Katuvalojen sammuttaminen säästösyistä on nykyään turhaa: "Led-lamput säästävät satoja tuhansia euroja"

Led-lamppuihin siirtyminen katuvaloissa tuo kaupungeille ajan myötä mittavat säästöt.

Hyvinkäällä katuvaloista suurin osa on suurpainenatriumlamppuja. Niitä korvataan ledeillä sitä mukaa, kun niiden käyttöikä tulee täyteen. – Menee vielä vuosia ennen kuin kaupungin kaikki katuvalot ovat ledejä, sähkötyönjohtaja Asko Korhonen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

AAMUPOSTI | Katuvalot syttyvät ja sammuvat automaattisesti hämärän mukaan. Valoja käytetään kesät talvet. Valojen sammuttaminen säästömielessä ei ole enää tätä päivää.

– Aikoinaan näin saatettiin tehdä. Negatiivista palautetta tuli kuitenkin paljon. Erityisesti poliisit olivat huolissaan turvattomuuden lisääntymisestä, joten valojen sammuttamisesta säästösyistä luovuttiin, Riihimäen kaupungin sähköteknikko Asko Paajanen kertoo.

Valojen sammuttamiselle säästömielessä ei ole enää edes tarvetta, sillä säästöä on tullut automaattisesti, kun kaupungit ovat korvanneet vanhat elohopealamput suurpainenatriumlapuilla – ja yhä enenevässä määrin ledeillä.

– Jos verrataan sitä, että kaupungin kaikissa katuvalaisimissa olisi käytössä led-lamput elohopealamppujen sijaan, puhutaan satojen tuhansien eurojen säästöstä, Paajanen kuvailee.

Paajasen sekä Hyvinkään kaupungin sähkötyönjohtajan Asko Korhosen mukaan led-valojen kohdalla säästöä tuovat myös valaisinkohtaiset himmenninkytkimet, jotka mahdollistavat valon tehon puolittamisen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lamppu himmenee pikkuhiljaa puolenyön aikaan ja kirkastuu jälleen aamua kohden.

– Vaikka valon teho puolittuu, ei sitä silmä käytännössä huomaa, Korhonen kertoo.

Hyvää ledeissä on myös niiden pitkä käyttöikä. Yhden lampun käyttöikä saattaa olla jopa 50 000–100 000 käyttötuntia. Jos lamppu palaa vuodessa 3900 tuntia, voi sen käyttöikä olla kymmeniä vuosia.

Milloin Hyvinkää ja Riihimäki saavat sitten kokonaisuudessaan led-valaistuksen?

Paajasen ja Korhosen mukaan siihen menee vielä useita vuosia. Vielä toistaiseksi kaupungit valaistaan enimmäkseen suurpainenatriumlampuilla.

Led-valoja katuvaloista on noin 20 prosenttia. Vanhoja elohopealamppuja on käytössä enää tuhatkunta, joista niistäkin luovutaan muutaman vuoden sisällä.

Punertavaa valoa hehkuvien suurpainenatriumlamppujen hinta oli vielä muutamia vuosia sitten moninkertaisesti halvempi verrattuna ledeihin.

– Nyt ledien hinta on tippunut, mutta ei ole kustannustehokasta lähteä vaihtamaan muutamia vuosia sitten käyttöön otettuja natriumlamppuja. Niiden käyttöikä voi olla hyvinkin vielä kaksikymmentä vuotta, Korhonen korostaa.

Siirtymistä ledeihin on hidastanut myös se, että ledien käyttöönotto on edellyttänyt vanhojen valaisinpylväiden ja valaisinten uusimista.

Tällä hetkellä Hyvinkäällä ja Riihimäellä poistetaan käytöstä vanhoja elohopealamppujen rippeitä. Kevään aikana Hyvinkään Mustassamännistössä uusitaan myös valaisintolppia samalla kun Caruna vaihtaa ilmajohtoja maakaapeleihin.

Riihimäellä Carunan maakaapelitöitä ei tänä vuonna ole tiedossa, eikä sitä kautta valaistusverkoston uusimista.

Led-valo on kirkas ja tehokas

Vuonna 2015 EU:n asettama elohopealamppujen myyntikielto astui voimaan.

Monin paikoin elohopealamput korvattiin suurpainenatriumlampuilla.

Energiatehokkaiden led-lamppujen osuus on katuvalaistuksessa toistaiseksi vielä pieni, mutta kasvamaan päin.

Led-lamppujen valkoinen valo on erottelukyvyltään huomattavasti parempi kuin punertava suurpainenatriumin valo.

Led-lamput ovat myös kestävämpiä. Suurpainenatriumlamppuja täytyy vaihtaa noin viiden vuoden välein kun led-lampun käyttöikä on kymmeniä vuosia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri nilviäisilta tulossa elokuussa Riihimäellä – tuhtia tietoa etenkin espanjasiruetanoista
 2. Trial palaa Riihimäelle vuosikymmenten tauon jälkeen – lauantaina kisataan Agan mäellä
 3. Kiljavantien liikenneonnettomuuden kuljettaja menehtyi vammoihinsa
 4. Puisto-ojan punaista väriä arvuuteltiin somessa – Yksi keskustelijoista päätti soittaa palopäällikön paikalle
 5. Jyrki Anttila tulkitsee Rautavaaraa ja Kuusistoa Riihimäellä – "Nämä kaksi laulajaa kuuluvat lapsuuden laulajaihanteisiini"
 6. Chicago Blackhawks pitää nimensä ja tunnuksensa ennallaan
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Poliisiammattikorkeakoulu sai evätä Venäjän kaksoiskansalaisen opiskelupaikan mahdollisen painostusriskin takia, päätti KHO
 9. Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä
 10. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 11. Toisen ihastus, toisen vihastus – kiertoliittymät herättävät aina keskustelua – Riihimäellä uusin syntyi äänestyksellä
 12. Ruuhkaa passien ja aselupien haussa – sähköinen asiointi ei sovi kaikille
 13. Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja on toimitettu perustuslakivaliokunnalle
 14. Kesätoimittaja Ida Paasosen kolumni: Tämä kevät opetti näkemään lähelle
 15. Niemisen Sora hakee lupia Lopelta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 4. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 7. Pakkaa maalaustarvikkeet ja piipahda perjantaina Promenadigallerialla – Suuri Maalaustapahtuma juhlistaa kuvataiteen päivää
 8. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 11. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 12. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 13. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 14. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa
 15. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.