Finlandia-palkittu kirjailija-ohjaaja yllättää: Komedia vuoden 1918 sodasta – "On oikeus tehdä myös iloinen näytelmä tästä sodasta"

Erilainen näytelmä sisällissodan ajoista. Ohjaaja Juha Hurme tekee kolmenkymmenen näyttelijän projektin, joka kantaa nimeä Limingan Ihme. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

On kulunut noin kolme vuotta siitä, kun Tampereen Komediateatterin pääjehuPanu Raipiaotti yhteyttä ohjaajaJuha Hurmeeseen Miehillä oli mielessä projekti, joka keskittyisi vuoden 1918 sisällissodan tapahtumiin.

Sitten Hurmekatsoi kuvitteelliseen kristallipalloonsa.

– Siinä vaiheessa oli ennakoitavissa, että täkäläisittäin tulee paljon aihetta sivuavia teatterituotantoja ja myös niin, että ne kuvaavat sodan veristä puolta. Teatteri reagoi verellä. Ja näinhän se sitten meni, tekoverta ja paukkupatruunoita on kulunut. Päätin siinä vaiheessa, että haluan tehdä erilaisen tuotannon, hakea valoa toivon kautta, Hurme kertoo.

– Tämä kommentti ei ole kritiikkiä tamperelaisille teatterituotannoille. Ratkaisut ja tehdyt kokonaisuudet ovat olleet hyviä ja erinomaisen perusteltuja, hän jatkaa.

Lopulta syntyi käsikirjoitus, joka kantaa nimeäLimingan ihme Se kertoo sopimuksesta, jollaisia tehtiin myös Pirkanmaalla – ainakin Ruovedellä. Siinä yhteisellä sopimuksella asukkaat päättävät, etteivät käänny asein toisiaan vastaan.

– Kymmenissä pitäjissä tehtiin tällaisia rauhansopimuksia. Siitä kertoo Limingan ihme, Hurme sanoo.

Äskettäin Finlandia-palkinnon pokannutHurmeon nyt aloittanut uuden näytelmän harjoituksen työryhmänsä kanssa Tampereen Komediateatterissa.

Ensimmäinen harjoitus pidettiin maanantaina ja näyttelijöillä oli jo tiistaina esittää hyvällä oraalla olevia kohtauksia näytelmään liittyen. Ensi-ilta on huhtikuun 25. päivä ja tunnin mittainen kokonaisuus esitetään ulkona. Näyttelijöitä on noin kolmekymmentä ja ne ovat Teatteriopiston väkeä.

– Tämä on loistavaa sakkia. Vaikka kyse on teknisesti opiskelijoista, kyllä minä koen tekeväni töitä ammattilaisten kanssa. Taitavia ja hyviä näyttelijöitä, Hurme kehuu.

Hurme oninnoissaan myös siitä mahdollisuudesta, että he voivat tehdä iloisen näytelmän sisällissodan kaltaisesta synkästä ja jopa brutaalista teemasta.

– Näen, että on oikeus tehdä myös iloinen näytelmä tästä aiheesta. Me olimme nuorena valtiona kovan tilanteen edessä silloin, ja lopulta valo kuitenkin voitti. Sinä ja minä olemme syntyneet rauhan Suomeen ja eläneet sellaisessa koko elämämme ajan.

Hurme tuo näytökseen lastenteatterista tuttua dramaturgiaa. Se on hänen tavaramerkkinsä.

Limingan ihme 1918 -näytökset alkavat Tampereella huhtikuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri nilviäisilta tulossa elokuussa Riihimäellä – tuhtia tietoa etenkin espanjasiruetanoista
 2. Trial palaa Riihimäelle vuosikymmenten tauon jälkeen – lauantaina kisataan Agan mäellä
 3. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 4. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 5. Jyrki Anttila tulkitsee Rautavaaraa ja Kuusistoa Riihimäellä – "Nämä kaksi laulajaa kuuluvat lapsuuden laulajaihanteisiini"
 6. Chicago Blackhawks pitää nimensä ja tunnuksensa ennallaan
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Poliisiammattikorkeakoulu sai evätä Venäjän kaksoiskansalaisen opiskelupaikan mahdollisen painostusriskin takia, päätti KHO
 9. Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. Toisen ihastus, toisen vihastus – kiertoliittymät herättävät aina keskustelua – Riihimäellä uusin syntyi äänestyksellä
 12. Ruuhkaa passien ja aselupien haussa – sähköinen asiointi ei sovi kaikille
 13. Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja on toimitettu perustuslakivaliokunnalle
 14. Kesätoimittaja Ida Paasosen kolumni: Tämä kevät opetti näkemään lähelle
 15. Niemisen Sora hakee lupia Lopelta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 7. Pakkaa maalaustarvikkeet ja piipahda perjantaina Promenadigallerialla – Suuri Maalaustapahtuma juhlistaa kuvataiteen päivää
 8. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 12. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 13. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 14. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa
 15. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.