Leffa-arvio: Nuoret kapinalliset pakkohoidossa

Desiree Akhavanin uudessa elokuvassa pureudutaan hyväksynnän ja turvan puutteesta kärsivien nuorten hätään. valentina frugiuele

toimitus

The Miseducation of Cameron Post sijoittuu vuoteen 1993, mutta sen ajankohtaisuus on ilmiselvää.

Iranilais-amerikkalaisen Desiree Akhavanin Sundance-palkittu toinen ohjaustyö, joka perustuu Emily M. Danforthin vuonna 2012 julkaistuun romaaniin, on surumielinen draama teinityttö Cameronista (mainio Chloe Grace Moretz), joka koulun tanssiaisiltana jää kiinni lemmiskelystä parhaan tyttökaverinsa kanssa.

Cameronin kiihkouskovainen setä passittaa tytön God’s Promise-nimiselle eheyttämisleirille, jonne kerätään ”homouden syntiin” langenneita teinejä toipumaan ”Jumalan lapsiksi”.

Parannukseen tähtäävä uskonnollinen opetus koostuu passiivisaggressiivisista terapiasessioista, fyysisistä harjoitteista ja täydellisestä eristämisestä ulkomaailmasta.

Hymyjen ja hyvän tarkoituksen taakse kätketty henkinen väkivalta, jolla hämmentyneitä teinejä yritetään ruhjoa muottiin, on kuvattu riipivällä realismilla. Akhavanin kapinallisuus on suhteellisen hienovaraista, joten elokuva välttää nipin napin mustavalkoisen asetelman.

Siitä kiitos myös tohtori Marshia näyttelevälle Jennifer Ehlelle, joka luo vivahteikkaan muotokuvan oman totuutensa sokaisemasta vallankäyttäjästä. Marshin pätevyys perustuu surkuhupaisesti siihen, että hän on saanut eheytettyä ”ex-homoseksuaalin” veljensä Rickin, jota laitoksessa käytetään kävelevänä esimerkkinä muutoksen ilosanomasta.

Cameronin ystävystyminen ikäistensä Adamin (Forrest Goodluck) ja Janen (Sasha Lane) kanssa johtaa nuoruuskuvauksista tuttuihin katkeransuloisiin ja humoristisiin tuokioihin, sielunkumppanuuden lämmössä.

The Miseducation of Cameron Post ei keksi pyörää uudelleen, mutta näiden hyväksynnän ja turvan puutteesta kärsivien nuorten ihmisten hätä ja eksyneisyys koskettavat Akhavanin vilpittömän, myötätuntoisen katseen ansiosta.

Jälleen kerran lapset joutuvat maksamaan kalliin hinnan siitä, että heidän vanhempansa ovat joko poissa tai emotionaalisesti pihalla.

Kirjoittaja: Jarno Lindemark

Tähtiä: 3

The Miseducation of Cameron Post

Tyylilaji: Draama

Ikäraja: 12

Ohjaus: Desiree Akhavan

Käsikirjoitus: Desiree Akhavan, Cecilia Frugiuele

Näyttelijät: Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Forrest Goodlock, Jennifer Ehle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Maastopalo taltutettiin Hausjärvellä
 2. Keusote purkaa koronavalmiuksia nyt askel askeleelta – testejä tehdään kuitenkin vielä satoja viikossa
 3. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 4. UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle
 5. Näköislehdessä tänään: Kesäkukkia ei löydy maisemasuunnittelijan omalta pihalta – poimi talteen Eva Wuiten puutarhavinkit
 6. Hyvinkään säästöistä tingittiin kaksi päiväkotia – Listalla vielä 76 kohtaa
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 9. Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia erityisen raa'asta henkirikoksesta Lohjalla
 10. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 11. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 12. Hallitus kasasi massiivisen 5,5 miljardin lisäbudjetin – rahaa luvassa kunnille, nuorille ja iäkkäille
 13. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 14. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 15. Lukijalta: Näinkö Hyvinkää meidät palkitsee?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.