Mustavalkoista: Nettipankki oli vielä lapsenkengissä 1988, konttorien lattioille tuotiin yhä hiekkaa

SE-kokko taas Pilliniemeen.

Hyvinkään Moottorikerhon speedway-joukkueen jäsenet olisi tunnistettava. Hyvinkään Sanomien arkisto

toimitus

AAMUPOSTI | Ei ole pankkiasiointi kuten ennen.

Kolmekymmentä vuotta sitten Hyvinkään Osuuspankin toimitusjohtajan Leif Laineen mukaan alle kymmenellä asiakkaalla oli kotona käytössään tietokonepääte pankkiasioiden hoitamista varten.

Kustannuksia riitti.

Oli ostettava kallis tietoliikenneohjelma, Posti- ja telelaitos peri yhteyden käytöstä 50 pennin minuuttiveloituksen, ja pankillekin piti maksaa satasen vuosimaksu.

Hyvinkään Säästöpankilla oli myös vain muutamia kotona pankkiasioitaan hoitavia yksityisasiakkaita.

Nordean johtajan Erkki Arinperän mukaan vain tietotekniikan harrastajat ovat kyselleet asiasta.

Yhdyspankissa sentään oli hankittu yhteyden mahdollistava ohjelma noin viiteenkymmeneen talouteen.

Kahdeksankymmentäluvun alkupuolella Hyvinkäältä Riihimäelle muuttanut Würth Oy oli kolminkertaistamassa tilojaan Herajoen teollisuusalueella.

Toimitusjohtaja Pentti Rantasen mukaan laajennuksen toteuduttua yrityksen 60 henkilön työntekijämäärä kaksinkertaistuu.

Hausjärveläiset olivat loppukesästä lähdössä Helsingin Malmille.

Mukaan menossa olivat kunnan johtoryhmä ja Hausjärven Huhtainnummelle vielä silloin kaavaillun Malmin korvaavan lentokentän lähiasukkaat.

Kenttään tutustumisen ohella tärkeä tavoite oli kuulla Malmin asukkaiden kokemuksia ja mielipiteitä lentokentän aiheuttamista häiriöistä.

Entinen riihimäkeläinen, jo neljännesvuosisadan Hyvinkäällä päivittäistavarakauppaa pitänyt Tapio Jokela, täytti 50 vuotta.

Keskon hedelmien ja vihannesten tukkumyyjänä toimineella Jokelalla ei itsenäisenä kauppiaana koskaan ollut sopimusta minkään keskusliikkeen kanssa.

”Omin voimin on pärjätty kovassa kilpailussa. En ymmärrä isojen liikkeiden paljon alle ostohintaisia tarjouksia. Onneksi ihmiset ovat valveutuneita ja käyvät ostamassa vain ne alennustuotteet”, Jokela uskoi syntymäpäivähaastattelussaan.

Jokela istui ensimmäistä kauttaan kaupunginvaltuustossa.

Sitoutumattoman Riihimäki-liikkeen kaupunginvaltuutettu Sanny Päiviö oli yksi neljästä toimeliaasta naisesta, jotka vastustivat ongelmajätelaitoksen sijoittumista Riihimäelle.

Kamppailussa kärsittiin tappio, mutta Päiviöstä tuli valtuutettu 1981 alkaen.

70-vuotishaastattelussaan hän oli tyytyväinen siitä, että Riihimäki-liike oli päässyt tärkeäksi vaikuttajaksi vain kahdella valtuutetulla.

”Oikeistolla ja vasemmistolla on nykyisin yhtä paljon valtuutettuja, joten Reino Lainio ja minä olemme vaa’ankielen asemassa päätöksenteossa”.

Juhannus oli tulossa ja Hyvinkään Pilliniemeen noussut jälleen Suomen korkein kokko. Maatalousoppilaitoksen oppilaskunnan puheenjohtajan Jari Mustosen mukaan korkeutta oli 26 metriä.

Kolmostien varressa oli myös pienkokko, joka poltettiin ensimmäiseksi, ennen lasten nukkumaanmenoaikaa.

Oppilaskunta odotti kokkoa ihailemaan ja perinteistä ohjelmaa seuraamaan jopa liki neljäätuhatta juhlijaa.

