Poliisilta poikkeuksellisen raju tiedote ilotulitteista – näin viranomainen sitä selittää: "Hyvin monessa tapauksessa alaikäiset tekijöinä"

Turun poliisi on kirjannut yli 20 tapausta, joissa on ammuttu uudenvuodenraketteja holtittomasti. –  Johanna Erjonsalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Lounais-Suomen poliisilaitos julkaisi kotisivullaan poikkeuksellisen listauksen uudenvuodenaattona tehdyistä hälytyksistä, jotka koskivat ilotulitteita.

Luetteloon on saatu mahtumaan peräti yli 20 tapausta, joissa ilotulitusraketteja ammuttiin ihmisiä, taloja tai autoja kohti tarkoituksella.

Poliisi on ottanut vastaan ilmoituksen muun muassa paristakymmenestä ala-ikäisestä, jotka ampuivat raketteja kaupan edessä ja menevät välillä sisälle kauppaan suojaan.

Myös auton eteen ja autoja on Lounais-Suomessa ammuttu raketteja. Monessa tapauksessa ampujat eivät ole lopettaneet toimintaansa, vaikka heitä on niin pyydetty tekemään.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Teemu Äikäs kertoo, mitkä ovat tapahtumaluettelon julkaisemisen syyt.

– Kyseessä on kuvaus tämän uudenvuoden aattoillan tapahtumista meidän poliisilaitoksemme alueella. Hyvin monessa tapauksessa asialla ovat olleet alaikäiset, joille vanhemmat ovat osataneet raketteja, Äikäs arvioi.

– Toinen ryhmä ovat aikuiset miehet, jotka ovat olleet liian riehakkaalla tuulella. Näköjään tunnollisesta perheenisästäkin voi tulla vastuuton raketinampuja, jos on otettu vuodenvaihteen janojuomaa.

Äikkään mukaan kulunut vuodenvaihde ei ole virkavallan näkökulmasta mitenkään poikkeuksellinen.

Ruotsissa poliisi julkaisi uudenvuoden alla vetoomuksen, jossa nostettiin esille virkavaltaa ja pelastusviranomaisia vastaan ilotuliteraketein tehdyt hyökkäykset. Ruotsin poliisin etujärjestön mukaan jopa demokratia voi olla uhattuna, kun hädänalaistenauttajia vastaan hyökätään, kertoi Ruotsin televisio SVT.

Suomessa ilotuliteilla tehty väkivalta poikkeaa Ruotsin tilanteesta, katsoo poliisi.

– (Meillä) tämä meno on ollut samanlaista joka uusi vuosi ainakin 20–25 vuoden ajan. Päinvastoin kuin Ruotsissa, ei ainakaan Turussa ole kirjattu yhtään poliiseja tai palomiehiä kohti ammuttua rakettia, Äikäs mainitsee.

– Sitä emme ole kirjanneet ylös, minkä ikäisiä raketteja ihmisiä kohti ampuneet henkilöt ovat olleet, sillä valtaosaa näistä ampujista poliisi ei ole tavannut henkilökohtaisesti lainkaan.

Myös Helsingissä nähtiin uutenavuotena ainakin yksi tapaus, jossa sivullisia ohikulkijoita ammuttiin ilotulitteilla Rautatieasemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.