Riihimäen Broadway oli Suokadulla – perinteet elävät edelleen

Keskustan neljästä kylästä esittelyvuorossa on Suokylä.

Nuorisoteatterin Liisa Ihmemaassa -esityksessä Majakan studioteatterissa olivat mukana Iitu Salonen (oik.), Inari Tuura, Jenna Helminen ja Fannu Itkonen. Kari-Veli Lehtonen

toimitus

RIIHIMÄKI | Suokylästä syntyi Riihimäen keskusta ja on suuri osa nykyistäkin keskikaupunkia. Kun Suomen Kuvalehti kirjoitti maan vanhimmista elokuvateattereista, kerrottiin Suokadulla sijaitsevasta elokuvateatteri Samposta (1917). Samalla kadulla olivat toimineet myös Jussilan teatteri ja Riihimäen Elävien Kuvien Teatteri.

Lehti nimesi kadun Suomen Broadwayksi. Suokatu 9:n perinteet eivät ole hävinneet, sillä rakennuksessa toimii nyt Suomen suurin nuorisoteatteri ja Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry.

Jälkimmäinen esittää talossa vuosittain 40 elokuvaa. Kolme venäläistä filmiä on tulossa: 8.12. Rakkautta vailla, 9.12. Arytmia ja 10.12. Ei paluuta. Elokuvat tarjoaa Riihimäen Suomi-Venäjä -yhdistys.

Nuorisoteatterissa on 12.12. Juhani Rönnkvistin ohjaama Ei itkeä saa -esitys. Sama ohjaaja vastaa 13.12. kirjaston Samuli Parosen salissa esitettävästä Joulupukin apureista. Uutena vuotena Sammon lavalla on Jukka K:n Uuden vuoden show.

Jo lähes 600 jäsenen nuorisoteatterin rehtorina toimii Sanna Saarela Teatteritaiteen laajaa perusopetusta antava Nuorisoteatteri perustettiin 1991. Ensimmäisiä ryhmiä ohjasi Monarin talossa Timo Virtanen (nyk. Sinivuori).

Riihimäen lukio, Pohjoinen koulu, Istuinkiven liikuntahalli ja Uramon koulu sijaitsevat Suokylässä. Entiseen kauppaoppilaitokseen siirtyvät uramolaisten jälkeen evakkoon Peltosaaren koululaiset.

Musiikkiopisto toimii Valtakatu 10:ssä entisessä KOP:n pankki- ja kirjastorakennuksessa (1930). Rehtorina on Sakari Hildén Joulukuussa on kymmenkunta konserttia.

Valtakatu 7-9:ssä sijaitsee Kotokartanosäätiön 2017 käynnistämä Puistonkulma ikäihmisille. Tarjolla on liikuntaa, esitelmiä, tilaisuuksia, seniorsurfia ja terveysmittauksia. Tavoitteena on tarjota monipuolinen ja hyvinvointia tukeva toimintapaikka ikääntyneille.

Hotelli Seurahuone on remontoinut ulkoseinänsä ja tarjoaa runsaasti vapaa-ajan viihdettä. Pub Irlannin Setteri on Kauppakatu 9:ssä Västäräkin talossa (Eino Forsman 1926).

Anni Paunilan ja Olli Soinin Vihreä talo sai juuri Hämeen liiton ja Ylen 2000 euron kulttuuripalkinnon. Punainen talo (ent. Rautsikka 1880) Pompotineen on myös juhlatalo.

Suokylä on ollut Riihimäen kaupallinen keskusta paikkakunnan synnystä lähtien. Puutalot ovat väistyneet kerrostalojen tieltä. Granitin tori sai nimensä Riihimäellä syntyneen nobelisti Ragnar Granitin mukaan. Tilat ja Kehitys järjestää kesäisin ohjelmaa huippuvierain.

Kulttuuria on tarjolla kaupunginkirjastossa (Osmo Lappo 1986) ja Rautatienpuiston kaupunginmuseossa (1858) sekä Öllerinkadun musiikkitalolla (1880).

Postipalvelut löytyvät K-Supermarket Keskuskadulla ja monia erilaisia palveluja on liikekeskus Majakassa.

Taide- ja muistomerkkejä ovat muun muassa Raija Niemen suunnittelema kirjastopuiston kohtaamispylväs (1998) ja Kenttätykistön (1814–1959) muistomerkki, Kari Juvan Radanrakentajien muistomerkki Topparoikka (1970) ja viereinen Tommi Toljan uusi Eksynyt (2018). Viiskulman seinässä Katja Luodon, Jaakko Liikasen ja Radoslaw Grytan taidetta.

Suokylä

Riihimäen kaupunginosa n:o 2.

Postinumerot: 11100, 11120.

Riihimäen Lukio, peruskoulut Pohjoinen ja Uramo (ent. kauppaoppilaitos), Uuninlinnun päiväkoti (Kallionkatu 2) ja musiikkiopisto.

Ragnar Granitin aukio, veturitallit, Keskuspuisto.

Rautatienpuiston asukasyhdistys RAPU ry.

Maantien Ritarit -kuoro.

Riihimäen Nuorisoteatteri ry, toimisto Majakan 3. krs.

Suokylä kuuluu Riihimäen strategian tärkeään kehitysalueeseen, aseman seutuun yhtenä osana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 2. Kolmelle tuomittiin ehdollista vankeutta pahoinpitelystä – kahden tuomio nuorena tehdystä rikoksesta
 3. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 4. Jalkapallon Uudenmaan piiri tuli tiensä päähän – lopettamiskokouksessa julkistettu historiikki sisältää runsaasti hyvinkääläisväriä
 5. Suuri nilviäisilta tulossa elokuussa Riihimäellä – tuhtia tietoa etenkin espanjasiruetanoista
 6. Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan
 7. Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut
 8. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia
 9. Uusi synkkä koronaraja rikki: maailmanlaajuisesti varmistettu jo yli 12 miljoonaa koronatartuntaa
 10. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 11. Australia jatkoi hongkongilaisten viisumeja viidellä vuodella ja varoitteli kansalaisiaan uudesta turvallisuuslaista – "Voit rikkoa lakia, vaikka sinun ei ole tarkoitus"
 12. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 13. Rekkaliikenteen yhteiset EU-pelisäännöt valmistuvat viimein
 14. Oikeusministeri Henriksson Uutissuomalaiselle: Kuntavaaleissa varaudutaan erityistoimiin koronan takia
 15. Tulsassa on havaittu koronatartuntapiikki Trumpin kampanjatapahtuman jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 4. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 9. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa
 12. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 13. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 14. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 15. Tilapäiset opasteet tulivat maksullisiksi kaupalliseen toimintaan –  Tieto ei ole vielä tavoittanut marjatiloja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.