Hakafestareilla on positiivista energiaa – ja sirkustemppuja

Festareiden näyttävät sirkusesitykset ovat saaneet inspiraationsa elokuvien maailmasta.

Hakasirkuksen 15–17-vuotiaiden ryhmä on valmistellut Hakafestereihin esityksen maailmanlopusta. Jenna Onkalo ja Taika Marttinen esittävät ilma-akrobatiaa ja nuorallakävelyä. Mia Lagström

Mia Lagström

Hakasirkuksen tämänvuotisten Hakafestareiden sirkusesitysten inspiraation lähteenä on ollut elokuvien maailma. Esityksiä on rakennettu niin Leijonakuninkaan, Frozenin kuin Tuntemattoman Sotilaan ympärille. Lisäksi nuoret ovat tehneet ihan omanlaisen esityksensä, jonka teemana on maailmanloppu.

– Hakasirkuksen 15–17-vuotiaiden ryhmä loi kokonaan oman kokonaisuutensa, jossa nähdään luomiskertomus väärin päin, Mirja Tuomi kertoo.

Nuorten mukaan mistään superahdistavasta esityksestä ei ole kyse. Toivoa löytyy.

– Ennen esitystä olimme käsitelleet koulussa ilmastonmuutosta. Otin sen esille ja siitä se lähti vyörymään, Taika Marttinen kertoo esityksen synnystä.

Kaikkiaan Hakafestareille osallistuu noin 250 Hakasirkuksen nuorta. Mukana ovat myös aikuisryhmät. Tuomen mukaan aikuiset ovat kiinnostuneita yhä enenevässä määrin sirkusharrastuksesta.

– Lajin suosio on kasvussa. Alkuun meillä oli vain yksi aikuisryhmä. Nyt meillä on aikuisille niin alkeis- kuin jatkoryhmä.

Esiintyjien ikähaitari liikkuu vuodesta noin neljäänkymmeneen. Viiden päivän aikana nähdään 12 näytöstä ja 1 aikuisryhmien Open stage. Osa esityksistä on osa esikoululaisten kulttuuripolkua.

Suurelle yleisölle tapahtuma on avoinna perjantaista sunnuntaihin. Päivien aikana on useita näytöksiä, jotka kestävät tunnin kerrallaan.

Tuomen mukaan Hakafestareilla saa kattavan kuvan harrastajien taidoista ja osaamisesta.

– Aloittelevat harrastajat kokeilevat kaikkea mahdollista jongleerauksesta tasapainotteluun. Iän myötä erikoistutaan yleensä yhteen tiettyyn lajiin ja on mahdollista valita erilaisia lajitunteja, kuten käsilläseisontaa, pariakrobatiaa, ilma-akrobatiaa, yksipyöräisellä ajoa.

Suosituimpia sirkuslajeista tällä hetkellä ovat trampoliinilla tehtävät temput, käsilläseisonta sekä näyttävä ilma-akrobatia. Esityksessä nähdään kuitenkin koko sirkuksen kirjo.

– Yleisön kannalta on kivaa, ettei esityksessä toisteta vain yhtä ja samaa. Kannattaa tulla katsomaan. Hakafestareilla on paljon positiivista energiaa. Esityksiä on joka lähtöön hellyttävistä esityksistä päätähuimaaviin taidonnäytteisiin, Tuomi kannustaa.

Hakafestarit Villatehtaalla

Hakafestarit Studio Donnerissa Hyvinkään Villatehtaalla (Kankurinkatu 4-6, sisäpiha). Pe 4.5. klo 19 Open stage, la 5.5. klo 10.30 ja 12 In the movies 2, klo 15 ja klo 16.30 What if? ja su 6.5. klo 13 ja klo 14.30 In the movies 1.

Open stage tarjoaa aikuissirkuslaisten ja edistyneiden harrastajien sirkusnumeroita, In the movies 1 ja 2 on sukellus elokuvien maailmaan sirkuksen keinoin. What if? on edistyneiden oppilaiden luovuuden tulos, alussa nuorempia sirkusharrastajia. Liput alkaen 10 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 2. Kolmelle tuomittiin ehdollista vankeutta pahoinpitelystä – kahden tuomio nuorena tehdystä rikoksesta
 3. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 4. Jalkapallon Uudenmaan piiri tuli tiensä päähän – lopettamiskokouksessa julkistettu historiikki sisältää runsaasti hyvinkääläisväriä
 5. Suuri nilviäisilta tulossa elokuussa Riihimäellä – tuhtia tietoa etenkin espanjasiruetanoista
 6. Kuntavaaleissa saatetaan turvautua poikkeuksellisiin järjestelyihin koronan vuoksi – Osa niistä vaatisi lakimuutoksen
 7. Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?
 8. Serbiassa osoitettiin taas mieltä maan epäjohdonmukaisten koronatoimien vuoksi
 9. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 10. Helsinkiläisessä ravintolassa ydinkeskustassa ammuskeltu – yksi toimitettu sairaalaan, ulkopuolisiin ei kohdistu vaaraa
 11. Manchester City ryöpytti Newcastlea ja varmisteli toista sijaansa – nousijajoukkue Sheffield United harppasi sensaatiomaisesti kiinni europelipaikkaan
 12. Nuorten voimistelijoiden asiattomasta kohtelusta Britanniassa aloitetaan tutkinta
 13. Hongan hallinta Maarianhaminassa riitti vain pisteeseen
 14. Vain Tukiainen osui Rovaniemellä, HIFK jätti RoPSin nollakerhoon
 15. Rautarouva Selene Lunen hurja menestysputki sai jatkoa Vermossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 7. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 8. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan
 9. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 10. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 11. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 12. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa
 13. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 14. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 15. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.