Viitasen Piia: Reissukitaran osto johti uran vaihtoon

– Mitä pidemmälle musiikkia tekee, sitä enemmän sitä tuntee olevansa vasta alkutaipaleella. Maailmassa on niin paljon etsittävää ja löydettävää. Toivottavasti saan jatkaa musiikin tekemistä mahdollisimman kauan. Se on suurin haaveeni musiikin suhteen, Riihimäen Vihreälle Talolle perjantaina 1.2. saapuva Piia Viitanen kertoo. Piritta Mustonen

Mia Lagström

Viitasen Piia saapuu toistamiseen Vihreälle Talolle.

– Esiinnyin siellä viime keväänä ja rakastuin talon tunnelmaan ikihyviksi. Keikkailen kevään soolona. Jonkin verran joukossa on myös triokeikkoja.

Ne ovat kivaa vastapainoa bändikeikoille. Kun musiikki riisutaan pelkistettyyn muotoon, pääsee teksti oikeuksiinsa, Pia Viitanen sanoo.

Bändin kanssa lähdetään liikkeelle seuraavan kerran syksyllä. Nyt Viitasen Piia -kokoonpano on keskittynyt neljännen studioalbumin tekemiseen.

Nauraen Viitanen tuumaa ymmärtävänsä, miksi monet muusikot tekevät vain singlejulkaisuja. Kokonainen albumi on työläs ja kärsivällisyyttä vaativa prosessi. Työn määrä yllättää joka kerta.

– Levyn tekeminen on kiehtova kuninkuuslaji. Siitä huolimatta se on myös ihanaa ja hauskaa. Levylle tuleva biisimateriaali alkaa jo olla koossa. Teemme vielä jonkin verran sovituksia ennen studioon menoa.

Aiemmilla albumeilla Viitanen on vastannut sävellyksistä ja sanoituksista. Sovitukset on tehty koko bändin voimin.

Pääosin jatketaan samalla linjalla, mutta tällä kertaa alusta saakka sovitustyössä on ollut mukana tiiviisti myös tuottaja Julius Mauranen.

– Uskon, että Juliuksen kädenjälki kuuluu lopputuloksesta. Vaikka tietty viitasenpiiamaisuus ei häviä mihinkään, tuovat uudet yhteistyökumppanit uusia sävyjä musiikkiin.

Viitanen on tehnyt musiikkia jo kymmenen vuoden ajan. Kipinä muusikon urasta syttyi Nepalin Katmandussa, jossa hän oli työharjoittelussa.

– Ostin aikani kuluksi reissukitaran ja aloin opetella soittamista ja kokeilla omien kappaleiden tekemistä. Se imaisi mukaansa. Nyt sosiaalialan työt ovat jääneet ja keskityn musiikin tekemiseen.

Piia Viitanen kertoo olleensa koko ikänsä musiikin suurkuluttaja. Esikuvia ja musiikillisia vaikuttajia löytyy paljon.

– Olen kuunnellut elämäni aikana hyvin monenlaisia musiikintekijöitä ja bändejä, joista jokainen on jättänyt varmasti jotain minuun musiikintekijänä. Tekstittäjistä nostaisin esiin Leonard Cohenin. Hän oli omalla tavallaan mestarillinen sanankäyttäjä. Mutta on heitä muitakin, eivätkä kaikki ole minimalistisia laulaja-lauluntekijöitä. Fiilistelen myös joitakin hyvin isosti tuotettuja levyjä, vaikka tietty minimalismi musiikissa puhutteleekin.

Musiikissa Viitasta kiehtoo kokonaisuus. Hän kertoo olevansa tekstiorientoitunut ja lähtevänsä liikkeelle usein tarinoista, mutta sävelillä ja melodiallakin on tärkeä osansa. Melodian on tuettava tekstiä.

– Toisaalta tietty ristiriita tekstissä ja melodiassa voi myös kiehtoa. Se herättää kiinnostusta.

Viitasen Piia ja Matti Sakari

Viitasen Piia on lauluntekijä Piia Viitasen luotsaama tummanpuhuvaa luomufolkkia soittava yhtye.

Viitanen on julkaissut kolme albumia Viitasen Piia (2012), Uni onnesta (2014) ja Laulumaa (2016).

Uni onnesta toi yhtyeelle Emma-ehdokkuuden sekä paikan Helsingin Sanomien vuoden 2014 parhaiden levyjen joukossa.

Viitasen Piia esiintyy Vihreällä Talolla perjantaina 1.2. klo 20. Illan aloittaa laulaja-lauluntekijä Matti Sakari. Ovet aukeavat klo 19.30. Liput 20/15 euroa käteisellä ovelta. Ennakkovaraukset s-postitse olli@vihreatalo.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.