Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsityöt kehittävät ihmistä monella tavalla – "ideoita haetaan Pinterestista ja Youtubesta"

Ikivanhat taidot ansaitsevat paikkansa myös nykyelämässä.

Käsitöiden tekeminen ja tuunaus ovat olleet jo pitkään trendikäs harrastus. Taito Uusimaan käsityö- ja muotoilukoulu Helmen rehtorin Erja Haaviston mukaan käsityöt kiinnostavat myös nuoria.

– Nuoret elävät vahvasti DIY- eli do it yourself -kulttuurissa. Malleja ja ideoita haetaan Pinterestistä ja Youtubesta.

Käsityö- ja muotoilukoulu Helmi tarjoaa taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille.

Opetuksessa voi keskittyä perinteisiin käsitöihin, nikkarointiin tai cosplay-fantasia-asujen tekemiseen. Aikuisten ryhmissä opetuksen sisällöt vaihtelevat.

Haaviston mukaan aikuisia ei tarvitse juuri innostaa.

– Tuntuu, että oli tekniikka mikä tahansa, innostuvat he aina täysillä.

Iloa tuottavat niin matonkudonta, betoni- kuin makrameetyöt. Syksyn alussa tehtiin laukkuja nahkapaperista ja kokeiltiin kasvivärjäystä.

– Neljässä vuodessa ehtii tutustumaan moneen eri tekniikkaan. Siinä saa eteensä varsinaisen käsityöihmisen herkkukorin, Haavisto iloitsee.

Teknistä osaamista tarvitaan, jotta luovuus pääsee täydellä teholla kukkimaan.

Helmen opetus ei keskity kuitenkaan pelkästään eri teknisten taitojen hiomiseen. Tärkeä osa opetusta on, että oppilaat pääsevät alusta saakka myös ideoimaan ja suunnittelemaan tekemänsä asiat.

Lasten ja nuorten ryhmissä on sekä tyttöjä että poikia. Aikuisten ryhmissä ei miehiä ole toistaiseksi käynyt.

Haavisto toivoo, että myös he innostuisivat käsitöistä, sillä ne antavat ihmiselle paljon.

– Käsityöt eivät ole vain taitoaine, vaan myös sivistävä aine. Uno Cygnaeus kirjoitti jo vuonna 1842, että käsitöiden tehtävänä on opettaa lasta niin fyysisesti kuin henkisesti.

Käsityöt kehittävät luovuutta, suunnitelmallisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kolmiulotteista hahmottamista. Oppii ymmärtämään kokonaisuuksia.

Käsityöt opettavat myös kärsivällisyyttä ja hetkessä elämistä.

– Käsitöiden äärellä ollaan hetkessä, tässä ja nyt. Virkkaaminen tai veistäminen auttaa aivoja rauhoittumaan. Käsitöitä tehdessä oppii tuntemaan myös itsensä, olenko pikkutarkka suunnittelija vai säntäänkö heti hommiin. Opittua voi hyödyntää vaikka työelämässä.