Aku Hirviniemen ahdistelusyytteiden taustalla voi olla 3 syytä – Professori kertoo IL:lle, missä menee rikoksen raja

Aku Hirviniemi  Iltamakasiini

toimitus

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Iltalehdelle, että näyttelijä Aku Hirviniemen saamien ahdistelusyytteiden taustalla voi kolme syytä.

Tolvasen mukaan jutussa voi olla osallisena alaikäinen uhria tai sitten syyttäjä on katsonut asian olevan yhteiskunnallisesti ja yleisen edun vuoksi merkittäväksi.

Kolmas vaihtoehto Tolvasen mukaan on, että kyse epäselvästä tapauksesta, johon syyttäjä haluaa vahvistuksen tuomioistuimesta.

Hirviniemi on kertonut Facebookissa, että syyte koskee hänen kotonaan viime kesänä sattuneita tapahtumia. Syyttäjä päätti syytteen nostamisesta, vaikka kukaan tapahtumissa mukana ollut ei sitä Hirviniemen mukaan halunnut.

– Käsitykseni mukaan kukaan muu kuin syyttäjä ei ole katsonut, että asia tulisi viedä tuomioistuimeen käsiteltäväksi, Hirviniemi kirjoitti Facebook-sivullaan.

Syyttäjä on nostanut Hirviniemeä vastaan syytteet kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Hirviniemi sanoi Facebookissa "olevansa pahoillaan" asianosaisten puolesta.

– Olen pahoillani asianomistajien, perheeni ja yhteistyökumppaneideni puolesta, että syyttäjä päätti viedä asian tuomioistuimeen käsiteltäväksi, Hirviniemi kirjoitti.

Professori Matti Tolvanen muistuttaa, että seksuaalinen ahdistelu on niin sanottu asianomistajarikos eikä syyttäjällä ole lähtökohtaisesti oikeutta nostaa syytettä vastoin uhrin tahtoa. Yleisen syytteen alaisia ovat kuitenkin tapaukset, joissa uhri on alaikäinen.

Tolvanen sanoo IL:lle syyttäjän voineen katsoa, että paljon yhteiskunnallista keskustelua herättänyt #metoo-liike voi olla selityksenä syytteelle.

– Minusta ei riitä, että syytteessä oleva henkilö on tunnettu näyttelijä, vaan kyse on nimenomaisesti tästä tunnetusta ilmiöstä, Tolvanen huomauttaa IL:lle.

On myös mahdollista, että syyttäjä hakee jutussa rajaa oikeuskäytännölle. Korkein oikeus ei ole vielä linjannut, mitä se pitää seksuaalisena ahdisteluna. Tolvasen mukaan ahdistelurikoksessa sanallinen loukkaavuus ei riitä, vaan kyse on oltava fyysisestä koskettelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.