Timo Heinonen ehdottaa nopeusrajoituksien nostamista moottoritiellä – "voisimme Etelä-Suomessa muuttaa myös talvinopeusrajoituksia"

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ehdottaa nykyistä korkeampia nopeusrajoituksia ruuhkattomille moottoritieosuuksille Etelä-Suomessa. Ari Peltonen

toimitus

aamuposti  |  Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on jättänyt hallitukselle esityksen nopeusrajoituksien muuttamisesta Helsinki–Tampere-moottoritiellä.

Lisäksi hän pyrkii keskustelemaan asiasta liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) kanssa vielä tällä viikolla eduskunnassa.

– Minusta tässä kannattaa edetä kokeilun kautta. Tanska nosti 2004 nopeusrajoituksia ruuhkattomilla moottoriteillä 130 kilometriin tunnissa ja näillä tieosuuksilla kaikkien yllätykseksi ylinopeudet vähenivät selvästi. Voisimme hyvin tehdä meille vielä tällä hallituskaudella aloitettavan kokeilun esimerkiksi Klaukkalasta Tampereelle. Saisimme tietoa miten tällä tieosuudella muutos vaikuttaisi.

Heinosen mukaan moottoriteillä tapahtuu vähiten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Vuosina 2012–16 moottoriteillä tapahtuneiden liikennekuolemien määrät ovat vähentyneet yli 70 prosenttia.

– Itse olen jo aiemmin esittänyt, että voisimme Etelä-Suomessa muuttaa myös talvinopeusrajoituksia. Moottoritiellä ei ole tarvetta talvirajoituksiin nytkään ja myös kantatiet ja valtatiet voisi hyvin pitää yhdessä nopeusrajoituksessa.

– Yksi toimiva malli voisi olla niin sanottu kahden nopeusrajoituksen malli, missä alempi olisi voimassa tien ollessa talvella märkä, jäinen tai luminen. Samaan aikaan on syytä jatkaa digitaalisten liikennemerkkien asentamista niin, että nopeusrajoitukset muuttuvat paremmin kelin mukaan. Oikeantasoinen nopeusrajoitus oikeaan keliin lisää myös nopeusrajoituksien kunnioitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Juuri nyt: Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 2. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 3. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 4. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 5. Kuljettaja ajoi hirviaidan läpi ulos tieltä Lopella
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. Mommilan kyläpuodilla yhteislauluilta – laulualueena poikkeuksellisesti Retro-kioskin piha
 8. Koulut alkavat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Lopella ja Hausjärvellä ensi viikolla – Kouluissa pyritään pitämään etäisyyttä ja välttämään turhia kontakteja
 9. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 10. Tammi-kesäkuussa kirjatut rikokset kasvoivat Hyvinkäällä viime vuodesta – huumerikoksissa kasvua 44 prosenttiyksikköä
 11. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 12. Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä
 13. Tänään 1,9 miljoonaa suomalaista saa veronpalautuksia
 14. Hämeen poliisin tehovalvonnassa jäi kiinni 31 rattijuoppoa – puolet kiinni jääneistä oli huumeiden vaikutuksen alaisena
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.