Kotihoitaja tervehtii pian videolla Riihimäellä – Postin Kotipalvelut ottaa hoitaakseen Peltosaaren kotihoidon virallisesti kuluvan kuun puolivälissä

Peltosaaren koti-palvelussa otetaan etäyhteys asiakkaaseen videoteitse – vain muun hoidon täydentäjänä.

Pia Herme

RIIHIMÄKI | Postin Kotipalvelut ottaa hoitaakseen Peltosaaren kotihoidon virallisesti kuluvan kuun puolivälissä. Kilpailutuksen jälkeen toiminta siirtyi Postille Mehiläiseltä. Samalla myös sopimukseen tuli kaupungin vaatimuksesta uusi palvelu.

– Kokeilemme etäpalvelua videoyhteyden avulla, kertoo Postin Kotipalvelun johtaja Tiina Tapainlinna.

Hän ei osaa vielä sanoa, milloin siinä päästä alkuun.

– Kaupungin kanssa käymme ensin läpi asiakkaita, joille tämä sopisi.

Tapainlinnan mukaan on selvää, ettei etäyhteys voi korvata fyysistä läsnäoloa ja asiakkaan hoivaa. Videoyhteys on nähtävä lähinnä palvelun täydentäjänä.

– Siinä kysellään vointia tai onko lääkkeet otettu. Näin voidaan tarjota jopa enemmän huolenpitoa tiedustelemalla tilannetta useasti päivässä.

Nykyään kaikkialla kotihoidossa hoidetaan entistä huonokuntoisempia ihmisiä, joiden luona on joka tapauksessa käytävä vähintään päivittäin. Asiakkaisiin perehtyminen on kesken, joten Tapainlinna ei vielä osaa sanoa, millainen käyntitiheys Peltosaaren asiakaskunnassa on.

– Ketään ei pakoteta tähän, hän tähdentää.

Videoyhteydenpäässä on tuttu hoitaja, sillä Mehiläiseltä kymmenkunta työntekijää siirtyy vanhoina työntekijöinä Postille. Tarkoitus on myös rekrytoida tarpeen mukaan lisää työntekijöitä. Periaatteessa asiakkaaseen yhteyttä ottava taho voi olla missä tahansa, mutta Tapainlinnan mukaan ainakin alkuun lähdetään paikallisin voimin.

Videoyhteyttä on kokeiltu menestyksellä muun muassa Helsingissä ja Etelä-Karjalassa.

– Hienoa, että Riihimäki on edistyksellinen. Yhteistyö on muutenkin lähtenyt hyvin käyntiin, Tapainlinna kiittelee.

Jos kaupunki ostaisi koko kotipalvelun Postilta, kaupunki säästäisi reippaan miljoonan vuodessa. Ilman yöhoitoa kaupungin kotihoidon keskituntihinta oli viime vuonna 65,28 euroa, Postin keskituntihinta puolta pienempi eli 33,70 euroa. Miten tämä on mahdollista?

Tapainlinnalta ei ole vertailutietoja Riihimäeltä, mutta tietoja yksityisen ja kunnallisen palvelun eroista hänellä on muun muassa Etelä-Karjalasta.

– Eroa on kolmessa asiassa: työpäivien tehokkuudessa, palkkauksessa ja hallinnossa, hän vastaa.

Hallinto on yksityisellä ohuempi ja palkkapussi hieman pienempi. Työpäivät ovat tehokkaampia eli asiakkaalle on enemmän aikaa yksityisellä. Postilla on mobiililaitteet, joita otetaan juuri käyttöön Riihimäen kaupungilla.

– Tehokkuus on pitkälti järjestelykysymys eli työvuorot on suunniteltava hyvin.

Tapainlinnan mukaan heillä henkilöstön jaksaminen on hyvällä mallilla: sairaslomia on merkittävästi vähemmän kuin kuntapuolella.

Posti Kotipalvelut

Hoitaa Riihimäellä Peltosaaren kotipalvelut seuraavan kahden vuoden ajan. Lisäksi sopimukseen kuuluu optiovuosia.

Kilpailutuksen jälkeen palvelu siirtyi Postille Mehiläiseltä, josta samalla kymmenkunta työntekijää siirtyy vanhoina työntekijöinä Postille.

Asiakkaita viitisenkymmentä.

Palveluksessa jo yli 500 sosiaalialan ammattilaista ympäri Suomea. Eniten isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.