Hyvinvointi vaatii pysähtymistä – Nina Pyykkönen ohjaa luontoon joogaamaan

”Keho ei pääse korjaamaan itseään, jos olemme jatkuvassa hälytystilassa.”

Luontojoogassa palataan olennaisen äärelle. Hiljennytään, ollaan osa luontoa, tässä ja nyt.

Erikoispsykologi, psykoterapeutti ja joogaohjaaja Nina Pyykkösen mukaan pysähtyminen ja oleminen on perustavanlaatuinen tila. Toisaalta se on monelle myös haastavin tila.

– Vaikein jooga-asana on kuolleen miehen asento, jossa maataan hiljaa paikoillaan. Moni on sanonut, että se on todella vaikeaa. Mieli käskee liikkeelle ja tekemään jotain.

Pyykkösen mukaan ihmiset ovat unohtaneet, että ihmisen elämä tulisi olla puoliksi tekemistä ja puoliksi olemista.

Ihmisen tahdosta riippumaton eli autonominen hermosto jakautuu kahteen toiminnalliseen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen. Sympaattinen hermosto edustaa ”liskoaivoja”, jotka käskevät stressitilassa meidän taistella tai paeta. Parasympaattinen hermosto huolehtii ihmisen palautumisesta ja muista kehoa korjaavista toimenpiteistä.

– Jotta ihmisen parasympaattinen hermosto aktivoituisi, vaatii se pysähtymistä ja rauhoittumista. Siksi nykyaikana on niin paljon ruoansulatusongelmia, uniongelmia, pitkittyneitä tulehduksia. Keho ei pääse korjaamaan itseään, jos olemme jatkuvassa hälytystilassa.

Pyykkösen mukaan lempeä ja rauhallinen jooga on hyvä työväline oppia pysähtymään. Tärkeää joogassa on myös se, että se parantaa ihmisen kehotietoisuutta.

– Psykoterapeuttina korostan, että ihmisen tulisi oppia olemaan sellainen kuin hän on, eikä muokkaamaan itseään toisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Tämä korostuu myös joogassa. Sen sijaan, että katsoisimme itseämme ulkoisen arvioijan silmin, meidän pitäisi oppia katsomaan itseämme sisältäpäin.

Luontojoogassa tehdään erilaisia jooga-asentoja, asanoita oman kehon mukaan.

– Itseään rääkkäämällä ei kehity. Jos tuntee epämukavuutta, hengittelee hetken aikaa ja tunnustelee muuttuuko olotila. Tätä metodia voi noudattaa muissakin elämäntilanteissa ja vastoinkäymisissä. Hengähtää hetken ja kuuntelee itseään, kirkastuuko ajatus, sen sijaan että antaa liskoaivoille vallan ja säntää heti sanomaan, toimimaan, tekemään.

Nina Pyykkönen on toiminut useita vuosia erikoispsykologina, psykoterapeuttina, työn ohjaaja ja joogaopettajana. Hänen yrityksensä tuottamat luonnossa toteutettavat jooga-, Asahi-, QiGong- ja tietoisuusharjoitukset ovat saaneet GreenCare-laatusertifikaatin, joka annetaan ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia parantavalle ammatilliselle toiminnalle.

Luontoon joogaamaan

Jooga- ja hyvinvointikeskus Maitri Yoga järjestää metsäjoogaa Hyvinkään Sveitsissä 17.6. klo 16–17 ja 27.6. klo 17–18 (tapaaminen Hotel Sveitsin pääoven edessä varttia ennen joogan alkua).

Puistojoogaa on 20.6. klo 18.30 Kuokkalan kentän puistoalueella (Nukarinkadun puoleinen laita, Viertolankadun suunnassa).

Lempeä ja rauhallinen luontojooga sopii kaikille, joille ei ole lääketieteellistä estettä harjoituksille. Hinta 8 euroa (käteisellä, tasaraha, myös liikuntasetelit käyvät).

Lisätiedot ja linkki ilmoittautumissivulle löytyyhttps://maitri.webnode.fi/

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut