Suomen Rautatiemuseo täyttää 120 vuotta

Päivän aikana pääsee tutustumaan mm. museon esinesäilytystiloihin.

Suomen Rautatiemuseon syntypäivänä yleisö pääsee tutustumaan museon kulisseihin. Ohjelmassa on kokoelmakierroksia mm. museon esinesäilytystiloihin. – Perimätiedon mukaan museon ensimmäinen esine on ollut tämä käsiopastelyhty, Elina Holopainen ja Marina Bergström kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Suomen Rautatiemuseon säilytystiloissa on iso kaapillinen vanhoja junanlähettäjän käsiopastelyhtyjä. Yksi niistä on perimätiedon mukaan museon ensimmäinen esine. Rautatiemuseo sai alkunsa 120 vuotta sitten.

– Rautatievirkamiehet alkoivat ottaa talteen esineistöä jo 1800-luvun lopulla, kokoelmapäällikkö Elina Holopainen ja näyttelypäällikkö Marina Bergström kertovat.

Rautatiemuseon ensimmäiset tilat sijaitsivat Helsingissä Kaivokatu 7:n kellarissa. VR:n suojiin päästiin 1922, jolloin Helsingin päärautatieasemalla avautui museon näyttely. Hyvinkäällä museo on toiminut vuodesta 1974.

– Ensimmäiset veturit ja vaunut tulivat osaksi museon kokoelmaa vasta silloin. Siihen asti vetureita ja vaunuja oli esitelty pienoismallien avulla, Bergström kertoo.

Suomen Rautatiemuseon tekee ainutlaatuiseksi Bergströmin mukaan myös sen ympäristö. Paikalla on ollut oikeasti rautatieasema sekä varikkotoimintaa.

– Täällä on myös ollut rautatieläisten asuntoja.

Museon kävijät kiinnittävät varmasti huomion suureen kalustoon. Bergströmin ja Holopaisen mukaan ne ovat kuitenkin vain murto-osa museon laajasta ja monipuolisesta kokoelmasta.

– Kuinka moni mahtaa tietää, että museolla on esimerkiksi merkittävä tekstiilikokoelma, Holopainen toteaa.

Yksi museon kokoelman erikoisimmista esineistä on vanhat ehtoollisvälineet. Kun Saimaan kanavan rakennustyöt saatiin valmiiksi, siellä rakennustöissä olleet vangit siirrettiin töihin Helsinki-Hämeenlinna-rataa rakentamaan. Ehtoollisvälineet kulkeutuivat heidän mukanaan, sillä vangeilla oli oma seurakunta.

Bergströmin mukaan museon suurinta aarretta on mahdotonta nimetä.

– Toisaalta sitä arvostaa harvinaisuuksia, toisaalta hyvinkin arkipäiväisiä esineitä. Itse pidän esineistä, jotka ovat suurelle osalle ihmisistä tuttuja, kuten matkalipuista tai lippujen leimauskoneista.

Holopaisen mukaan koskettavimpia ovat esineet, joihin liittyy tarina. Tällaisia ovat esimerkiksi Milly Tojkanderin virkalakki.

– Hän oli rautateiden ensimmäinen naispuolinen asemapäällikkö.

Syntymäpäivänä museoon on vapaa pääsy

Suomen Rautatiemuseon syntymäpäiviä vietetään pe 16.3. klo 12–19, jolloin museoon on vapaa pääsy. Merkkipäivänä yleisö pääsee ensimmäistä kertaa kurkistamaan museon kulisseihin. Ohjelmassa on mm. kokoelmakierroksia museon esinesäilytystiloihin, arkistoon ja kirjastoon.

Syntymäpäivän ohjelma on nähtävissä museon nettisivuilla osoitteessa rautatiemuseo.fi/fi/rautatiemuseon-120-vuotissyntymapaiva.

Kokoelmiin voi tutustua myös internetin kautta Finna-palvelussa. Rautatiemuseon oma Finna-näkymä julkaistaan 16.3. osoitteessa rautatiemuseo.finna.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa
 7. Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta
 8. Barcelona ja Bayern Mestarien liigan puolivälieriin – kohtaavat ensi perjantaina
 9. Beirutin mielenosoituksissa vannotaan kostoa – yksi poliisi kuollut, useiden ministeriöiden tiloihin tunkeuduttu, kymmeniä ihmisiä viety sairaalaan
 10. Topi Raitanen ei saa estemestaria vastustajaksi Timanttiliigaan – koronatartunta pitää Kipruton poissa Monacossa
 11. Moni Viking ravasi ykköseksi Åbyn miljoonalähdössä
 12. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 13. Kiteeläiset iskivät Superpesiksessä täyspotin kahden lukkarin taktiikalla
 14. Suomi yllätti Latvian naisten koripallomaaottelussa
 15. Rap-musiikki: ”Meidän 'lökäpöksyjen' piti hengailla hieman syrjemmässä lastauslaitureilla tai parkkihalleissa" – Skinheadien Joensuussa kasvaminen jätti jälkensä MC Jodarokin musiikkiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 5. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 6. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 7. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 8. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 15. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.