Pohjoismaiden rikospoliisit pitivät kokoustaan Hyvinkään Rantasipissä. Väen mielestä lainsäädännön muutokset ja muuttuva rikollisuus vaikeuttivat tapausten selvittämistä.

Hyvinkään nimismiehen Lasse Anderssonin mukaan kaupungin rikosluvut kestivät vertailun pääkaupunkiseutuun. Plussana Hyvinkäältä puuttui vielä silloin huumerikollisuus.

Entisten riihimäkeläisten perustaman Riihimäki-52-yhdistyksen jäseniä vieraili vanhassa kotikaupungissaan.

Puheenjohtaja Rauno Lehmus luovutti kaupungille Linnunlaulu-rakennusta esittävän taulun toivoen sen säilyttämistä.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiro Viinanen otti taulun vastaan sanoen, että ”aika pitää Linnunlaulusta huolen”.

Tulevan valtiovarainministerin ennustus osui oikeaan. Aikaa kului vuoteen 1992 asti, jolloin radanvarressa sijainnut mökki paloi maan tasalle.

Myös Riihimäki-Seura oli vaatinut säilytettäväksi rakennusta, joka oli valmistunut 1867. Seura ehdotti siirtoa Kino Sammon tontille.

Ulkomaisia ystävyyskuntavieraita oli joukoittain Hyvinkäällä.

Neuvostoliiton Kostromasta tulleet sikäläisittään nuoret vierailijat pääsivät ensimmäisen kerran katsomaan pesäpallo-ottelua Pihkalan kentälle.

Peli oli heille outo, mutta ystävyyttä isännille osoittaen he pitivät lajia ylen mielenkiintoisena.

Pohjoismainen ystävyyskuntaväki kävi vanhainkodissa. Sen asukkaista Kurt Branders ilahtui päästessään keskustelemaan vieraiden kanssa ruotsin kielellä.

Kuvien tunnistuksia. Viime palstan kuvien henkilöistä tunnistettiin joukolla kaupan lihamestari Hannu Mononen Hänet tunsivat entinen kauppias Martti Jeskanen, Pertti Toivonen, Anja Rättö ja Risto Tiippana

Kari-Veli Lehtosen mukaan Peltosaaren urheilukentän vihkiäisnauhaa katkaisivat Kaj-Olof Boström, Seppo Keskiruokanen, Lauri Kosonen ja Ilpo Jousimaa

”Runonlausuja oli Hyvinkään Karjala-seuran edesmennyt kunniapuheenjohtaja Helvi Jauhiainen Hänen yllään ollut Muolaan Pyhän ristin kansanpuku on nähtävissä seuramme museolla Villatehtaalla”, seuran nykyinen puheenjohtaja Eevaliisa Kurki kertoi.

Hikiäläisperheen kuvassa olivat äiti Solveig sekä lapset Niko ja Sami Nieminen

Erkylänjärven ympärijuoksun voittaja oli Pontevan Seppo Nikki

Herajoen Työväentalon huutokauppaväen joukosta Pirjo Hannila tunnisti Iia ja Jorma Hannilan

Viime lauantain palstalla Tammisaaren mitalin saaneen entisen punavangin etunimessä oli yhden kirjaimen virhe. Hän oli Viljo Alho, ei nuorempi veljensä Vilho.

Juttua varten selasin vuoden 1988 kesäkuun alkupuolella ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita. Valokuvien tunnistuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteella olavi.m.saarinen@gmail.com tai soittaa numeroon 040 553 5153.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 2. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 3. Riihimäen 217 merkittävää rakennuskohdetta – uusin selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä julkistettu
 4. Terveyskeskus purkaa koronavalmiutta Riihimäellä – Tavallisella vastaanotolla ollut vähän kävijöitä
 5. Uimarannoille ei tule bussikyytejä Riihimäellä – somessa toivottiin autottomille ilmaisia yhteyksiä Hirvijärvelle ja Paalijärvelle
 6. Trump sanoo kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin
 7. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 8. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 9. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 10. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 11. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 12. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 13. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 14. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 15. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"
 15. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.