Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenvuoden tinaa pääsee valamaan edelleen – tarjolla on lyijytöntä tinaa tai mehiläisvahaa

AAMUPOSTI | Keväällä voimaan astunut uudenvuoden tinojen myyntikielto sai monen harmistumaan.

– Saimme asiasta paljon palautetta. Valtaosa oli pahoillaan, ettei tinoja voisi enää ostaa. Onneksi saimme korvaavan tuotteen tilalle. Se on ollut myynnissä nyt parin viikon ajan, Riihimäen Citymarketin tavaratalonjohtaja Marjut Tarna iloitsee.

Aito tinakenkä on valmistettu Suomessa. Materiaalina siinä on käytetty 97 prosenttisesti puhdasta tinaa ja 3 prosenttisesti antimonia. Aiemmat uudenvuoden tinat olivat suurimmaksi osaksi lyijyä, joka on luokiteltu nykyään EU-tasolla lisääntymiselle haitalliseksi aineeksi.

Prismoissa myydään uudenvuoden valuihin myös mehiläisvahasta valistettua Onnenapilaa. Hyvinkään Prisman käyttötavarapäällikön Mira Mustosen mukaan hyvää tuotteessa on, että se on täysin ekologinen.

– Pakkausmateriaalikin on biohajoavaa. Tuotteen voi käyttää myös uudestaan.

Miten vaha valussa toimii, ei Mustonen osaa kertoa.

– En ole vielä kokeillut, mutta täytyy tänä vuonna mielenkiinnosta testata. Mehiläisvaha sulaa jo 65 asteessa, joten se tulee sulattaa kuuman keittolevyn sijaan vesihauteessa.

Uudenvuoden valun voi tehdä myös sulattamalla puoli desilitraa sokeria kattilassa koko ajan hämmentäen. Sulanut sokeri kaadetaan tinan tavoin nopeasti kylmään veteen. Valu kannattaa poimia vedestä pois nopeasti reikäkauhaa käyttäen, sillä se sulaa ja hajoaa helposti.

Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Marilla Anttila suositellee noudattamaan varovaisuutta uudenvuoden valujen kanssa. Erityisen varovainen kannattaa olla mehiläisvahan kanssa, sillä kuumetessaan liikaa se voi syttyä palamaan.

– Jos vaha syttyy palamaan, tulee se sammuttaa tukahduttamalla. Päälle kaadettu vesi saa vahan roiskumaan.