Meteorologi vahvisti: 150 km/h on Aapeli-myrskyn kovin lukema – ylitti hirmumyrskyn nopeuden

Kova tuuli ja lumisade ovat vaikeuttaneet liikennettä maalla ja merellä. Arkisto / Heli Nurmi

toimitus

Suomen merialueilla mitattiin ennätyksellisiä tuulia tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tuuli yltyi lähes hirmumyrskyksi asti.

Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 metriä sekunnissa eli noin 117 kilometriä tunnissa.

– Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 metriä sekunnissa (noin 112 km/h), mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo meteorologi Pauli Jokinen

Kökarin tuulen nopeus jää hieman alle hirmumyrskyrajan eli 33 m/s (noin 119 km/h). Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s (150 km/h).

Aallokko oli myös raju. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s (72 km/h). Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 32,8 m/s (118km/h). Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin jopa 29,8 m/s (107 km/h).

Maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta. Tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja.

Matalapaine väistyy kaakkoon ja tuulet alkavat heiketä.

Juttua muokattu 2.1. klo 11.05: Korjattu Vaasan Klemettilässä mitatun puuskan nopeus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.