Itsenäisyyspäivän puheenaiheita nuorten syrjäytyminen ja hybridiuhkien kasvu – "Meillä on valot päällä"

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Riku Bitter (kok.) puhui Riihimäen sankarihaudoilla. Petri Lyy

Petri Lyy

AAMUPOSTI | Nuorten syrjäytyminen ja yksinäisyys on Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan, Kuntaliiton tulevan toimitusjohtajan Minna Karhusen mielestä miettimisen arvoinen asia juhlankin keskellä.

– Itsenäisyyden alkutaipaleen lapsia ja nuoria koetelleet fyysiset uhat, nälkä ja taudit, ovat nykypäivän lapsilla ja nuorilla vaihtuneet mieltä vaivaaviksi uhkiksi, osattomuuden, arvottomuuden ja merkityksettömyyden kokemuksiksi, arvioi Karhunen puhuessaan itsenäisyyspäivän juhlassa Hyvinkääsalissa.

– Nämä kokemukset syntyvät juurikin kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa aiempien sukupolvien kanssa. Aidossa kohtaamisessa on kyse läsnäolosta ja välittämisestä sekä kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta.

Hän näkee, että kohtaamisella voidaan vahvistaa merkityksellisyyden ja kuulumisesta tunnetta, jotka ovat ratkaisevia hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen toimijuuden kannalta.

– Se, miten kohtaamisessa onnistumme, kertoo millainen tulevaisuutemme on; miten meidät kohdataan nyt ja myöhemmin. Ehdotan, että 101-vuotiaan Suomen perintö jälkipolville on myönteinen, hyvinvointia vahvistava, aito kohtaaminen.

Varuskuntakaupungissa Riihimäellä juhlapuhujan paikalla Kirkkopuiston seurakuntakodissa seisoi kaupunginvaltuutettu, Panssariprikaatin tuleva operaatiopäällikkö everstiluutnantti Petri Siivonen Maavoimien esikunnasta.

– Uudenlaiset hybridiuhkat ovat osa meidän ja koko Euroopan arkea ja uusia käsitteitä kuten ”vaihtoehtoinen totuus” on syntynyt. Osana hybridiuhkaa on keinovalikoimassa myös sotilaallisen voiman käyttö, hän sanoo.

– Kuten olemme havainneet, sotilaallista voimaa on käytetty yhdessä poliittisen ja taloudellisen painostuksen kanssa myös meidän lähialueillamme. Helsingistä Utsjoelle on lähes sama matka kuin Helsingistä Ukrainaan – Suomi on iso maa.

Viime vuosien tapahtumien seurauksena maavoimat on Siivosen mukaan nykyään koulutus- ja valmiusorganisaatio, jolla on valtakunnallinen kyky jo normaalioloissa vastata yllättävästi kehittyviin uhkiin.

– Täällä Riihimäellä me koulutamme joukkoja, jotka ovat korkeassa valmiudessa ja kykeneviä vastaamaan uusiin uhkiin. Meillä on valot päällä.

Kummassakin kaupungissa itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat seppeleenlaskut sankarihaudoille ja partiolaisten soihtukulkueet.

Hyvinkääsalissa pidetty tilaisuus oli "loppuunmyyty". Mukaan mahtuvien määrää säännösteltiin jakamalla ilmaisia pääsylippuja ennakkoon. 400-paikkaiseen katsomoon jäi muutama tyhjä istuin.

Kirkkopuiston seurakuntakotiin kerääntyi reilut 100 juhlijaa.

Päivämäärästä riideltiin aluksi

Eduskunta julisti Suomen itsenäiseksi 6.12.1917.

Oikeisto katsoi, että Suomi irrottautui Venäjästä vasta sisällissodan päätyttyä 1918, ja halusi juhlia itsenäisyyttä valkoisen armeijan voitonparaatin päivänä 16.5.

Vasemmisto kannatti päivämäärää 15.11., koska eduskunta oli julistautunut korkeimman vallan käyttäjäksi tuona päivänä 1917.

Valtioneuvosto määräsi 1919, että 6.12. on vapaapäivä valtion virastoissa, kouluissa ja tuomioistuimissa. 1929 päivä säädettiin yleiseksi palkalliseksi vapaapäiväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.