Riihimäen Broadway oli Suokadulla – perinteet elävät edelleen

Keskustan neljästä kylästä esittelyvuorossa on Suokylä.

Nuorisoteatterin Liisa Ihmemaassa -esityksessä Majakan studioteatterissa olivat mukana Iitu Salonen (oik.), Inari Tuura, Jenna Helminen ja Fannu Itkonen. Kari-Veli Lehtonen

toimitus

RIIHIMÄKI | Suokylästä syntyi Riihimäen keskusta ja on suuri osa nykyistäkin keskikaupunkia. Kun Suomen Kuvalehti kirjoitti maan vanhimmista elokuvateattereista, kerrottiin Suokadulla sijaitsevasta elokuvateatteri Samposta (1917). Samalla kadulla olivat toimineet myös Jussilan teatteri ja Riihimäen Elävien Kuvien Teatteri.

Lehti nimesi kadun Suomen Broadwayksi. Suokatu 9:n perinteet eivät ole hävinneet, sillä rakennuksessa toimii nyt Suomen suurin nuorisoteatteri ja Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo ry.

Jälkimmäinen esittää talossa vuosittain 40 elokuvaa. Kolme venäläistä filmiä on tulossa: 8.12. Rakkautta vailla, 9.12. Arytmia ja 10.12. Ei paluuta. Elokuvat tarjoaa Riihimäen Suomi-Venäjä -yhdistys.

Nuorisoteatterissa on 12.12. Juhani Rönnkvistin ohjaama Ei itkeä saa -esitys. Sama ohjaaja vastaa 13.12. kirjaston Samuli Parosen salissa esitettävästä Joulupukin apureista. Uutena vuotena Sammon lavalla on Jukka K:n Uuden vuoden show.

Jo lähes 600 jäsenen nuorisoteatterin rehtorina toimii Sanna Saarela Teatteritaiteen laajaa perusopetusta antava Nuorisoteatteri perustettiin 1991. Ensimmäisiä ryhmiä ohjasi Monarin talossa Timo Virtanen (nyk. Sinivuori).

Riihimäen lukio, Pohjoinen koulu, Istuinkiven liikuntahalli ja Uramon koulu sijaitsevat Suokylässä. Entiseen kauppaoppilaitokseen siirtyvät uramolaisten jälkeen evakkoon Peltosaaren koululaiset.

Musiikkiopisto toimii Valtakatu 10:ssä entisessä KOP:n pankki- ja kirjastorakennuksessa (1930). Rehtorina on Sakari Hildén Joulukuussa on kymmenkunta konserttia.

Valtakatu 7-9:ssä sijaitsee Kotokartanosäätiön 2017 käynnistämä Puistonkulma ikäihmisille. Tarjolla on liikuntaa, esitelmiä, tilaisuuksia, seniorsurfia ja terveysmittauksia. Tavoitteena on tarjota monipuolinen ja hyvinvointia tukeva toimintapaikka ikääntyneille.

Hotelli Seurahuone on remontoinut ulkoseinänsä ja tarjoaa runsaasti vapaa-ajan viihdettä. Pub Irlannin Setteri on Kauppakatu 9:ssä Västäräkin talossa (Eino Forsman 1926).

Anni Paunilan ja Olli Soinin Vihreä talo sai juuri Hämeen liiton ja Ylen 2000 euron kulttuuripalkinnon. Punainen talo (ent. Rautsikka 1880) Pompotineen on myös juhlatalo.

Suokylä on ollut Riihimäen kaupallinen keskusta paikkakunnan synnystä lähtien. Puutalot ovat väistyneet kerrostalojen tieltä. Granitin tori sai nimensä Riihimäellä syntyneen nobelisti Ragnar Granitin mukaan. Tilat ja Kehitys järjestää kesäisin ohjelmaa huippuvierain.

Kulttuuria on tarjolla kaupunginkirjastossa (Osmo Lappo 1986) ja Rautatienpuiston kaupunginmuseossa (1858) sekä Öllerinkadun musiikkitalolla (1880).

Postipalvelut löytyvät K-Supermarket Keskuskadulla ja monia erilaisia palveluja on liikekeskus Majakassa.

Taide- ja muistomerkkejä ovat muun muassa Raija Niemen suunnittelema kirjastopuiston kohtaamispylväs (1998) ja Kenttätykistön (1814–1959) muistomerkki, Kari Juvan Radanrakentajien muistomerkki Topparoikka (1970) ja viereinen Tommi Toljan uusi Eksynyt (2018). Viiskulman seinässä Katja Luodon, Jaakko Liikasen ja Radoslaw Grytan taidetta.

Suokylä

Riihimäen kaupunginosa n:o 2.

Postinumerot: 11100, 11120.

Riihimäen Lukio, peruskoulut Pohjoinen ja Uramo (ent. kauppaoppilaitos), Uuninlinnun päiväkoti (Kallionkatu 2) ja musiikkiopisto.

Ragnar Granitin aukio, veturitallit, Keskuspuisto.

Rautatienpuiston asukasyhdistys RAPU ry.

Maantien Ritarit -kuoro.

Riihimäen Nuorisoteatteri ry, toimisto Majakan 3. krs.

Suokylä kuuluu Riihimäen strategian tärkeään kehitysalueeseen, aseman seutuun yhtenä osana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.