Vertaistukea syöpäsairaille antava: "Kun ikävä uutinen tulee, mieleen iskee heti kaksi kysymystä"

toimitus

Kun syöpä osuu kohdalle, moni sairastunut kaipaa tukea paitsi ammattilaisilta, myös saman kokeneilta. Niin teki myös munuaissyövän sairastanut Lea Leikkainen.

Ammattilaiset neuvovat ja ohjaavat, saman kokeneet tarjoavat tärkeää vertaistukea.

Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hyvinkään paikallisosasto on ollut tällä asialla jo 30 vuotta. Tuona aikana syövän hoito on mullistunut ja ennusteet monessa syöpätaudissa merkittävästi parantuneet.

Silti pelko on yleensä ensimmäinen reaktio, kun potilas saa diagnoosin.

– Mielessä risteilee usein paljon kysymyksiä, joista vähintään osa on hyvinkin vakavia, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Mäkinen

– Paljonko minulla on aikaa? Ja: Kuinka tämän elämäni haluan elää?

Hänen mukaansa potilasyhdistyksen saman kokeneet voivat tukea ja omalla läsnäolollaan osoittaa, että elämä ei lopu syöpädiagnoosiin. Joukossa on paljon parantuneita ja heitä, jotka ovat oppineet selviämään syöpätaudin kanssa.

– On myös omaisia, jotka ovat mukana myötätunnosta. Joillakin läheinen on sortunut syövän edessä, mutta jäljelle jäänyt puoliso pysyy silti mukana toiminnassa myötätunnosta, Mäkinen kertoo.

Paikallisosasto saattaa jäädä elinikäiseksi vapaa-ajanviettotavaksi, jossa on mahdollista tavata ystäviä ja tehdä mielekkäitä asioita tutussa seurassa. Samalla he tukevat ja auttavat heitä, jotka ovat vasta taipaleensa alkuvaiheessa.

Syöpäyhdistyksen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.essy.fi/paikallisosastot

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 7. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 8. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan
 9. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 12. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa
 13. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 14. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 15. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.