Verottaja ohjeistaa: Näin vältät korolliset mätkyt 

Verokarhun tie on takkuinen: vain vajaa neljännes suomalaisista haluaisi käyttää veronkorotuksia maan talouden kohentamiseen.  Else Kyhälä / arkisto

Jari Pietiläinen

Verohallinto opastaa suomalaisia heti vuoden alussa sen suhteen, kuinka verovelvolliset voivat välttää ylimääräiset mätkyt.

– Jos et ole maksanut riittävästi ennakkoveroa tai olet maksanut liian vähän ennakonpidätystä verovuoden aikana, voit hakea ja maksaa lisäennakkoa OmaVerossa. Maksamalla lisäennakkoa voit välttyä jäännösverolta ja huojennetulta viivästyskorolta, verohallinto ohjeistaa.

Ennakkoveroa voi olla tarpeen maksaa esimerkiksi silloin, jos saa vuokratuloja, omaisuuden luovutusvoittoja tai maatalouden tai elinkeinotoiminnan tuloja. Ennakkoveroa maksetaan aina verovuoden aikana. Lisäennakolla voi puolestaan täydentää verojen määrää verovuoden päättymisen jälkeen.

– Lisäennakkoa kannattaa hakea ja maksaa nyt, sillä henkilöasiakas, liikkeen- ja ammatinharjoittaja, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiömies, maatalousyrittäjä sekä metsänomistaja voi maksaa lisäennakkoa tammikuun loppuun asti ilman huojennettua viivästyskorkoa, verohallinto muistuttaa.

Toimi näin

Lisäennakkoa on aina haettava ennen sen maksamista. Hae lisäennakkoa OmaVerossa.

Kun haet lisäennakkoa OmaVerossa, saat itse valita lisäennakon eräpäivän, joka voi olla kuluva päivä tai enintään kolmen viikon päässä oleva päivä.

Lisäennakkoa hakiessasi voit joko ilmoittaa tulot ja vähennykset tai hakea tietyn euromääräisen summan, jonka haluat maksaa.

Kun ilmoitat euromääräisen summan, saat päätöksen lisäennakosta OmaVeroon saman tien. Jos ilmoitat hakemukseen tuloja tai vähennyksiä, hakemus voi päätyä virkailijakäsittelyyn, jolloin lisäennakon saamiseen kuluu hieman enemmän aikaa.

Odota aina päätöksen saamista ennen maksamista, sillä päätöksessä on tiedot maksamista varten.

Voit hakea lisäennakkoa myös lomakkeella 5010 jonka saat tulostettua vero.fi:stä.

Huomaa, että osa tuloista ja vähennyksistä ilmoitetaan erillisillä lomakkeilla, jotka palautetaan lisäennakkohakemuksen liitteenä.

Lähde: Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 2. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 5. Iivo Niskanen: ”Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä”
 6. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 7. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 10. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 11. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 13. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 14. Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.