Bensavoro haastoi huoltoasemayrittäjän oikeuteen – käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan sakkoihin yksityisyyden suojan loukkaamisesta

Hyvinkääläinen huoltoasemayrittäjä julkaisi Facebookissa kuvan ja nimen polttoainetta näpistäneestä miehestä. Teko toi yrittäjälle ja hänen työntekijälleen sakkorangaistuksen.

Hyvinkääläinen Markko Ikola tankkasi maanantaina Kehäkujan Teboililla. Hänen mielestään polttoainevarkaat pitäisi saada vastuuseen teostaan. Ari Peltonen

Miina Hakala

HYVINKÄÄ | Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä Hyvinkään Teboil Kehäkujan yrittäjän ja työntekijän. Käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona, eikä se ole vielä lainvoimainen.

Kyse on tapauksesta, jossa Teboil Kehäkujan Facebook-sivuille julkaistiin viime vuoden tammikuussa valvontakameran kuva tilanteesta, jossa mies anastaa polttoainetta. Julkaisussa mainittiin polttoainetta varastaneen henkilön nimi, jonka huoltoaseman henkilökunta oli saatu tietoonsa auton rekisterinumeron perusteella. Lisäksi julkaisua kehotettiin jakamaan eteenpäin, ja sitä jaettiinkin Facebookissa ainakin 2331 kertaa.

Polttoainetta anastanut asianomistaja kertoi käräjäoikeudelle saaneensa julkaisun johdosta julkista halveksuntaa sekä uhkaavia ja loukkaavia kommentteja.

Teboil Kehäkujan yrittäjä ja työntekijä kertoivat vastauksessaan käräjäoikeudelle, että aseman tankkeihin oli kiinnitetty laput, joissa luki, että polttoainetta varastamalla henkilö antaa luvan julkaista kuvan itsestään Facebookissa. Lisäksi polttoaineen näpistäminen oli riidaton asia.

Käräjäoikeus katsoi, että polttoaineen anastaminen ei ole niin vakava rikos, että rikosepäilyn julkaiseminen olisi ollut perusteltua. Käräjäoikeuden mukaan julkaiseminen on aiheuttanut asianomaiselle halveksuntaa ja teko loukannut hänen yksityisyyden suojaansa.

Oikeuslaitos myös katsoi, että polttoainemittareiden teksti ei antanut lupaa nimen julkaisuun sosiaalisessa mediassa.

Teboil Kehätien yrittäjä kertoi Aamupostin jutussa puolitoista vuotta sitten (AP 11.1.2017) saaneensa tarpeekseen päivittäisistä polttoainevarkauksista. Saman artikkelin kainalojutussa rikoskomisario Markku Tuominen totesi, ettei Facebook-julkaisusta luultavasti koidu kauppiaalle seuraamuksia.

Käräjäoikeus katsoi, että huoltoaseman kauppiaalla ja työntekijällä olisi kuitenkin ollut mahdollisuus perehtyä rikoslain sisältöön ja heidän olisi pitänyt ymmärtää rikoksen tapahtuneen, kun esitutkinta aloitettiin.

Käräjäoikeus määräsi kauppiaalle 40 päiväsakon sakkorangaistuksen sekä Facebook-päivityksen tehneelle työntekijälle 30 päiväsakkoa. Lisäksi he joutuvat yhdessä maksamaan asianomistajalle 1500 euron korvauksen sekä oikeudenkäyntikulut.

Teboil Kehäkujan kauppias Raakel Hynninen kertoo pitävänsä saamaansa tuomiota kohtuuttomana ja oikeustajun vastaisena.

– Me kauppiaat koemme, että näpistelijöihin ei suhtauduta yhteiskunnassamme vakavasti, vaikka näpistelijät ovat yrityksen toiminnalle sekä henkilökunnan että asiakkaiden turvallisuudelle iso ongelma, Hynninen sanoo.

Hynninen huomauttaa, että jokin aika sitten oli vielä yleistä, että yrittäjät julkaisivat näpistelijöistä kuvia sosiaalisessa mediassa.

– On luultu, että näin voi tehdä kun näpistää. Kauppiaat ja organisaatiot eivät ole ymmärtäneet, että näin ei voi tehdä, kuin vasta nyt, kun tuomioita on alettu antamaan.

Käräjäoikeudessa on käsitelty kaksi vastaavaa tapausta. Tuomiot ovat menneeltä kesältä Vaasasta ja Seinäjoelta.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Markku Lylykangas kertoo, että tapaus on Hyvinkään alueella ensimmäinen laatuaan, jossa kauppias tuomitaan näpistäjän kuvan julkaisemisesta. Lylykankaan mukaan kyseessä on kaikin puolin harmillinen tapaus.

– Tässä tuli esille kauppiaan tuskastuneisuus siihen, että heillä käy varkaita, Lylykangas sanoo.

– Ymmärtääkseni silloin on menty rajan yli, kun on puhuttu henkilön nimen ja kuvan yhteydessä rikoksen tekemisestä.

Lylykankaan mukaan polttoainevarkaudet ovat edelleen ongelma, joka työllistää poliisia kovasti.

Muokattu 9.10.2018 klo 10.57: Korjattu otsikon kirjoitusvirhe.

Yksityiselämää loukkaavatiedon levittäminen

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittämisestä säädetään rikoslain 24 luvussa ja 8 §:ssä.

Yksityiselämää loukkaavallatiedon levittämisellä tarkoitetaan toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan esittämistä joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla sen lukuisten ihmisten saataville.

Teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Teosta voi saada sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Lähde: Finlex

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.