Hyvinkääläismies teki erikoisen löydöksen Kankaanpää-viiristään – Hyönteistutkija: "Ampiaiset voivat olla melkoisia veijareita"

Jouko Hurme kuvasi erikoisesta paikasta löytämänsä ampiaispesän. Jouko Hurme

Toni Forssell

AAMUPOSTI  |  Hyvinkääläinen Jouko Hurme huomasi alkukesästä kesäasunnollaan Hauholla, että hänen Kankaanpää-viirinsä on saanut uuden, yllättävän koristelun.

Pihapiirissä sijaitsevassa vanhassa vilja-aitassa säilössä olleesta viiristä nimittäin löytyi nyrkin kokoinen ja punertavan värinen ampiaispesä.

– Enpä ole moiseen pesänrakennuspaikkaan törmännyt koskaan aikaisemmin, Hurme hämmästelee.

Kasveista ja hyönteisistä harrastuksekseen kuvia ottava Hurme halusi luonnollisesti ikuistaa erikoisen löydöksensä.

Ongelmana vain oli, että vilja-aitassa oli hyvin pimeää. Niinpä hänen täytyikin niin sanotusti tarttua viiriä tangosta.

– Päätin, että siirrän pesän hetkeksi ulos parempaan valoon, hän sanoo.

Pesän asukkaat eivät hänen mukaansa tästä häiriintyneet ja kuvien ottamisen jälkeen hän asetti appivanhemmilta saadun viirin varovasti takaisin paikalleen.

Erikoista pesää hän ei halunnut tuhota.

– En missään nimessä! Se saa olla paikallaan niin pitkään kuin on. Otan sen ehkäpä talteen sitten, kun pesä syksyllä tyhjenee, Hurme sanoo.

Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen ei tunne Hurmeen tapausta, mutta kommentoi, että ampiaiset ovat yleisellä tasolla "melkoisia veijareita" pesänrakentamisen suhteen.

Ampiaislajikkeita löytyy useita ja niillä on erilaisia tapoja sekä paikkoja rakentaa pesänsä. Monet näistä paikoista voivat olla "tankomaisia".

– Esimerkiksi pensasampiainen rakentaa pesänsä luonnossa monesti pensaiden oksiin. Räystäsampiainen puolestaan voi tehdä sen melkein mihin vain.

Kun hän kuulee Hurmeen löydöksen olevan kiinni sekä viirin tangossa että naruissa, hän innostuu.

– Juu, sehän on hiivatin hyvä kiinnityskohta ja siihen on tosi veikeää laittaa pesä. Siinä mielessä tässä ei ole mitään kummallista, Leinonen naurahtaa.

Hän ei ota kuitenkaan kantaa siihen mikä ampiaislajike Hurmeen tapauksessa on kyseessä, sillä tunnistamista varten hänen pitäisi nähdä pesä paikan päällä. Pesät ovat muutenkin ulkoisesti hyvin samannäköisiä.

Leinonen on uransa aikana törmännyt moniin erikoisiin ampiaispesän paikkoihin.

– Esimerkiksi kylmänä olleiden mökkien ikkunaverhoista on löytynyt pesiä siten, että periaatteessa koko verho on ollut yhtä ampiaispesää, Leinonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.