Dokumentteja eri näkökulmista – The Beetle nostaa esiin Mätäojan koppakuoriaisen

Dok-Sampo tuo Kino Sampoon viime vuoden parhaimpia filmejä.

Reijo Kurkelan mukaan dokumenttielokuvat ovat Suomessa hyvällä mallilla. – Hyviä tekijöitä on paljon. Nykyään dokumentit pääsevät paremmin myös levitykseen. Ennen ne olivat pienen piirin juttu. Mia Lagström

Mia Lagström

Kino Sampon valkokankaalle heijastuu jälleen toinen toistaan mielenkiintoisempia dokumenttielokuvia, kun dokumenttielokuvatapahtuma Dok-Sampo pyörähtää käyntiin lauantaina 22. syyskuuta.

– Tänä vuonna nähtävissä dokumenteissa maailmaa katsotaan eri tahojen näkökulmista. Kameran linssiä käännetään muun muassa koppakuoriaisen, istanbulilaisten katukissojen, yrittäjän ja elokuvaohjaajan näkövinkkeliin, Reijo Kurkela Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Samposta kertoo.

Ruotsalaistaiteilija Henrik Håkanssonin The Beetle -elokuvan pääosassa on Mätäojan ympäristössä Vantaalla asuva koppakuoriaislaji, jota ei elä missään muualla maailmassa.

Varsin omalaatuinen on myös Kedi-elokuva, jossa tutustutaan istanbulilaisten katukissojen elämään ja niiden merkitykseen kaupungille.

The Guardian Angel – Suojelusenkeli ei ole varsinaisesti dokumentti, mutta elokuva pohjautuu tositapahtumiin.

– Elokuvassa rikostutkija Anders Olsen saa tutkittavakseen tapauksen, jossa ryöstömurhan tehnyt mies väittää tehneensä rikokset hypnoosin alaisuudessa, Kurkela kertoo.

Sunnuntain dokumenttisarjan aloittaa paljon huomiota saanut Wheels of Freedom, joka kertoo Ville Jaarannon matkasta sähköpyörätuolillaan halki Euroopan.

Päivän toinen elokuva Yrittäjä on puolestaan karnevalistinen kuvaus yrittämisen innosta ja eetoksesta. Kuten elokuvan teemalause kuluu: Ei tänne olla lepäämään tultu.

Elokuva avaa muun muassa sirkushupeja, lihaa ja kauraa kauppaavien ihmisten arkea.

Dok-Sammossa nähdään tänä vuonna myös kaksi henkilökuvaa.

Bergman – Yksi vuosi, yksi elämä kertoo yhdestä vuodesta elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin elämässä. Toinen henkilökuvaus on Whitney, joka valottaa 200 miljoonaa albumia myyneen Whitney Houstonin elämää.

– Elokuva sisältää paljon ainutlaatuista arkistomateriaalia ja demonauhaa. Elokuva tarjoaa intiimin ja silottelemattoman kuvan tähdestä ja hänen perheestään, Kurkela kuvailee.

Kansalaissodan satavuotismuistovuoden kunniaksi ohjelmistoon on valittu myös Tammisunnuntai, joka kertoo yhdestä päivästä vuoden 1918-tapahtumissa.

– Ilkka Vanteen ohjaama, Antti Tuurin käsikirjoittama ja Marko Röhrin tuottama dokumenttielokuva taustoittaa syitä ja ristiriitoja, jotka johtivat eteläpohjalaisten venäläisvaruskuntien aseistariisuntaan.

Dokumenttielokuvia Kino Sampossa

Dok-Sampo-dokumenttielokuvatapahtuma Kino Sampossa (Suokatu 9, Riihimäki).

Lauantaina 22.9. klo 12 The Beetle, klo 14.30 Suojelusenkeli, klo 16.30 Kedi ja klo 18.30 Bergman – Yksi vuosi, yksi elämä.

Sunnuntaina 23.9. klo 13 Wheels of Freedom, klo 15 Yrittäjä, klo 17 Tammisunnuntai ja klo 18.30 Whitney.

Liput 5 euroa/dokumentti tai 30 euroa kaikkiin viikonlopun dokumentteihin.

Lisätiedot kinosampo.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 2. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 3. Riihimäen 217 merkittävää rakennuskohdetta – uusin selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä julkistettu
 4. Terveyskeskus purkaa koronavalmiutta Riihimäellä – Tavallisella vastaanotolla ollut vähän kävijöitä
 5. Uimarannoille ei tule bussikyytejä Riihimäellä – somessa toivottiin autottomille ilmaisia yhteyksiä Hirvijärvelle ja Paalijärvelle
 6. Trump sanoo kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin
 7. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 8. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 9. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 10. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 11. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 12. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 13. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 14. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 15. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"
 15. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.