Alkoholin myynti vapautui, mikä mullistui? – Nyt saatiin ensimmäinen paljastava tilasto

Aapo Siippainen

Tänä vuonna voimaan tulleen alkoholilain vaikutuksia voidaan tarkastella nyt tarkkojen tilastojen valossa, kun Valvira julkisti alkuvuoden myyntiluvut.

Vastoin vapautuksen vastustajien pahimpia pelkoja kokonaiskulutuksessa muutokset ovat toistaiseksi olleet varsin pieniä.

Alkoholin myynti laski litroissa 0,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna. 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna myynti kuitenkin lisääntyi 0,7 prosenttia. Myyty alkoholi on siis aiempaa vahvempaa.

Ruokakaupoissa uusi alkoholilaki on näkynyt selkeämmin –erityisesti lonkerohyllyllä.

Aiemmin vahvemmat viinapohjaiset juomat piti ostaa Alkosta, mutta laki vapautti 5,5-prosenttisten myynnin myös ruokakauppoihin. Muutoksesta seurasi lonkeron hurja suosio: myynti nousi Suomessa alkuvuonna 48 prosenttia. Alkossa lonkeroiden myynti laski 40,9 prosenttia ja vähittäismynnissä se nousi 79,1 prosenttia.

Ylivoimaisesti suurin osa myydystä oluesta on pohjahiivaolutta, kuten lageria. Sen myynti laski lähes kuusi prosenttia. Pintahiivaoluiden myynti nousi nousi taas yli 14 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Suosioon nousseiden käsityöläispanimoiden oluista iso osa on pintahiivaoluita, kuten pale aleja.

Viinien myynti nousi muutamia prosentteja. Kovimman harppauksen otti rose-viini noin 13 prosentin nousulla. Siideri ei maistu suomalaisille entiseen tapaan. Sen myynti laski 11,7 prosenttia. Väkevien myynti pysyi samana vuodentakaiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.