Viikon laji: Helmikalat treenaavat uinnin tekniikkaa, mutteivät liian vakavasti: "Huumori on hulvatonta"

Uinti Aikuisten kuntouintiryhmässä treenataan ahkerasti – mutta hymyssä suin.

Hyvinkään Uimaseuran aikuisten kuntouintiryhmässä Helmikaloissa harjoitellaan eri uintitekniikoita sekä tehdään kuntoa kehittäviä harjoituksia. – Veren maku suussa emme treenaa. Huumori on hulvatonta ja meillä on valtavan hauskaa, Kirsi Contursi ja Anja Luukko kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Uinti on suosittu harrastus. Syynä on varmasti lajin mutkattomuus: pakkaa uikkarit kassiin ja lähtee uimahallille. Mutta mitäpä jos alkaisi harrastaa oikein kunnolla ja lähtisi mukaan ohjattuun uintiryhmään?

Hyvinkään Uimaseurassa toimii kaksi aikuisille suunnattua ryhmää: Masters-ryhmä kilpailuista kiinnostuneille ja Helmikalat kuntouimareille.

– Helmikaloissa on mukana tällä hetkellä kymmenen uimaria. Talvisin treenaamme kaksi kertaa viikossa ja kesäisin kolme, Anja Luukko ja Kirsi Contursi ryhmästä kertovat.

Luukon ja Contursin mukaan parasta valmennusryhmässä on uuden oppiminen ja oivaltamisen ilo. Valmentaja näkee altaan reunalla uimarin tekemät virheet. Itse niitä on vedestä käsin mahdotonta huomata.

Mikä eri uintilajien – vapaauinti, rintauinti, selkäuinti, perhosuinti – tekniikoista on vaikein, riippuu paljon uimarista.

– Olen uinut kaksikymmentä vuotta, mutta silti perhosuintini on vielä kauheaa räpiköintiä, Contursi naurahtaa.

Luukon mukaan hänellä riittäisi parannettavaa rintauinnin potkuissa.

– Kun osaa tekniikan oikein, jaksaa uida pidempään.

Tekniikkaharjoitusten lisäksi Helmikalojen treeneissä tehdään erilaisia kuntoa kehittäviä harjoitteita.

– Saatamme uida koko altaanmitan vapaauintia hengittämättä. Se onnistuu, kun ui rauhallisin vedoin. Uimisessa tärkeintä on rentous. Pitää luottaa siihen, että vesi kantaa. Jäykkänä uppoaa, Luukko sanoo.

Treenien jakautuminen useisiin eri harjoituksiin tekee harjoittelusta mielekästä. Kun etenee harjoituksesta toisen sitä, ui lopulta lähes huomaamattaan 1,5–2 kilometriä jokaisella treenikerralla.

Vaikka harjoitukset tehdään kunnolla, ei hommaa liian vakavasti Contursin mukaan oteta.

– Huumori on hulvatonta ja meillä on valtavan hauskaa.

Ryhmään tullaan mukaan yleensä Hyvinkään Uimaseuran tekniikkakurssin kautta. Osa innostuu uimisesta niin paljon, että saattaa siirtyä Helmikaloista kilparyhmään.

Aikuisille on useita kilpailuja. Espoossa oli reilu viikko sitten Viriilit vinstat, joista seuran uimarit saivat palkintojakin.

Mastersien lyhyen matkan SM-kisat järjestetään maaliskuussa Maarianhaminassa ja pitkän matkan kisat lokakuussa Tikkurilassa. Kisoihin osallistuu kaikenikäisiä aina 80-vuotiaisiin saakka.

Aikuisille ryhmiä myös Riihimäellä

Hyvinkään Uimaseuran Helmikalat harjoittelee Sveitsin uimalassa ma klo 19.45–20.45 ja pe klo 19.30.–20.45. Helmikalojen kausimaksu on 300 euroa vuodessa (sisältää syksyn, kevään ja kesän treenit) + uimahallin pääsymaksu 5 euroa/käynti.

Myös Riihimäen Uimaseurassa on Masters-ryhmä aikuisille, aikuisten tekniikkakursseja sekä uimakoulu uimataidottomille. Uimataidottomien uimakouluun voi ilmoittautua seuraavan kerran touko-kesäkuussa. Lisätietoja Jenna Vuorinen puh. 045-6424388.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.