Sienien säteilystä ei ole vaaraa edes runsaasti syötynä – Säteilyturvakeskus: "Kukaan ei syö sellaista määrää sieniä, että siitä saisi merkityksellisen säteilyannoksen"

Keskivertokuluttaja saa sienistä alle 0,01 millisievertin säteilyannoksen.

AAMUPOSTI| Hyvinkään-Riihimäen seudulta poimittuja metsäsieniä voi syödä runsaastikin rauhallisin mielin, sanoo Suomen säteilyturvakeskuksen (STUK) laboratorionjohtaja Kaisa Vaaramaa

– Kukaan ei syö sellaista määrää sieniä, että siitä saisi merkityksellisen säteilyannoksen. Luonnontuotteita voi käyttää turvallisin mielin. Sieniä ei tarvitse välttää lasten tai minkään mukaan ikäisen, Vaaramaa painottaa.

Keskivertokuluttaja saa metsäsienistä reilusti alle 0,01 millisievertin säteilyannoksen vuosittain. Sienien suurkuluttajakin saa suurimmillaan 0,036 millisievertin säteilyannoksen. Vertailun vuoksi esimerkiksi sisäilman radon aiheuttaa keskimäärin suomalaiselle 1,6 millisievertin annoksen vuosittain.

Helsingin Uutiset uutisoi maanantaina, että Helsingin ympäristöpalvelut löysi myynnistä suppilovahveroita, joiden 137cesium-arvo oli 1 300 becquereliä kilossa. Myytäville tuotteille suositeltu enimmäisraja cesiumin pitoisuudessa on 600 becquereliä kilossa. Kyseiset suppilovahverot oli poimittu Hyvinkäältä.

LUE MYÖS:Helsingistä myytävistä sienistä löytyy edelleen Tshernobylin säteilyä – kahdessa suppilovahveronäytteessä korkea määrä

Radioaktiivinen cesium on pääosin peräisin vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Suomi on jaettu laskeuman suuruuden mukaan kunnittain luokkiin 1–5 (1 vähiten, 5 eniten). Hyvinkää kuuluu luokkaan 2, Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi luokkaan 3.

STUK teettää vastaavia mittauksia vuosittain Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä myytävistä metsäsienistä ja marjoista. Vaaramaan mukaan 1 300 Bq/kg -arvot eivät ole hätkähdyttäviä.

– Meilläkin on osunut haaviin tapauksia, jossa laskeuma-alueelta 1 poimituissa sienissä löytyy yli 600 becquereliä kilossa -lukemia. Olemme saaneet jopa 3 000–4 000 becquerelin lukemia, mutta ne ovat yksittäisiä eriä.

Cesiumia kertyy toisiin sienilajeihin enemmän kuin toisiin. Syytä tähän ei Vaaramaan mukaan tiedetä. Stukin vuonna 2010 tekemässä Radioaktiivinen cesium Suomen ruokasienissä -raportissa sienet jaetaan kolmeen kategoriaan sen mukaan paljonko cesiumia niihin kertyy.

Esimerkiksi korvasieni, lampaankääpä, punikkitatit, voitatti, herkkutatit, kantarelli ja tuoksuvalmuska kuuluvat ryhmään 1 eli niiden cesium-pitoisuudet ovat matalimpia. Ryhmään 2 kuuluvat haperot, kosteikko- ja suppilovahvero sekä mustatorvisieni. Korkeimpien cesium-pitoisuuksien kategoriaan 3 kuuluvat rouskut, orakkaat, kangastatti, kehnäsieni ja mustavahakas.

Sienten liottaminen ja keittäminen vähentää jopa 80 prosenttia niiden sisältämästä cesiumista. Ryöpättävissä sienissä radioaktiivisuus siis jää keitinveteen.

– Radioaktiivisuuden takia muita sieniä ei tarvitse alkaa ryöppäämään tai keittämään, Vaaramaa vakuuttaa.

Hyvinkääläinen sienineuvoja Aino Löytty kertoo, että sienten säteily ei ole herättänyt huolta sieniretkillä kävijöissä.

– Ruotsalaistutkimus löysi aikanaan mustaroskuista karsinogeeneja. Olen sanonut aina retkillä, muutaman kerran vuodessa syödyt mustarouskut eivät ole mitään siihen verrattuna, että joku uskaltaa polttaa tupakkaa joka päivä, Löytty tuumaa.

Löytty kertoo syövänsä itsekin metsänantimia päivittäin ilman huolta.

Säteilyannos metsämarjoista ja sienistä

Metsämarjojen cesium-pitoisuudet ovat selvästi pienempiä kuin sienten.

Mustikoissa ja puolukoissa cesium-137:n keskipitoisuus on noin 40 becquereliä kilossa. Se tarkoittaa kahdeksan kiloa luonnonmarjoja vuodessa syövälle noin 0,004 millisievertin säteilyannosta vuodessa.

Sienistä saatavasta cesiumista aiheutuva säteilyannos on 1,5 kiloa sieniä vuodessa syövälle alle 0,01 millisievertiä vuodessa.

Sienistä saatavan säteilyannoksen suuruuteen vaikuttaa keruualueen laskeumataso, kasvupaikka, sienilaji ja sienten käsittely.

Suomalaisten keskimääräinen säteilyannos kaikista lähteistä on noin 3,2 millisievertiä vuodessa.

Lähde: STUK

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut