15, pe 13.4. klo 18, la 14.4. klo 15, su 15.4. klo 15, pe 20.4. klo 18, la 21.4. klo 15. Liput 18/15 euroa http://www.ideaticket.fi/napsa/ Ryhmävaraukset ja tiedustelut puh. 045 6043 553 (klo 16–20).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 2. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 3. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 4. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 5. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 6. Norwichille jälleen tappio Valioliigassa, Pukki tuli vaihdosta kentälle
 7. Bottas tykitti paalupaikalle Itävallassa kaikkien aikojen ajalla
 8. Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan
 9. Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä
 10. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin
 11. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 12. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 13. Puolustusvoimat on noutanut kirpputorilta löytyneen käsikranaatin Oulussa – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"
 14. Entinen ME-maratoonari Wilson Kipsang sai kirvelevän kilpailukiellon testien pakoilusta
 15. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.