Autoilijalle tulossa kovia uutisia 2019 – Yle: ”Bensaveroihin on tehtävä raju korotus”

Mikko Välimaa

Autoilijat voivat odottaa kuulevansa kovia uutisia verotuksen muutoksista ensi vuonna.

Näin käy, jos vuoden 2019 eduskuntavaalien voittajat ottavat vaarin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitranpatistelusta korottaa roimasti polttoaineverotusta ilmastopäästöjen hillitsemiseksi.

Ylen Uutisetkertoo, että seuraavan hallituksen pitää tehdä kovia veropäätöksiä, jos Suomi aikoo puolittaa liikenteen päästöt 2030 mennessä.

Sitralle tutkimusta tekevä kansantaloustieteen tohtori Saara Tamminen sanoo, että käytännössäse tarkoittaisikorotuksia bensiini- ja dieselveroihin. Toisaalta vähäpäästöisten autojen verotus putoaisinollaan. Auton ostaminen siis halpenisi reilusti, mutta ajaminen kallistuisi.

Tamminen ei mainitse, kuinka paljon verotuksen pitäisi konkreettisesti kiristyä, mutta kyse on rajuista muutoksista.

– Meillä on suoraan sanottuna ilmastokriisi. Päästöt pitää saada vähenemään hyvin nopeasti. Erityisesti liikenteen osalta emme ole nähneet juuri lainkaan päästövähennyksiä, Tamminen kommentoi Ylelle.

Tammisen mukaan Suomen ongelma on, että polttoaineverojen kireästä verotuksesta huolimatta liikenteen päästöt ovat pysyneet ennallaan 30 vuotta. Myös autokanta on vanhaa ja isopäästöistä.

Tamminen myös kumoaa yleisen ajatuksen, että bensiini ja diesel olisivat Suomessa kalliita. Tosiasiassa niiden reaalihinta on pysynyt paikallaan, tai noussut maltillisesti, kun otetaan huomioon palkkojen nousu.

– Dieselin hinta on noussut vuosina 2005–2017 reaalisesti noin kymmenen prosenttia, kun suhteutetaan hinnan nousu palkkojen nousuun. Bensiinin kohdalla nousua ei ole lainkaan 12 vuoden aikana, Tamminen sanoo Ylen Uutisille.

Tammisen esittämät teesit kirpaisivat toteutuessaan etenkin pienituloisia. Hän ehdottaakin, että kaikkein pienituloisimmille maksettasiin könttäkorvauksia, jolla hyvitettäisiin polttoaineen kallistuminen.

Yrityksille kuljetusten kallistuminen voitaisiin kompensoida yhteisöveroalennuksilla, tutkija esittää.

Sitran ehdotukset on määrä julkistaa kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Edit klo 12.43: Muokattu jutun toista ja neljättä kappaletta, lisätty tieto, että ehdotukset on määrä julkaista kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 2. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 3. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 4. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 5. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 6. Leidit jatkoi voittopolulla naisten superissa – sade vihmoi ja liukkaat mailat lentelivät, mutta Tahkon ote piti
 7. Jokerimörssärit Riikonen ja Kortelainen pommittivat KaMan kauden avauspisteille
 8. Mäkelä ja Lipsanen loikkivat voittoihin kylmässä sadekelissä – "Mies alkoi olla jo kohmeessa"
 9. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 10. Saderintama etenee kohti pohjoista – suurimmat sademäärät mitattu länsirannikolla
 11. Norwichille jälleen tappio Valioliigassa, Pukki tuli vaihdosta kentälle
 12. Adrenaliinin huumasta nauttinut Valtteri Bottas kiilasi paalulle kauden avauksessa – Hamiltonia uhkaa lähtöruuturangaistus
 13. Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan
 14. Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä
 15. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.