Viikon laji: Pujottelun haasteena on nopea leikkaava käännös

Aikuisten pujotteluryhmässä otetaan ilo irti vauhdikkaasta lajista.

Hyvinkään Slalomseura Sukkulan Pikkumasters-ryhmässä opetellaan oikeaan laskutekniikkaa sekä leikkaavaa käännöstä. – Haastavaa, mutta hauskaa, Kai Winqvist, Jarmo Reijonen, Voitto Rihu (valmentaja), Mika Salomäki, Pia Malin ja Johan Sundman kuvailevat lajia. Mia Lagström

Mia Lagström

Joukko aikuisharrastajia treenaa pujottelua Sveitsin Hiihtokeskuksessa.

– Aikuisten Pikkumasters-harjoitteluryhmä sai alkunsa, kun katselin vanhempia, jotka odottelivat kahviossa istuen lastensa treenien päättymistä. Päätin, että heidät pitää saada rinteeseen, Voitto Rihu Hyvinkään Slalomseura Sukkulasta kertoo.

Nykyään mukana on kymmenkunta aktiivista harrastajaa. Lisääkin joukkoon mahtuu. Laskettelutaustaa vaaditaan sen verran, että selviytyy suksilla mäen alas ja hissillä ylös. Treeneissä harjoitellaan oikeaa laskuasentoa ja leikkaavaa käännöstä, joka muodostaa pujottelun kulmakiven. Alussa lasketaan myös ilman sauvoja, jotta keho löytää oikean tasapainon ilman sauvojen tukea.

– Kun leikkaava käännös on hallussa ja rohkeus riittää isoon rinteeseen, aloitetaan pujotteluharjoittelu lyhyillä polvikepeillä. Pitkät kepit edellyttävät suojavarustusta, mutta niihinkin pääsee halutessaan etenemään. Sitten ollaankin valmiita kisoihin, Rihu toteaa ja saa harrastajien kasvoille leveät hymyt.

– Vai kilpailemaan. Tässä olikin koira haudattuna, Mika Salomäki ja Kai Winqvist nauravat.

Rihu kannustaa yrittämään. Myös aikuisilla on kaikki mahdollisuus harjaantua lajissa. Hyvinkään Slalomseura järjestää viikkokisoja, joissa jokainen pääsee pujottelemaan omalla tasollaan. Seurassa toimii myös pidemmälle edenneiden Masters-ryhmä, jonka jäsenet ottavat osaa kansallisiin Masters-kisoihin.

– Ja jos oikein intoa riittää, järjestetään aikuisille myös kansainvälisiä kisoja.

Haasteita pujottelu tarjoaa. Pia Malinin mukaan mitä enemmän lajista oppii, sitä haastavammaksi se muuttuu. Vaikka olisi monen vuoden kokemus laskettelusta, on keppien kiertäminen ihan eri asia.

– Laskettelussa sitä tekee laajoja kaaria rinteen laidasta laitaan. Pujottelussa vaikeutena on nopea käännös, kun keppi osuu kohdalle. Aina se ei onnistu, Johan Sundman lisää.

Mahdotonta homma harrastajien mukaan ei ole. Parasta lajissa on onnistumisen ilo sekä hyvä treeniseura. Jarmo Reijosen mukaan hyvää on, että oppii myös ymmärtämään oman lapsensa harrastusta ja treenejä. Ja toki lajissa saa raitista ulkoilmaa ja hauskaakin pujottelu on.

– Mikä onkaan sen mukavampaa, kun mennä omalla painolla alas ja tulla sähkövoimalla ylös, Rihu nauraa ja antaa isot kiitokset Sveitsin Hiihtokeskuksen yrittäjä Markku Hyttiselle.

– On hienoa, että meillä on tällainen harrastusmahdollisuus. Hyvinkään rinteet ovat todella hyvät ja hyvässä kunnossa.

Kaksi harjoitusryhmää

Hyvinkään Slalomseura Sukkulalla on kaksi aikuisten harjoitusryhmää. Pikkumasters on vähemmän laskeneille ja Masters pidemmälle edenneille. Pikkumasters harjoittelee ma–to klo 18–20 ja Masters la, su klo 10–12. Viikonlopun treeneihin myös Pikkumastersit voivat osallistua. Lajia voi tulla kokeilemaan ilmaiseksi. Aluksi varusteet voi vuokrata paikan päältä.

Seuran jäsen- ja valmennusmaksu on ryhmästä riippuen 255 tai 305 euroa. Päälle tulee hissilippujen hinta. Lisää tietoa www.hyss.fi tai Voitto Rihu puh. 0400 507 445 tai Juha Lehtonen puh. 050 332 3953.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.