”Ei tätä tekisi, ellei tämä olisi kivaa”

Villa Artun galleriassa on esillä ateljeepajalaisten päättötöitä.

Mia Lagström

Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun ateljeepajalaisten Testivoittaja-näyttely esittelee kirjavan joukon erilaisia tekniikoita ja tyylejä.

– Todella hienoja ja koskettavia töitä, eletyn oloisia ja rehellisiä. On aina hienoa nähdä, millaisia teoksia ateljeepajalaiset lopputöinään esittelevät, rehtori Kaisu Paavilainen kehaisee.

Ateljeepajalaisten mukaan lopputöiden tekeminen on ollut haasteellista, mutta mukavaa. Parasta on ollut vapaus. Työt on saanut toteuttaa oman aikataulunsa ja inspiraationsa mukaan.

Anni Karen on toteuttanut sarjakuvamaiset piirustuksensa digitaalisesti.

– Olen ollut paljon mukana sarjakuvapajoissa. Piirtäminen tuntuu omimmalta taiteen muodolta.

Eetu Piilolan mustavalkoiset valokuvat syntyivät kaupungilla kävellessä. Kuvien teemana on yksinäisyys.

– Kiinnitin huomion yksinäisiin ihmisiin suurilla alueilla. Siitä sai vaikuttavia kuvia.

Veera Tuomisen akryylimaalauksista nousevat esille voimakkaat värit. Tuominen kertoo pitävänsä myös pelkistetystä muotokielestä.

– En mieti etukäteen tekemistä kovinkaan paljoa, alan vain maalata.

Maalauksia on tehnyt myös Noa Vaarala Muotokuvien malleina ovat toimineet niin kaverit kuin oma äiti. Onpa teoksiin päätynyt pari tuntematontakin, jotka hän poimi valokuvista. Myös Vaarala tunnustautuu värien ystäväksi.

– Vaikka kyse on muotokuvista, ei värien tarvitse olla realistisia. Olen ekspressiivisen taiteen ystävä.

Erilaiset asetelmat ovat olleet vahva taidemuoto kautta historian. Evita Tuovisen hedelmäasetelmat poikkeavat tosin perinteisestä, sillä ne ovat valokuvia.

– Työ sai inspiraationsa, kun kiinnostuin hedelmistä ja niiden väreistä.

Kuvanveistoa näyttelyssä edustaa kolme valkosavesta tehtyä karikatyyria. Erja Tiljander kertoo tehneensä pelkästään keramiikkaa viiden vuoden ajan.

– Käsillä muotoileminen on kivaa. Kai se juontaa lapsuuden muovailuvahaleikeistä.

Aino Schulzin mieluisin tekniikka on dreijaaminen. Esillä on useita kuppeja, joissa on erilaisia pintoja.

– Dreijaaminen on rentouttavaa. Mitään keramiikkasuunnittelijaa minusta koskaan tuskin tulee. Haluan pitää tämän mukavana harrastuksena.

Joukon konkari, 12 vuotta kuvataidekoulussa ollut Joakim Kymäläinen on käyttänyt veistoksensa materiaalina puuta.

– Tekovaiheessa veistoksen pää lähti irti, mutta en antanut sen haitata tekemistä. Teoksen taustalle syntyi tarina arkeologisissa kaivauksissa löydetystä päästä, joka viedään museoon näytille. Teos kuvaa sitä, kuinka loput ruumista tulee museoon toisesta ulottuvuudesta hakemaan päätä.

Koulun oppilaiden mukaan tärkeintä taiteessa on ilmaisun riemu ja hauskuus.

– Taiteen tekeminen on rentouttavaa. Ei tätä tekisi, ellei tämä olisi kivaa, Karen sanoo.

Suurin osa näyttelyn nuorista taiteilijoista kertoo jatkavansa taiteen tekemistä kuvataidekoulun jälkeenkin. Jos ei ihan ammattina, niin omaksi iloksi.

Ilmoittautuminen syksylle käynnissä

Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun päättötyö- ja työpajanäyttely ”Testivoittaja” Villa Artussa 4.4.–24.4. Näyttely avoinna ma–to klo 12–19, pe klo 12–16.

Haku syksyn ryhmiin – niin kuvataidekoulun kuin Taito käsityö- ja muotoilukoulu Helmin ryhmiin – on alkanut. Ilmoittautumislomakkeita saa koululta.

Kumpikin kouluista järjestää myös kesäkursseja. Lisätietoja www.hyvinkaa.fi/kuvataidekoulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 7. Juventus-luotsi Sarri vastasi kysymykseen mahdollisista potkuistaan – "Mielestäni tällainen kysymys on hyökkäävä"
 8. Mercedes hallitsi Silverstonen F1-harjoituksia alusta loppuun – Hamilton viimeisen treenijakson ykkönen ennen Bottasta
 9. Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin
 10. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 11. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 12. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 13. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 14. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 15. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 5. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 6. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 7. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 8. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli
 14. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.