”Mieluisaa ohjelmaa on kiva esittää” – Hyvinkään orkesterin solistina torvikvartetti

Uudenvuoden konsertti on kokoonpanon kruununjalokivi.

Käyrätorvet ovat vahvasti esillä Hyvinkään orkesterin uudenvuodenkonserteissa. Kirsi Tuura

Mia Lagström

Ei uuttavuotta ilman klassista musiikkia. Hyvinkään Orkesterin uudenvuodenkonsertti järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Viimeiset kahdeksan vuotta konsertti on järjestetty uudenvuodenaaton lisäksi myös aatonaattona.

– Fantastisella mielellä tässä konserttia odotamme. Se on meidän kruunujalokivemme, vuoden huipentuma niin yleisölle kuin soittajillekin, intendentti Charlotta Kivistö sanoo.

Tänä vuonna konsertin solistina kuullaan The Golden Horns -käyrätorvikvartettia.

Kvartetissa soittaa myös Tero Toivonen, joka aloitti soittajanuransa Hyvinkään Orkesterissa. Toivonen on yksi Suomen kärkinimistä torvissa ja soittaa tällä hetkellä Tapiolan Sinfoniettassa.

– Olimme haaveilleet saavamme torvikvartetin solistiksi jo pitkän aikaa. Neljän huippusoittajan saaminen samaan paikkaan samaan aikaan on kuitenkin haastavaa. Hienoa, että se vihdoin järjestyi. Olemme todella innoissamme, Kivistö kertoo.

Vaikka torville on omia konserttoja, eivät ne ole turhan usein solistisessa tehtävässä. Kyseessä on näin ollen harvinaisempaa herkkua.

Eikä ohjelmistossakaan ole moitteen sijaa. Ryhmä esittää Robert Schumannin konserttikappaleen, joka on kapellimestari Tuomas Pirilän mukaan hulppeaa kuultavaa.

– Schumann sävelsi kappaleen vuonna 1849. Se oli aikaa, jolloin oli keksitty venttiilitorvi. Siihen asti torvien äänimäärä oli rajattu. Uuden keksinnön myötä vaskipuhaltimiin saatiin käyttöön kaikki mahdolliset äänet. Monet säveltäjät innostuivat tästä ja hyödynsivät soitinten tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Schumann oli yksi heistä.

Schumannin lisäksi konsertissa kuullaan orkesteriversioita – alkusoittoja ja tanssinumeroita – ooppera- ja balettiklassikoista.

– Joukossa on makeaa, ilmaisuvoimaista ja eleganttia romantiikan ajan musiikkia Ranskasta ja Saksasta, Pirilä kuvailee.

Pirilän mukaan musiikkivalinnat tulee tehtyä usein intuition pohjalta. Tänä vuonna ohjelmistoon on vaikuttanut myös solistivalinta.

– Myös orkesterin omat käyrätorvet pääsevät esille muutamassa kappaleessa, esimerkiksi esittämämme sarja baletista Coppélia sisältää kauniin käyrätorviosion.

Pirilän mukaan käyrätorvi on ollut eräänlainen teemasoitin koko syyskauden. Orkesterin syykauden konserttisarjan aloittanut Tšaikovskin pianokonsertto alkaa käyrätorvilla.

Käyrätorvet ovat vahvasti esillä myös lokakuussa esitetyssä Stravinskyn Tulilinnussa sekä marraskuussa esitetyissä Dvořákin sellokonsertossa ja Brucknerin 4. sinfoniassa.

Nyt kuultavista kappaleista tunnetuimpia lienee Humalankorjuujuhla oopperasta Henrik VIII sekä alkusoitto oopperasta Windsorin iloiset rouvat.

Hieman vieraampia edustavat Puukenkätanssi oopperasta Tsaari ja kirvesmies sekä alkusoitto oopperasta Keijulampi.

Kivistö lupaa, että H-hetken koettaessa orkesteri on tikissä. Soittajat ovat harjoitelleet ohjelmistoa tahoillaan jo useita viikkoja. Joulun jälkeen alkavat yhteisharjoitukset.

– Kyseessä on tiivis rupeama, mutta soittajille varsin mieluisa, Kivistö kertoo.

– Uudenvuodenkonsertti on mukava perinne. Mieluisaa ohjelmaa on kiva esittää, Pirilä lisää.

Hyvinkään Orkesterin uusivuosi

Hyvinkään Orkesterin uudenvuodenkonsertti aatonaattona su 30.12. klo 18 ja aattona 31.12. klo 18 Hyvinkääsalissa (Kauppatori1, Hyvinkää). Solistina The Golden Horns – Tuomo Eerikäinen, Tero Toivonen, Tommi Hyytinen ja Jukka Harju. Orkesteria johtaa Tuomas Pirilä.

Lisää tietoa konsertista www.hyvinkaanorkesteri.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.