Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

"Ensimmäinen viesti antoi minulle 48 tuntia aikaa" – Juhani Vormula teki kiristysposteista rikosilmoituksen

Sähköpostihuijarit vaativat käyttäjiltä bitcoineja. "Ei kannata reagoida", neuvoo poliisi.

Juhani Vormula sai saksankielisen huijausviestin, jossa vaadittiin maksua bitcoin-valuutassa. Toni Forssell

Laura Pohjanpalo

– Saksaa en ole opiskellut, mutta aika hyvin ymmärrän, mitä tässä yritetään väittää, riihimäkeläinen Juhani Vormula sanoo ja esittelee 8. tammikuuta saamaansa saksankielistä sähköpostia.

Viestin lähettäjä kertoo murtautuneensa vastaanottajan tietokoneelle ja hankkineensa todistusaineistoa tämän käynneistä aikuisviihdesivustoilla. Samanlaisista huijausviesteistä uutisoitiin Suomessa laajasti viime syksynä. Yleensä kiristäjä myös kertoo ottaneensa käyttäjästä tietokoneen kameran kautta kuvia, kun tämä on katsellut kyseisiä sivuja.

Viesti sekä huvittaa että sapettaa Vormulaa. Vaikka kiristäjän väitteissä ei ole mitään perää, tapaus loukkaa hänen oikeustajuaan.

– Ensimmäinen viesti antoi minulle 48 tuntia aikaa maksaa lähettäjälle. Maksu olisi pitänyt tehdä bitcoin-virtuaalivaluuttana. Seuraavassa viestissä aikaa oli jatkettu 50 tuntiin. En tietenkään maksanut mitään, eikä uusia viestejä ole enää tullut.

Lähettäjän osoitteeksi molempiin viestiin oli keploteltu Juhani Vormulan oma sähköpostiosoite. Hän teki viesteistä rikosilmoituksen Hämeen poliisille. Lisäksi mies oli yhteydessä verkko-operaattoriinsa Teliaan.

– Mieluusti he siellä kuuntelivat, mutta eivät luvanneet mitään, hän kertoo.

Vormula haluaa kertoa tapauksestaan, jotta tieto huijausviesteistä tavoittaisi mahdollisimman monet.

– Itsekin etsin verkosta tietoa vastaavista viesteistä, mutta en löytänyt viime syksyn jälkeen uusia uutisia. Varmasti joku onneton voi näihin huijauksiin haksahtaa.

RikosylikomisarioTimo Piiroinen keskusrikospoliisista tuntee ilmiön hyvin.

– Näillä erilaisilla huijausviesteillä on sellainen tapa, että ne kiertävät aikansa ja saattavat hävitä hetkeksi. Sitten ne tulevat takaisin vähän eri näköisinä, hän kertoo.

Viestejä liikkuu kaikilla kielillä, myös suomenkielisinä versioina. Piiroisen mukaan niihin ei kannata reagoida.

– Eikä varsinkaan kannata klikkailla mitään viestissä olevia linkkejä, hän neuvoo.

Huijauksia liikkuu niin sähköposteina, tekstiviesteinä kuin sosiaalisen median sovelluksissakin. Piiroisen mielestä käyttäjien on hyvä olla hereillä ja miettiä aina, voisiko kyse olla huijausviestistä.

– Niissä vedotaan yleensä joko ihmisen ahneuteen tai häpeään. Jos viestissä tehdään tarjous, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Suurin osa kiristyskirjeistä on silkkaa roskapostia, mutta on myös tapauksia, joissa käyttäjän tietokoneen tiedostoja on päästy lukitsemaan, Piiroinen kertoo. Lukinnan purkamiseksi käyttäjältä on vaadittu rahaa.

– En suosittele maksamaan näissäkään tapauksissa. Kiristyshaittaohjelmista on koottu hyvin tietoa kansainväliselle No more ransom -verkkosivustolle (www.nomoreransom.org). Siellä on tietoa ja ohjeita erilaisten lukintojen purkamiseen, Piiroinen ohjeistaa.

Myös Suomen poliisi on sivuston toiminnassa mukana.

Sähköpostin ja salasanojen turvallisuus

Estä tietojen varastaminen huolehtimalla henkilötietojen samoin kuin yksityisten ja yritysten sähköpostitilien suojauksesta.

Älä käytä julkisia tietokoneita yksityisten sähköpostien lukemiseen tai lähettämiseen, reaaliaikaiseen keskusteluun (chatting), asioiden hoitamiseen verkkopankissa tai sellaisissa asioissa, joiden hoitamisessa tarvitaan henkilötietoja.

Käytä vahvoja salasanoja ja vaihda ne säännöllisin väliajoin.

Älä avaa epäilyttäviltä lähettäjiltä saapuneita sähköpostiviestejä.

Älä avaa epäilyttävien viestien liitteinä olevia tiedostoja. Tarkista liitetiedostot virustorjuntaohjelmalla ennen niiden avaamista.

Lähde: Poliisi.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut