Lasimuseossa pääsee näkemään Ankkalinnan pimeän puolen sekä harvinaista Graal-tekniikkaa

Näyttely Suomen lasimuseossa on esillä Johannes Rantasalon ja Ella Varvion teoksia.

Ella Varvion sekä Johannes Rantasalon töitä on esillä lasimuseossa. Mia Lagström

Mia Lagström

Suomen lasimuseon suuri näyttelysali on täynnä rempseän oloisia lasisia ankkoja. Osa ankoista jorailee, osa hengailee aurinkolaseissaan. Lasitaiteilija Johannes Rantasalo kertoo innostuneensa ankoista viitisen vuotta sitten.

– Ajatuksena oli tuoda esille Ankkalinnan pimeämpi puoli. Myös musiikki on minulle tärkeä inspiraationlähde.

Rantasalo kertoo pitävänsä itseään viihdetaiteilijana, joka lähestyy taidetta huumorin kautta. Huumorin kautta voi tuoda esille myös vakavia aiheita.

– Pidän absurdista ja surrealistisesta taiteesta, oli sitten kyse kirjoista, elokuvista tai kuvataiteesta.

Myös kirjoittaminen on rakas harrastus. Jokaiseen teokseen liittyykin pieni tarina.

– Kesällä 1962 Miamissa on tosi kuuma. Vietettiin se Georgen uima-altaassa, Rantasalo kertoo Hyppy-teoksestaan.

Lasisten ankkojen lisäksi näyttelyssä on esillä iso määrä muita teoksia. Vanhimmat ovat 2000-luvun alkupuolelta, uusimmat lähes juuri uunista tulleita.

Useimmat taiteilijat joutuvat painimaan ilmaisun ja teknisen toteutuksen välimaastossa. Jommastakummasta on tingittävä. Rantasalolla tätä ongelmaa ei ole.

Äärimmäisen lahjakas Rantasalo taitaa niin lasipuhalluksen kuin metallityöt. Useissa töissä näitä kahta materiaalia on yhdistetty.

– Lasissa tulevat rajat vastaan. Lasi on haurasta, eikä lasista voi tehdä kovin isoja teoksia. Niiden puhaltaminen on fyysisesti mahdotonta.

Rantasalon teosten lisäksi Suomen lasimuseossa on lasimuotoilija Ella Varvion harvinaislaatuista taidetta.

Varvio on yksi niistä harvoista, jotka taitavat Graal-tekniikan. Se on vähiin käynyt taito, kuten kaivertaminenkin.

Sata vuotta sitten Ruotsissa kehitetyssä Graal-tekniikassa lasi puhalletaan kahteen kertaan. Ensin tehdään pieni aihio, joka kaiverretaan tai kuvitetaan piirtämällä tai maalaamalla. Sen jälkeen aihio puhalletaan uudestaan, jolloin esine ja siinä oleva kuva laajenevat kuin ilmapallo.

– Tekniikka on todella haastava. Kuva voi venyä ja valua. Kuumuuden on oltava juuri oikea. Alkuun meni monia rikki. Nyt olen oppinut olemaan varovaisempi, Varvio kertoo.

Graal-tekniikassa kiehtoo myös se, että siinä voi hyödyntää piirtämistä, joka on Varviolle rakas harrastus. Kotona odotteleekin iso kasa luonnoksia, jotka hän piirsi New Yorkin matkallaan.

Ne päätynevät seuraaviin lasiteoksiin.

Varvion näyttelyssä voi tutustua myös itse taiteen tekemisen prosessiin.

Esillä on keskeneräisiä töitä ja aihioita, joista valmis teos lopulta syntyy. Seinillä on myös valokuvia tekoprosessista.

– Esittelen niissä tähänastista oppimisprosessiani, Varvio kertoo.

Kaksi uutta näyttelyä

Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23, Riihimäki) avautui kaksi uutta näyttelyä. Johannes Rantasalo – Live in Museum 7.9.–28.10. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Rantasalon näyttely juhlistaa hänen 25-vuotiasta uraansa lasitaiteilijana.

Ella Varvion – Seikkailuja 7.9.–11.11. Näyttely esittelee Varvion tähänastista oppimispolkua avaamalla tarinaa yksittäisten taideteosten takana. Hänen teoksensa ovat syntyneet harvinaisella Graal-tekniikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 7. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 8. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan
 9. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 12. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa
 13. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 14. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 15. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.