Kävelijät ja pyöräilijät joutuvat vieläkin varomaan Willan risteyksessä – liikennevalojen suoja-aikakaan ei suojele

Jalankulkijoiden vihreisiin valoihin lisättiin lisäsekunteja jo 2013. Ongelmia on yhä, ja nyt kaupunki miettii suoja-ajan pidentämistä. Ari Peltonen

Katri Porttinen

HYVINKÄÄ | Meinaako kaupunki, että vanhukset lentävät jalkakäytävän yli, ihmetteli lukija (AP 16.8.) ja epäili, että Willan edustan liikennevaloista on napsaistu jalankulkijoiden vihreistä aikaa pois.

Soitto liikenneinsinööri Kimmo Kiurulle

Ei, mitään ei ole napsaistu.

– Risteykseen ei ole tehty muutoksia sen jälkeen, kun jalankulkijoiden vihreitä kasvatettiin muutamalla sekunnilla, Kiuru sanoo.

Tämä oli vuonna 2013, kun ihmiset valittivat, ettei vihreillä ehtinyt tien yli. Jalankulkijoiden vihreän lisäksi pidennettiin suoja-aikaa.

Se on vihreiden jälkeen tuleva aika, jonka aikana jalankulkija ehtii tavallisella kävelynopeudella vielä ylittää kadun tai päästä välikorokkeelle. Vasta sitten autoille tulee vihreää. Tai kun autoilijoiden vihreät päättyvät, alkaa suoja-aika ja vasta sitten jalankulkijoille näyttää vihreää.

Toimiiko se käytännössä? Ei, koska autoilijat kääntyvät Kauppalankadulta Hämeenkadulle vielä silloinkin, kun jalankulkijoilla näyttää jo vihreää, viestittää yleisönosastokirjoittaja (AP 28.7.).

Sama havainto on Kiurulla: risteykseen tullaan keltaisilla ja jopa punaisilla valoilla.

Ja lisäksi:

– Suurin ongelma on, että Hämeenkadulla Torikadulle päin kääntyvien kaista täyttyy, eivätkä kaikki Kauppalankadulta tulevat autot mahdu risteysalueelta pois. Suoja-aikaa pitäisikin laittaa lisää, Kiuru sanoo.

Toista muutosta harkitaan Sillankorvankadun ja Seittemänmiehenkadun/Suokadun risteykseen. Palaute kaupunkilaisilta on, että jalankulkijoiden vihreisiin pitää saada lisää sekunteja.

– Mutta jos laittaa johonkin lisää, mistä otetaan pois? Kiertoaikaa ei voi loputtomasti lisätä – muuten kukaan ei pääse kohta mihinkään.

Liikennevalojen kiertoaika on keskustassa keskimäärin 90 sekuntia. Sen verran pitää siis kunkin kulkijan pisimmillään vihreää odottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 2. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 3. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 4. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 5. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 6. Suur-Hollolassa katseet kääntyy Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 7. Saderintama etenee kohti pohjoista – suurimmat sademäärät mitattu länsirannikolla
 8. Norwichille jälleen tappio Valioliigassa, Pukki tuli vaihdosta kentälle
 9. Bottas tykitti paalupaikalle Itävallassa kaikkien aikojen ajalla
 10. Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan
 11. Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä
 12. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin
 13. Keusote sai 6,2 miljoonaa euroa valtionapua palvelujen kehittämiseen
 14. Venäjä ei maksanut sakkoa, joka oli ehtona "neutraalien" venäläisurheilijoiden poikkeusmenettelylle, kertoo Kansainvälinen yleisurheiluliitto – jatkotoimista päätetään heinäkuun lopulla
 15. Puolustusvoimat on noutanut kirpputorilta löytyneen käsikranaatin Oulussa – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.