Viikon ruoka: ABC:n lihapullat ja lehtipihvit maistuvat riihimäkeläisille

Riihimäen ABC:n noutopöydässä on kaksi lämmintä pääruokaa ja lisuketta sekä kasvisvaihtoehto. Lisäksi tarjolla on salaattipöytä, leivät ja juomat. – Ihmisten makutottumukset ovat muuttuneet terveellisempään suuntaan. Salaattia ja kasvislisukkeita menee selvästi enemmän kuin ennen, keittiöpäällikkö Joose Suonpää kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Tien päällä saattaa ruveta hiukomaan. Silloin on aika pitää ruokapaussi. Riihimäen ABC:n keittiöpäällikön Joose Suonpään mukaan ABC palvelee tielläliikkujien lisäksi myös lähellä asuvia.

– Olemme etenkin paikallisten lapsiperheiden suosiossa. Syynä taitaa olla pidetty leikkipaikka.

ABC:lle suunnataan silloin, kun halutaan päästä helpommalla ja tulla valmiiden antimien ääreen nautiskelemaan, seurustelemaan ja viettämään aikaa. Paikalle tullaan myös juhlapäivinä. Kiireisimmät pyhät ovat isänpäivä, äitienpäivä ja pääsiäinen. Juhannuksena ja jouluna on hiljaisempaa.

Lounasasiakkaille maistuu Suonpään mukaan parhaiten kotikutoinen ruoka. Noutopöydän ykkössuosikki on lihapullat. Paljon pidetään myös porsaanpotkasta ja porsaanpadasta. Viikonloppuisin menee eniten lohta.

Noutopöytää pyritään kehittämään asiakkaiden toiveiden ja menekin mukaan. Vaikka pääpaino on suomalaiseen suuhun sopivissa perusmauissa, pyritään välillä tuomaan mukaan vaihtelua. Tarjolla on ollut muun muassa kookoskanaa ja tandooribroileria.

– Suomalaisten makutottumukset ovat muokkautuneet terveellisempään suuntaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana salaattipöydän ja lämpimien kasvisten menekki on kasvanut selvästi. Rekkamiehetkin latovat lautaselleen kunnon satsin kasviksia, Suonpää kertoo.

Perussalaattien lisäksi kasviksista voi valmistaa monia herkullisia lämpimiä ruokia. ABC:n noutopöydän lämpimien kasvislisukkeiden ykkösiä ovat porkkanasta, kurpitsasta, paprikasta ja tomaattikastikkeesta valmistettu ratatouille sekä erilaiset kasvisgratiinit. Tänään noutopöydästä löytyi punajuuresta, kermasta ja aurajuustosta valmistettu gratiini.

– Myös höyrytetyt kasvikset ovat hyviä, etenkin kun laittaa mausteeksi suolaa, yrttejä ja valkoviinietikkaa. Paljon maustetta ei tarvitse laittaa, sillä kasviksissa itsessään on hyvät maut.

Noutopöydän lisäksi ABC:llä on tarjolla a la carte -lista, jonka ostetuin annos on lehtipihvi. Se on Suonpään mukaan klassikko, johon ei pidä kajota.

– Tarjolla on toki myös muunlaisia leikkeitä. Kaikki ABC:n käyttämä liha on kotimaista.

Lapsillekin on omat annoksensa. Lastenlistan suosikki ei sekään tuota suurta yllätystä.

– Nauravat nakit ja lihapullat tietenkin.

Lehtipihvi suosituin

ABC-liikenneasemien suosituin ruoka-annos on lehtipihvi. Toisena tulee härkä-pekoniburger. Paljon menee myös muita burgereita ja pitsoja.

SOK:n omistama ABC-ketju käsittää 437 huoltoasemaa eri puolilla Suomea Hangosta Ivaloon ja Maarianhaminasta Ilomantsiin. Suurin osa ketjun palveluasemista on liikennemyymälöitä, joista löytyy ravintola, päivittäistavarakauppa sekä mahdollisesti muita liikkeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.