Autoilijalle tulossa kovia uutisia 2019 – Yle: ”Bensaveroihin on tehtävä raju korotus”

Mikko Välimaa

Autoilijat voivat odottaa kuulevansa kovia uutisia verotuksen muutoksista ensi vuonna.

Näin käy, jos vuoden 2019 eduskuntavaalien voittajat ottavat vaarin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitranpatistelusta korottaa roimasti polttoaineverotusta ilmastopäästöjen hillitsemiseksi.

Ylen Uutisetkertoo, että seuraavan hallituksen pitää tehdä kovia veropäätöksiä, jos Suomi aikoo puolittaa liikenteen päästöt 2030 mennessä.

Sitralle tutkimusta tekevä kansantaloustieteen tohtori Saara Tamminen sanoo, että käytännössäse tarkoittaisikorotuksia bensiini- ja dieselveroihin. Toisaalta vähäpäästöisten autojen verotus putoaisinollaan. Auton ostaminen siis halpenisi reilusti, mutta ajaminen kallistuisi.

Tamminen ei mainitse, kuinka paljon verotuksen pitäisi konkreettisesti kiristyä, mutta kyse on rajuista muutoksista.

– Meillä on suoraan sanottuna ilmastokriisi. Päästöt pitää saada vähenemään hyvin nopeasti. Erityisesti liikenteen osalta emme ole nähneet juuri lainkaan päästövähennyksiä, Tamminen kommentoi Ylelle.

Tammisen mukaan Suomen ongelma on, että polttoaineverojen kireästä verotuksesta huolimatta liikenteen päästöt ovat pysyneet ennallaan 30 vuotta. Myös autokanta on vanhaa ja isopäästöistä.

Tamminen myös kumoaa yleisen ajatuksen, että bensiini ja diesel olisivat Suomessa kalliita. Tosiasiassa niiden reaalihinta on pysynyt paikallaan, tai noussut maltillisesti, kun otetaan huomioon palkkojen nousu.

– Dieselin hinta on noussut vuosina 2005–2017 reaalisesti noin kymmenen prosenttia, kun suhteutetaan hinnan nousu palkkojen nousuun. Bensiinin kohdalla nousua ei ole lainkaan 12 vuoden aikana, Tamminen sanoo Ylen Uutisille.

Tammisen esittämät teesit kirpaisivat toteutuessaan etenkin pienituloisia. Hän ehdottaakin, että kaikkein pienituloisimmille maksettasiin könttäkorvauksia, jolla hyvitettäisiin polttoaineen kallistuminen.

Yrityksille kuljetusten kallistuminen voitaisiin kompensoida yhteisöveroalennuksilla, tutkija esittää.

Sitran ehdotukset on määrä julkistaa kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Edit klo 12.43: Muokattu jutun toista ja neljättä kappaletta, lisätty tieto, että ehdotukset on määrä julkaista kokonaisuudessaan lähikuukausina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 11. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.