Amerikkalainen laatulehti innostui Suomesta – "Onnellinen maa, jossa kansanedustajat asuvat saunassa"

Jari Pietiläinen

The New York Times, yksi Yhdysvaltojen merkittävimpiin kuuluvista sanomalehdistä on käyttänyt päättyvänä vuonna huimasti voimavaroja Suomen ja Helsingin asioiden käsittelyyn palstoillaan.

Pelkästään kahden viimeisen viikon aikana lehdessä on ollut parisenkymmentä Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua koskevaa artikkelia. Juttujen aiheet ovat vaihdelleet aina suomalaisten onnellisuudesta ydinvoimaloihin ja hyönteisten rokotteisiin saakka.

Lehti nostaa yllättäen Kauniaisen peräti koko planeetan onnellisimmaksi paikaksi. NYTimes muistuttaa, että keväällä Suomi nousi YK:n tuoreessa tutkimuksessa maailman onnellisimmaksi valtioksi – ja pikkuruinen Kauniainen on puolestaan Suomen onnellisin kaupunki.

Amerikkalaiset saavat lehden palstoilta lukea myös siitä, että Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan aikataulu venyy suunniteltua pidemmälle. Näillä näkymin rakentaminen saattaa alkaa vuonna 2021 ja valmista voisi tulla vuonna 2028.

Myös tieto kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) asumisesta saunassa on kantautunut yli Atlantin valtameren. Kyse oli siitä, että Vähämäki oli saanut korotettua kulukorvausta, vaikka hänen kakkosasuntonsa olikin kerrostalosta vuokrattu sauna.

– Vähamäen epäillään pettäneen Suomen eduskuntaa noin 13 000 eurolla (noin 14 800 dollaria) perusteettomina asumistukina, mutta lopulta selvisi, että Vähämäki on jo maksanut saamansa tukirahat takaisin, The New York Times kertoo.

Hyönteisille luodun rokotteen uskottiin pitkään olleen mahdottomuus, sillä hyönteisten ei ole uskottu olevan lainkaan immuniteettia. The New York Times muistuttaa, että tässäkin Suomi riensi apuun.

– Kun tiedemiehet ymmärsivät, että hyönteiset voivat saada immuniteetin ja siirtää sen jälkeläisille, ryhdyttiin tutkimaan sitä, voidaanko prosessi toteuttaa laboratoriossa, lehti kertoo.

– Vuonna 2015 Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä toiminut tohtoriFreitak julkaisi tutkimuksen, jotka selitti tätä prosessia. Tämän jälkeen hyönteisille tarkoitettu rokote näytti toteutuvan.

The New York Timesin painosmäärä on arkisin yli 570 000 kappaletta ja sunnuntaisin lähes 1,1 miljoonaa. Lisäksi lehdestä on tehty 2,9 miljoonaa digitilausta.

Lehti on perinteisesti yksi maailman seuratuimpia julkaisuja, jonka palveluksessa on noin 1 300 toimittajaa ympäri maailman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 2. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 3. Riihimäen 217 merkittävää rakennuskohdetta – uusin selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä julkistettu
 4. Terveyskeskus purkaa koronavalmiutta Riihimäellä – Tavallisella vastaanotolla ollut vähän kävijöitä
 5. Uimarannoille ei tule bussikyytejä Riihimäellä – somessa toivottiin autottomille ilmaisia yhteyksiä Hirvijärvelle ja Paalijärvelle
 6. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 7. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 8. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 9. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 10. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 11. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 12. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 13. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 14. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 15. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"
 15. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.